Angela Braly

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Angela
Eski Başkan ve CEO, WellPoint
Kişisel bilgiler
Doğum 2 Temmuz 1961
Dallas, Teksas
Bitirdiği okul Teksas Teknik Üniversitesi, Güney Metodist Üniversitesi

Angela Braly (d. 2 Temmuz 1961), Amerikalı bir yöneticidir. WellPoint'in (şu anda ABD merkezli büyük bir sağlık sigortası sağlayıcısı olan Anthem) başkanı ve icra kurulu başkanı olarak görev yaptı. Hissedarların eleştirileri nedeniyle Ağustos 2012'de istifa etti.[1] Mayıs 2016'dan bu yana ExxonMobil yönetim kurulu üyesidir .

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Angela Braly, 2 Temmuz 1961'de Amerika Birleşik Devletleri'nin Dallas, Teksas şehrinde doğdu. Bölgedeki en eski liselerden biri olan Teksas'taki Richardson Lisesi'ne girdi. Angela Braly, 1982 yılında işletme lisansı ile Texas Teknik Üniversitesi'ne başladı. Daha sonra Güney Metodist Üniversitesi'nde hukuk bölümüne kaydoldu ve 1985 yılında Juris Doctor derecesi ile mezun oldu.

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Braly, Lewis, Rice & Fingersh, LC'nin St. Louis hukuk firmasının ortağıydı.

Ocak 1999'da RightCHOICE genel danışmanı olarak WellPoint'e katıldı. Missouri'deki sigortasız kişilerin sağlık bakım ihtiyaçlarına hizmet eden Missouri Sağlık Vakfı'nın kurulmasıyla sonuçlanan yasal stratejiyi yönetti. Daha sonra, işin tüm yönlerini yöneten ve müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için stratejiler belirleyen Missouri planının başkanı ve CEO'su oldu.

WellPoint'te başkan yardımcısı, baş hukuk müşaviri ve halkla ilişkiler baş sorumlusu olarak görev yaptı. Bu görevde, kamu politikası geliştirme, hükûmet ilişkileri, hukuki işler, kurumsal iletişim, pazarlama ve sosyal sorumluluk girişimlerinden sorumluydu. Braly, WellPoint'in 2005 yılında New York merkezli WellChoice'yi satın alması sırasında da önemli bir stratejistti.

St. Louis Business Journal tarafından 2000 yılı için "İş Dünyasında En Etkili 25 Kadından" biri olarak yer aldı ve 2007'de Modern Healthcare'in Sağlık Hizmetlerinde en iyi 25 kadınından biri seçildi. Forbes, Braly'yi dünyanın en güçlü on altıncı kadını olarak listede yer verdi . 2007, 2008'de dördüncü en güçlü ve 2009'da sekizinci en güçlü kadın olarak listeye dahil oldu. Fortune, Braly'yi 2007'de Amerika'daki en güçlü dördüncü, 2008'de beşinci ve 2009'da dördüncü en güçlü kadın olarak listede yer verdi.

Mayıs 2013'te Braly, Indiana Valisi Mike Pence tarafından Indiana Economic Development Corporation'ın yönetim kuruluna seçildi.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "WellPoint's CEO Braly Resigns Amid Shareholder Criticism". Bloomberg. 19 Şubat 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2021. 
  2. ^ Cook, Tony (7 Mayıs 2013). "Former WellPoint CEO appointed to IEDC board". Indianapolis Star. 17 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2013.