Alioramus

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alioramus
Biyolojik sınıflandırma
Üst familya: Tyrannosauroidea
Familya: Tyrannosauridae
Alt familya: Tyrannosaurinae

Alioramus ("farklı dal" anlamına gelir), Asya'nın Geç Kretase'sinde yaşayan bir tyrannosaurid cinsidir. Tip tür, Alioramus remotus, ıslak bir çayırda biriken Moğol tortullarından çıkarılan kısmi bir kafatası ve üç bacak kemiğinden bilinmektedir. Bu kalıntılar, 1976'da Sovyet paleontolog Sergei Kurzanov tarafından adlandırıldı ve tanımlandı.[1] Çok daha eksiksiz bir iskeletten bilinen ikinci bir tür olan Alioramus altai, 2009 yılında Amerikalı paleontolog Stephen L. Brusatte ve meslektaşları tarafından adlandırıldı ve tanımlandı. Alioramus'un çağdaş tür Tarbosaurus bataar ile yakından ilişkili olduğu hipotezini destekleyen bazı kanıtlarla birlikte, diğer tiranozorlarla ilişkisi belirsizdir.

Alioramus, diğer theropodların çoğu gibi iki ayaklıydı ve dişleri onun etçil bir dinozor olduğunu düşündürüyordu. Alioramus'un bilinen örnekleri, Tarbosaurus bataar ve Tyrannosaurus rex gibi diğer tyrannosauridlerden daha küçüktür, ancak her iki örnek de yalnızca yavruların veya alt yetişkinlerin kalıntılarından bilindiği için olgun boyutlarını tahmin etmek zordur. Qianzhousaurus'un son keşfi, onun ayrı bir tiranozorid dalının parçası olduğunu gösteriyor. Alioramus cinsi, diğer tyrannosauridlerden daha fazla sayıda diş ve daha küçük bir kafatası ile burnun ucu boyunca sıralanmış beş kemikli çıkıntı ile karakterize edilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kurzanov, Sergei M. (1976). "A new carnosaur from the Late Cretaceous of Nogon-Tsav, Mongolia" (PDF). The Joint Soviet-Mongolian Paleontological Expedition Transactions (Rusça). 3: 93-104. 2 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 12 Ağustos 2023.