André Gretry operaları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Fransız besteci André Ernest Modeste Grétry (1741–1813) tarafından hazırlanmış tüm operalar listesidir:

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

İsim Janr Perde sayısı Libretto Prömiyer tarihi Şehir, tiyatro
La vendemmiatrice Intermezzo 2 intermezzi   Karnaval 1765 Roma, Teatro Albert
Isabelle et Gertrude, ou Les sylphes supposés Comédie mêlée d'ariettes 1 Charles-Simon Favart. Kaynak: Voltaire, Gertrude, ou De l'éducation d'une fille Aralik 1766 Genevre
{Les mariages samnites Drame lyrique 1 P. Légier, Kaynak: Le château du prince de Conti Ocak 1768 Paris, Prince de Conti
Le connaisseur Comédie mêlée d'ariettes 3 Jean-François Marmontel 1768, yapımlanmamıştır  
Le Huron Comédie mêlée d'ariettes 2 Jean-François Marmontel, Kaynak: Voltaire, L'Ingénu 20 Agustos 1768 Paris, Comédie-Italienne
Lucile comédie mise en musique 1 Jean-François Marmontel, Kaynak:L’école des pères 5 Ocak 1769 Paris, Comédie-Italienne
Le tableau parlant Comédie-parade 1 Louis Anseaume 20 Eylul 1769 Paris, Comédie-Italienne
Momus sur la terre Prolog Claude-Henri Watelet yapımlanmamıştır Chateau de la Roche-Guyon
Silvain Comédie mêlée d'ariettes 1 Jean-François Marmontel, Kaynak:Salomon Gessner, Erast 1 Subat 1770 Paris, Comédie-Italienne
Les deux avares Opera buffo 2 Charles Georges Fenouillot de Falbaire 27 Ekim 1770, 1.rev.ver:6 Aralik 1770 2. rev. ver.: 6 Haziran 1773 Fontainebleau; 1. v3 2. rev.ver.:Paris, Comédie-Italienne
L'amitié à l'épreuve Comédie mêlée d'ariettes 2 Charles-Simon Favart ve Claude-Henri de Fusée de Voisenon, Kaynak: Jean-François Marmontel Contes moraux (1761) 13 Kasim 1770 Fontainebleau;
Rev. ver. ismi: Les vrais amis, ou L’amitié à l’épreuve 24 Ekim 1786, Fontainebleau; 2. rev.ver.: 30 Ekim 1786, Paris, Comédie-Italienne
L'ami de la maison Comédie mêlée d'ariettes 3 Jean-François Marmontel, Le connaisseur 26 Ekim 1771 Fontainebleau
Zémire et Azor Comédie-ballet mêlée de chants et de danses 4 Jean-François Marmontel, Kaynak:Pierre-Claude Nivelle de La Chaussée, Amour par amour 9 Kasim 1771 Fontainebleau
Le magnifique Comédie mise en musique 3 Michel-Jean Sedain, Kaynak: Jean de La Fontaine 4 Mart 1773 Paris, Comédie-Italienne
La rosière de Salency Pastorale 4 Alexandre-Frédéric-Jacques Masson de Pezay 23 Ekim 1773 Fontainebleau
Céphale et Procris, ou L'amour conjugal Ballet héroïque 3 Jean-François Marmontel, Kaynak: Ovid, Metamorphoses 30 Aralik 1773 Versailles;
Rev.ver.: 2 Mayis 1775,Paris Opera
La fausse magie Comédie mêlée de chant 2 Jean-François Marmontel 1 Subat 1775 Paris, Comédie-Italienne;
1.rev.ver.: 9 Subat 1775, Paris, Comédie-Italienne; 2.rev.ver.: 18 Mart 1776; 3.rev.ver.: 8 Ocak1778
Les mariages samnites (rev) Drame lyrique 3 Barnabé Farmian de Rosoi, Kaynak:Jean-François Marmontel 12 Haziran 1776 Paris, Comédie-Italienne; revised version: 22 May 1782
Les statues Opéra féerie 3 Jean-François Marmontel, Kaynak:Binbir Gece Masallari 1776–1778, yapımlanmamıştır  
Amour pour amour 3 divertisman Pierre Laujon 10 Mart 1777 Versailles
Matroco Drame burlesque 5 }Pierre Laujon 3 Kasim 1777 Paris, Château du prince de Condé
Le jugement de Midas Comédie mêlée d'ariettes 3 T. D’Hèle, Kaynak: Kane O'Hara 28 Mart 1778 Paris, Palais Royal
Les trois âges de l'opéra; veya Le génie de l’opéra; veya: Les trois âges de la musique Prolog Alphone-Marie-Denis Devismes de Saint-Alphonse }27 Nisan 1778 Paris Opera
Les fausses apparences ou L'Amant jaloux comédie mêlée d'ariettes 3 {T. D'Hèle, Kaynak:Susanna Centlivre, The Wonder, a Woman Keeps a Secret 20 Kasim 1778 Versailles
Les événements imprévus Comédie mêlée d'ariettes 3 T. D'Hèle 11 Kasim 1779 Versailles
Aucassin et Nicolette, ou Les mœurs du bon vieux temps Comédie mise en musique 4 Jean-Michel Sedaine, Kaynak:Jean-Baptiste de la Curne de Sainte-Palaye, Les amours du bon vieux tems 30 Aralik 1779 Versailles
Andromaque Tragédie lyrique 3 Louis-Guillaume Pitra, Kaynak: Jean Racine 6 Haziran 1780 Paris, Opera]
Emilie, ou La belle esclave Comédie lyrique]] 1 Nicolas-François Guillard 22 Subat 1781 Paris, Opera
Colinette à la cour, ou La double épreuve Comédie lyrique 3 Jean-Baptiste Lourdet de Santerre, Kaynak: Charles-Simon Favart, Ninette à la cour 1 Ocak 1782 Paris, Opera
Électre Tragédie lyrique 3 Jean-Charles Thilorier, Kaynak:Euripides 1781–1782, yapımlanmamıştır  
L'embarras des richesses Comédie lyrique 3 Jean-Baptiste Lourdet de Santerre, Kaynak:Léonor Jean Christine Soulas d’Allainval, Le savetier et le financier 26 Kasim 1782 Paris, Opera
Les colonnes d'Alcide Opera 1 Pitta 1782, yapımlanmamıştır  
Thalie au nouveau théâtre Prolog Jean-Michel Sedaine 28 Nisan 1783 Paris, Comédie-Italienne
La caravane du Caire Opera-bale 3 Etienne Morel de Chédeville 30 Ekim 1783 Fontainebleau
Théodore et Paulin Comédie lyrique 3 Pierre Jean Baptiste Choudard Desforges 5 Mart 1784 Versailles
L’épreuve villageoise Opera buffa 2 Pierre Jean Baptiste Choudard Desforges 24 Haziran 1784 Paris, Comédie-Italienne
Richard Coeur-de-lion Komédie mise en musique 3 Jean-Michel Sedaine 21 Ekim 1784 Paris, Comédie-Italienne
Panurge dans l'île des lanternes Comédie lyrique 3 Etienne Morel de Chédeville, Kaynak:François Parfaict 25 Ocak 1785 Paris, Opera
Oedipe à Colonne Tragédie lyrique 3 Nicolas-François Giullard, Kaynak:Sophocles 1785, yapımlanmamıştır  
Amphitryon Opera 3 }Jean-Michel Sedaine, Kaynak:Molière 15 Mart 1786 Versailles
Le mariage d'Antonio; Ortak besteci: Angélique-Dorothée-Lucie Grétry     29 Temmuz 1786 Paris
Les méprises par ressemblance Comédie mêlée d'ariettes 3 Joseph Patrat, Kaynak: Plautus, Menaechmi 7 Kasim 1786 Fontainebleau
Le comte d'Albert Drame mise en musique 2 Jean-Michel Sedaine, Kaynak:Jean de La Fontaine 13 Kasim 1786 Fontainebleau
Toinette et Louis; Ortak besteci: Angélique-Dorothée-Lucie Grétry     23 Mart 1787 Paris
Le prisonnier anglais Comédie mêlée d'ariettes 3 François Guillaume Fouques 26 Aralik 1787 Paris, Comédie-Italienne
Le rival confident Comédie mise en musique 2 Nicolas-Julien Forgeot 26 Haziran 1788 Paris, Comédie-Italienne
Raoul Barbe-bleue Comédie mise en musique 3 Jean-Michel Sedaine, Kaynak:Charles Perrault 2 Mart 1789 Paris, Comédie-Italienne
Aspasie Opera 3 Etienne Morel de Chédeville 17 Mart 1789 Paris, Opera
Pierre le Grand Comédie mêlée de chants 4 Jean-Nicolas Bouilly Kaynak: Voltaire, Histoire de Russie sous Pierre le Grand 13 Ocak 1790 Paris, Comédie-Italienne
Guillaume Tell Drame mise en musique 3 Jean-Michel Sedaine, Kaynak:Antoine-Marin Lemierre 9 Nisan 1791 Paris, Comédie-Italienne
Cécile et Ermancé, ou Les deux couvents Comédie mêlée d'ariettes 3 Claude-Joseph Rouget de Lisle ve Jean-Baptiste-Denis Desprès 16 Ocak 1792 Paris, Comédie-Italienne
Basile, ou À trompeur, trompeur et demi comédie mêlée d'ariettes 1 act Jean-Michel Sedaine, after Miguel de Cervantes Saavedra, Don Quixote 17 October 1792 Paris, Comédie-Italienne
L’officier de fortune Drame 3 Edmond Guillaume François de Favières 1792,yapımlanmamıştır  
Roger et Olivier
Rev. verziyon: Les mariages samnites
Opera 3 Jean-Marie Souriguère de Saint-Marc, Kaynak: Louis d’Ussieux, Roger et Victor de Shabran 1792-1793, yapımlanmamıştır  
Séraphine, ou Absente et présente Comédie mêlée de chants 3 André J. Grétry 1792-1793, yapımlanmamıştır'  
L'inquisition de Madrid; Kaynaklar: Les mariages samnites (1776) ve Les deux couvents (1792) Drame lyrique (parodi) 3 André J. Grétry 1793-1794, yapımlanmamıştır  
Le congrès des rois;
Ortak besteciler: Berton, Blasius, Cherubini, Dalayrac, Deshayes, Devienne, Jadin, Kreutzer, Méhul, Solié ve Trial)
Comédie mêlée d'ariettes 3 Desmaillot 26 Subat 1794 Paris, Opéra Comique
Joseph Barra Fait historique 1 Guillaume-Denis-Thomas Levrier Champ-Rion 5 Haziran 1794 Paris, Opéra Comique
Denys le tyran, maître d'école à Corinthe opéra 1 Sylvain Maréchal 23 Agustos 1794 Paris, Opera
La fête de la raison; or: La rosière républicaine, ou La fête de la vertu Opera 1 Sylvain Maréchal 2 Rylul 1794 Paris, Opera
Callias, ou Nature et patrie Opera 1 François-Benoît Hoffman 19 Eylul 1794 Paris, Opéra Comique
Diogène et Alexandre Opera 3 Pierre-Sylvain Maréchal 1794, yapımlanmamıştır  
Lisbeth Drame lyrique 3 Edmond Guillaume François de Favières 10 Ocak 1797 Paris, Opera Comique
Anacréon chez Polycrate Opera 3 Jean Henry Guy 17 Ocak 1797 Paris, Opera
Le barbier du village, ou Le revenant;
Kismi muzik kaynagi: La rosière républicaine
Opera comique]] 1 André J. Grétry 6 Mayis 1797 Paris, Theâtre Feydeau
Elisca, ou L'amour maternel; Rev. verziyon: Elisca, ou L'habitante de Madagascar Drame lyrique 3 Edmond Guillaume François de Favières 1 Ocak 1799 Rev.ver. 5 Mayis 1812 Paris, Opera Comique
Le casque et les colombes Opera-bale 1 Nicolas-François Guillard 7 Kasim 1801 Paris Opera
Zelmar ou L'asile; or: Les Abencerages Drame lyrique 2 André J. Grétry 1801, yapımlanmamıştır  
Delphis et Mopsa; veya Le ménage Comédie lyrique 2 Jean Henry Guy 15 Subat 1803 Paris, Opera

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]