Analog sinyal işlemesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Analog sinyal işlemesi, sürekli analog sinyallere uygulanan sinyal işleme türüdür.

Ayrık dijital sinyal işlemesinin aksine uygulanan sinyal işlemesi dijital işlemden ziyade analog işlem ile gerçekleştirilir.

"Analog" kelimesi, matematiksel olarak sürekli değerler kümesi olarak temsil edilen bir şeyi belirtir. Bu, sinyali temsil etmek için bir dizi ayrı nicelik kullanan "dijital" den farklıdır.

Analog değerler, genel olarak elektronik cihazlarda kullanılan voltaj, elektrik akımı veya elektrik yükü gibi bileşenleri temsil etmek için kullanılır.

Bu tür bileşenleri etkileyen bir hata veya gürültü gibi fiziksel büyüklükteki etkiler, benzer şekilde bir fiziksel büyüklükle temsil edilen sinyallere karşılık gelen bir hatayla sonuçlanacaktır.

Analog sinyal işlemesine örnek olarak, hoparlörlerde kullanılan çapraz filtreler, stereo müzik setlerindeki "bas", "tiz" ve "ses" kontrolleri ve Televizyonlardaki " renk tonlama" kontrolü verilebilir. Yaygın analog işleme elemanları arasında, pasif elemanlar olarak kondansatörler, dirençler ve indüktörler ve aktif elemanlar olarak da transistörler veya işlemsel kuvvetlendiriciler bulunur.