Amerika tarihi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amerika haritası

Amerika tarihi ilk insan yerleşimlerinden modern dönemdeki devletlere kadarki dönemi kapsar. İnsanların Bering Boğazı'ndan geçip Sibirya üzerinden Alaska’ya geçişi ile Amerikan tarihi başlar. Buzul çağının bitimi ile birlikte Amerika kıtası diğer kıtalardan izole kalmıştır. Mezoamerikan, Kızılderili ve Eskimo gibi birçok halk ortaya çıkmıştır. 15. yüzyıl'dan itibaren Avrupa kolonizasyonuna uğramıştır. Sonrasında ise bağımsızlık hareketleri ile bağımsız devletler ortaya çıktı.

Tarih Öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez insanlar 10.000 yıl önce bulunan Bering boğazı üzerinden aşağı yukarı 40.000 yıl öncesinde geçtiler. Bundan binlerce yıl sonra günümüz ABD topraklarını vardılar. Buzul çağının bitmesi ile birlikte Amerika kıtasının Asya ile bağlantısı koptu. Bunun sonucunda Amerika kıtası izole oldu. MÖ 14.000 yılında insanlar Güney Amerika’ya ulaştı. Amerika kıtası belli bir süre sonra tarıma geçti.

Kolomb Öncesi Amerika[değiştir | kaynağı değiştir]

Kolomb öncesi ilk medeniyet MÖ 3000 yılında günümüzdeki Peru topraklarındaki Caral medeniyetidir.

Orta Amerika’da ise ilk medeniyet Olmekler’dir. Daha sonraları Olmek medeniyeti Maya ve Aztek uygarlıklarına örnek olmuştur. Maya uygarlığı ise Amerika kıtasının en büyük uygarlıklarından biridir. Maya uygarlığı altın çağında tıp, matematik, mimari vb. birçok alanda çok gelişmişti. Kuzey Amerika’da ise ABD topraklarında Missisipi Kültürü ve Kızılderililer vardı. Kanada, Alaska ve Grönland topraklarında Eskimolar vardı. Vikingler, Amerika kıtasına ilk basan Avrupalılar oldular ve Grönland’ı kolonize ettiler. Mezoamerika’da ise Olmek ve Maya uygarlıkları yanında Totmek ve Aztekler de örnek verilebilir.

Kolonizasyon Süreci[değiştir | kaynağı değiştir]

1492’de başlayan bu süreç 20. yüzyıl'ın ortalarına kadar sürmüştür. Kristof Kolomb, Amerika‘yı keşfedince kolonizasyon süreci başladı. İspanyol-Aztek savaşı sonucunda Aztek medeniyeti çöktü. 15. yüzyıl'da İspanyol kolonizasyonu ile başlayıp 16. yüzyıl'da Hollanda, İngiltere, Fransa ve Portekiz devletlerinin kolonizasyonu ile devam etti. Kolonizasyon sayesinde Avrupa kauçuk, çikolata, domates ve patates gibi ürünler ile tanışırken Amerika kıtası ise hastalıklar ve soykırımlar ile uğraştı. Bu kolonizasyon süreci sonucunda Yedi Yıl Savaşları başladı.[1][2][3][4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Amerika Kıtalarına Yerleşen İlk İnsanlar". Arkeofili. 25 Nisan 2017. 29 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021. 
  2. ^ Admin, Gizemli (2 Aralık 2017). "Caral uygarlığı nasıl yok oldu? Caral uygarlığı tarihi". Gizemli Dünyam. 5 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Ocak 2021.