Ali Erten

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ali Erten

Ali Erten (d. 1959, Fındıklı, Rize), Türk iş insanı, makine mühendisi, spor yöneticisi. Eski Karşıyaka SK başkanı.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Makina ustası bir babanın 5 oğlundan biri olarak dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Fındıklı'da tamamladı.

1981 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesinden makine mühendisi olarak mezun oldu.

Lise ve üniversite yıllarında, Trabzon’un en köklü kulüplerinden Trabzon İdman Ocağında amatör lisanslı olarak futbol oynadı.

Askerlik hizmetini 1983 yılında yedek subay olarak tamamladı. 1986 yılından itibaren İzmir, Karşıyaka’da yaşamaya başladı.

İş Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

İş hayatının ilk yıllarında bir süre iş makinaları ithalat ve satışı üzerine çalıştı.

Daha sonra kendi mühendislik ofisini açtı. Gayrimenkul projeleri ve özellikle arazi geliştirme üzerinde uzmanlaştı. Birçok kamu kuruluşu ve özel kurumlarla çözüm ortağı olarak çalıştı.

2001 yılından başlayarak, İzmir Foça'da toplam 1.180.000 metrekare alan üzerinde Foçaköy Yerleşim Alanı projesini geliştirdi. Bu proje, düşük inşaat yoğunluğu ve yüksek çevre duyarlılığı ile İzmir'in kuzey aksında geliştirilen en büyük yerleşim alanı özelliği taşıyor.

2003 yılından bu yana Eskidji Müzayedecilik A.Ş. firmasının bölgesel ortağı olarak TOKİ, TMSF ve birçok bankanın ihtiyaç fazlası gayrimenkullerinin geliştirilmesi ve satışında görev aldı.

2005 yılından başlayarak ESBAŞ - Ege Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Ş. ve kurucusu Kaya Tuncer ile toplam 2500 konut ve ticari alanları kapsayan Yüksek Vadi projesinin geliştirilmesinde ve satışında görev aldı.

2012 yılından başlayarak İzmir Seferihisar'da, toplam 330.000 metrekare alan üzerinde, Cittaslow ilkelerinden ve felsefesinden yola çıkarak Bahçeşehir Yerleşim Alanı projesini geliştirdi.

Spor yöneticiliği kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Karşıyaka Spor Kulübü Başkanlık Dönemi[değiştir | kaynağı değiştir]

1993 yılında üye olduğu Karşıyaka Spor Kulübünde; Voleybol Şube Başkanlığı, değişik dönemlerde Yönetim Kurulu Üyelikleri ve Başkan vekilliği yaptı. Son olarak da 20 Mayıs 2015 tarihinde yapılan kongrede Karşıyaka Spor Kulübü başkanı seçildi.

Tesis ve stadyum projelerinin geliştirilmesinde önemli görevler üstlendi. Bu kapsamda, uzun yıllar üzerinde çalıştığı ve yoğun emek verdiği stad inşaatının başlamasını sağladı.

Mali disiplin sağlamak adına başkan ve yöneticilerinin borcu arttıran işlemlerden dolayı bireysel olarak sorumlu olmaları yönündeki değişikliğini gerçekleştirdi.[1][2] Türkiye’de spor kulüplerinin dernek statüleri kapsamında ilk olan bu uygulama, daha sonra başka kulüpler tarafından da model olarak alındı.

Karşıyaka Spor Kulübü basketbol takımı olan Pınar Karşıyaka, başkanlığı döneminde 29 yıl aradan sonra ikinci kez Türkiye Basketbol Ligi şampiyonu oldu. Pınar Karşıyaka bu şampiyonluğu üzerine 2015 - 2016 sezonunda EuroLeague'e kabul edildi. Pınar Karşıyaka Basketbol Takımı, kendi evinde Barcelona Lassa ile yaptığı EuroLeague ilk maçını 71 - 62 kazanarak büyük bir başarıya imza attı. Bu maçta, Göztepe Başkanı Mehmet Sepil, Karşıyaka taraftarları arasında Pınar Karşıyaka’yı desteklemek için Ali Erten’in misafiri olarak salondaydı. Bu ziyaret, iki kulüp arasındaki fair play adımlarının başlangıcı oldu.

Başkanı olduğu Karşıyaka Spor Kulübü ile Göztepe Spor Kulübü arasında 8.11.2015 tarihinde oynanan TFF 1. Lig maçında, 28 yıl aradan sonra tribün kontenjanını kaldırarak tribünleri Göztepe taraftarlarına açtı. (Göztepe Karşıyaka Derbisi).

22 bine yakın Karşıyaka ve Göztepe taraftarının birlikte izledikleri bu maçtan sonra, kendisine, Göztepe Spor Kulübü Başkanı Mehmet Sepil ile birlikte Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) tarafından Fair Play Ödülü verildi.

İZVAK[değiştir | kaynağı değiştir]

Haziran 2016 tarihinde, İzmir’in profesyonel futbol liglerinde yer alan takımlarının çatı kuruluşu olan ve 1998 yılından bu yana faaliyet gösteren İZVAK - İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi.

Özellikle kulüplerin tesis eksikliklerinin giderilmesi,kulüplere kaynak yaratılması ve işbirliği yapılması için koordinasyon görevlerini, diğer Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte yürüttü. 9 Eylül 2017 tarihinde İzmir’deki (Göztepe, Alsancak ve Karşıyaka Statları olmak üzere) 3 stat inşaatının eş zamanlı olarak başlatılmasında ve devamında görev aldı. Bu kapsamda Göztepe Gürsel Aksel Stadyumu 2019 yılında tamamlandı ve hizmete girdi. Alsancak Mustafa Denizli Stadı inşaatı ise Kasım 2021 de tamamlanarak hizmete girdi. 2013 yılından bu yana üzerinde çalıştığı Karşıyaka Stadı inşaatı ise, 2015 yılında, kulüp başkanlığı döneminde inşaatı başlamış olmasına rağmen yapılan itirazlar ve açılan davalar nedeniyle devam ettirilemedi. Açılan dava ve hukuki süreçlere müdahil olarak katıldı.

2016 yılından bu yana İZVAK - İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfının Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyor.

TFF - TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU'NDAKİ GÖREVLERİ

Temmuz 2022 de “TFF - Türkiye Futbol Federasyonu Fair Play ve Sosyal Sorumluluk Kurulu” üyesi olarak seçildi.

Ağustos 2023 te “TFF - Türkiye Futbol Federasyonu Fair Play ve Sosyal Sorumluluk Kurulu”nun başkanlığı görevine getirildi.

Bu görevi halen devam ediyor.

Kişisel hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ali Erten evli ve 2 çocuğu vardır.[3]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Karşıyaka Life Sporda Dostluk ve Centilmenlik Ödülü - 2015
  • Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Fair Play Ödülü - 2016
  • Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Spora Katkı Ödülü - 2018
  • Türkiye Futbol Adamları Derneği (TÜRFAD) Spora Katkı Ödülü – 2018
  • Türkiye Futbol Adamları Derneği (TÜRFAD) Spora Katkı Özel Ödülü - 2021

Üyelikler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Türkiye Makine Mühendisleri Odası
  • Karşıyaka Spor Kulübü Derneği
  • KARSAV - Karşıyaka Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı
  • İZTO - İzmir Ticaret Odası
  • İZVAK - İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı
  • İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu
  • TFF - Türkiye Futbol Federasyonu, Fair Play ve Sosyal Sorumluluk Kurulu

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "KARŞIYAKA SPOR KULÜBÜ DERNEĞİ TÜZÜĞÜ - PDF Ücretsiz indirin". docplayer.biz.tr. 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ekim 2022. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2020.