Ardıçlı, Savaştepe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ardıçlı
Harita
Balıkesir'ın Türkiye'deki konumu
Balıkesir'ın Türkiye'deki konumu
Ülke Türkiye
İlBalıkesir
İlçeSavaştepe
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam154
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0266
Posta kodu10580
Resmî site
[2]

Ardıçlı, Balıkesir ilinin Savaştepe ilçesine bağlı bir mahalledir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Balıkesir il merkezine 41[1] km., Savaştepe ilçesine 10[2] km. uzaklıktadır. Simav dağlarının batı kısmındaki uzantıların üzerine kuruludur. En yakın akarsu Tütünlük deresidir.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 154

1980 yıllardan sonra köyden kente göçün hızlanması ile nüfus artış hızı yok gibidir. Fakat son yıllarda daha evvelden kente göç edenlerin bir kısmı ailelerinin evlerini tamir ettirmek suretiyle sınırlı bir tersine göç yaşanmaktadır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski ismi Muhtan dır. Köyde yaşayanlar tarafından da Karataş olarak adlandırılır. Muhtan isminin Türkçe olmadığından dolayı şimdiki yaşayanlardan daha evvel Rum azınlığın yaşandığı düşünülmektedir. Rumca "Muhtan" kelimesi "ihanet edilen yer" anlamına gelmektedir.Aynı zaman Köydeki evlerin tamamına yakının taş dan olması ve eskilerin söylediklerine göre Rum ustalar tarafından yapıldığını söylemeleri bu kanıyı güçlendirmektedir. Köyde genellikle Osmanlı Rus Savaşı esnasında bilinen adıyla 93 harbinde iskana mecbur bırakılan yörükler çoğunluktadır.Aynı zamanda daha sonradan Anadolu'nun doğusundan da gelmiş olan birkaç aile yaşamaktadır. Yerleşen yörüklerin çoğunluğu İzmir İlinin Dikili ilçesinin Denizköy den zorunlu iskandan dolayı yerleşmiş ailelerdir. Aynı zamanda köyde İzmir ili Kiraz ilçesi Akpınar köyünden farklı nedenlerden dolayı göç etmiş ailede vardır. Köydeki yerleşik insanların tamamı Sünni İslam inancı mensup insanlar olup etnik kimlik olarak tamamen yörüklerin Hardallı boyuna bağlı olduklarını bilinmektedir. Fakat günümüz de yapılan araştırmalarda Türkmenlerin Hardallı diye bir boyu olmadığı [3] büyük olasılıkla Oğuz boyunun Bozok Koluna mensup Harbendelu oymağına bağlı oldukları düşünülmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Balıkesir to Balıkesir". Balıkesir to Balıkesir. 25 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2020. 
  2. ^ "Savaştepe to Balıkesir". Savaştepe to Balıkesir. 25 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2020. 
  3. ^ "TÜRKMENLER - TDV İslâm Ansiklopedisi". islamansiklopedisi.org.tr (İngilizce). 17 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2020.