Aramoana

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aramoana
Aramoana bayrağı
Bayrak
Nüfus
• Tahminî
201 (2001 verileri)

Aramoana, Yeni Zelanda'nın Güney Adası'nda, Dunedin'in 27 kilometre kuzeyinde küçük bir kıyı yerleşimidir. Yerleşimin 2001 nüfus sayımındaki nüfusu 261'dir. Buna ek olarak şehrin mevsimlik ziyaretçileri de vardır. Aramoana, Māori dilinde "deniz yolu" demektir. Otago Harbour Board tarafından 1880'lerde Otago Limanı ağzı çevresinde pilot istasyon olarak kurulmuştur. Bu alan zaman geçtikçe küçük bir çiftçi köyüne dönüşmüştür. 1950'lerde, Otago Limanı ağzında gelgit kumlarının yayılmasını engellemek için bir dalgakıran inşa edilmiştir. Bir süre sonra bölge Port Chalmers ilçesi ile birleştirilmiştir. 13 ve 14 Kasım 1990'da Aramoana katliamının gerçekleştiği yer burasıdır.[1]

Konum ve doğal çevre[değiştir | kaynağı değiştir]

Aramoana'dan bir görüntü

Yerleşim, Otago Yarımadası'nın karşısında, Otago Limanı'nın ağzında bir kum tepesi üzerinde yer almaktadır. Aramoana'dan 1200 metreye kadar uzanan yapay bir dalgakıran olan Aramoana dalgakıranı limanın ana kanalını korumaktadır. Dalgakıranın başlangıçta okyanusa 600 metre daha uzanması amaçlanmıştı, ancak gelgit desenleri ve yapının dengesizliği nedeniyle bu fikir rafa kaldırıldı. Kasabanın güneybatı tarafında, Aramoana Spit'in başından, liman kenarındaki Te Ngaru ilçesine kadar geniş tuzlu çamur tabakaları uzanır. Bu alan, hem yerli hem de egzotik bir dizi bitki ve hayvan yaşamına ev sahipliği yapan, Vahşi Yaşam Koruma Alanı'dır. Spit'in diğer tarafında, Aramoana dalgakıranı tarafından kesilmiş geniş bir plaj vardır. Doğudaki plaj ve kum tepeleri Shelly Plajı olarak bilinir, batıdaki plaj Büyük Plaj olarak bilinir ve 2 kilometre uzunluğundadır. Bu sahil boyunca dik kayalıklar su hattına iner. Bunlar, yerel kaya tırmanışçıları tarafından pratik eğitim için kullanılmaktadır. Spit kayalıklarında güneş banyosu yapan foklara rastlanabilir.

Aramoana katliamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aramoana, 13 ve 14 Kasım 1990'da meydana gelen toplu cinayetin yeri olarak ün kazandı. İşsiz bir silah toplayıcısı olan David Gray polis tarafından vurulmadan önce 13 kişiyi öldürdü.[1] Aramoana dalgakıranı yakınlarındaki kum tepelerinde 13 kurban anıtı vardır. 2006 yılında, Yeni Zelandalı yönetmen Robert Sarkies, Out of the Blue adlı filmi ile yaşananları beyaz perdeye aktarmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Thirteen shot dead at Aramoana | NZHistory, New Zealand history online". nzhistory.govt.nz. 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2021.