Almaqah

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tanrı Almaqah'a hitaben yazılmış, beş eski Yemen tanrısından, iki hükümdardan ve iki validen bahseden Sabae yazıtı, MÖ 7. yüzyıl

Almaqah veya Almuqh (Antik Güney Arabistan dili: ''ʾlmqh(w)'', rekonstre edilmiş hali ''Almaqāh(ū)'', ya da ''Ilmuqāh'', DMG ''ʾAlmaqāh(ū)'' /''ʾIlmuqāh'', Arapça; المقه }) günümüz Yemen'inde hüküm sürmüş olan Saba Krallığı'nın etkisi altında kalan bölgelerde tapıldığı bilinen ay tanrısının ismi. Daha sonra Etiyopya ve Eritre'de Aksum krallığı haline gelen Damot krallığında da ona tapınıldı.

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Almaqah bir ay tanrısı olarak kabul edilir, ancak Garbini ve Pirenne onunla ilişkilendirilen boğa başı ve asma motifinin güneş ve diyonizyak niteliklere sahip olabileceğini göstermiştir. Dolayısıyla o, güneş tanrıçası Şamaş'ın erkek karşılığı olan Ra'nın rahibiydi. Şamaş / Ishtar / İsis Saba'da da saygı görürdü, ancak Mısır kraliyet hanedanının vesayet tanrıçası olarak.[1][2][3]

Saba'nın yönetici hanedanı kendilerini onun tohumu olarak görüyordu. Almaqah, anıtlarda kavisli, orak benzeri bir silahı çevreleyen bir şimşek kümesiyle temsil edilir. Boğalar onun için kutsaldı.

Tapınaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Hem Barran hem de Awwam tapınağı Almaqah'a adanmıştır.[4]

Vukro yakınlarındaki Meqaber Gaewa Tapınağı, Almaqah'a[5] adanmıştır ve Yeha'daki Büyük Tapınağın minyatür bir modelini temsil eden bir sunak içerir.[6]

Meqaber Gaʿewa da Almaqah Tapınağı'ndaki sunak

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ryckmans, Jacques (1992). "South Arabia, Religion of". Freedman, D. N. (Ed.). The Anchor Bible Dictionary. 6. s. 172. 
  2. ^ Ryckmans, Jacques (1989). "Le Panthéon de l'Arabie du Sud préIslamique: Etat des problèmes et brève synthèse". Revue de l'Histoire des Religions. 206 (2): 163. doi:10.3406/rhr.1989.1830. 
  3. ^ Benzer yorumlar için ayrıca bkz Ryckmans, Jacques (c. 1987). "The Old South Arabian Religion". Daum, W. (Ed.). Yemen: 3000 Years of Art and Civilization in Arabia Felix. s. 107. 
  4. ^ "معبد برَّان.. هنا عاشت بلقيس سبأ". aljazeera (Arapça). 24 Mart 2014. 
  5. ^ Wolf (25 Temmuz 2009). "The Almaqah temple of Meqaber Gaʿewa near Wuqro (Tigray, Ethiopia)". Proceedings of the Seminar for Arabian Studies. 40. 30 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023. 
  6. ^ Nebes (2017). "The Inscriptions of the Aksumite King Hafil and their Reference to Ethio-Sabaean Sources". Deutsches Archäologisches InstitutOrient-Abteilung Zeitschrift fürOrient-Archäologie. 10. Erişim tarihi: 30 Haziran 2023.