Ali Bali'nin çokgözlüsü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ali Bali’nin çokgözlüsü (Polyommatus alibalii), Lycaenidae familyasından bir kelebek türü.

Kahramanmaraş’ta görülen endemik bir türdür. Temmuz-Ağustos aylarında görülür.[1]

Amatör kelebek araştırmacısı Ali Bali tarafından keşfedilmiş, Fransız böcekbilimci Frédéric Carbonell tarafından 2015 yılında tanımlanmış bir türdür. Türü tanımlayan makale, Fransa Doğa Tarihleri Müzesi’ne ait "Bulletin de la Société entomologique de France" 2015 sayısında yayınlanmış ve böylece tür literatürde Polyommatus (Agrodiaetus) alibalii adı ile yerini almıştır.[2]

Erkeğinin kanat üstünde yeşile çalan parlak ve açık mavi bir rengi vardır. Ön kanat üstü kenarında siyah pullanma daha yoğundur. Ön kanat üstü yapraksı damarlar belirgin ve açık renklidir. Her iki kanat üstü kenarlarından kanat merkezlerine doğru uzanan koyu pullu ince hatlar göze çarpar. Kanat altı pembe-kahve ve açık gri skalasında değişkenlik gösterebilir. Beyaz çizgi dıştan içe hat boyunca aynı genişliktedir. Diskal beneği geçer geçmez sert bir açı ile sonlanır.[1]

Dişileri kahverengi kanat üstüne sahiptir. Arka kanat alt kenarında küçük turuncu benekler barındırır; nadiren ön kanatlarda da bu benekler görülebilir. Kanat altı zemin rengi pembemsi açık kahverengidir. Beyaz şerit oldukça belirgin ve erkekteki gibi bir karakteristik sergiler. Saçaklar belirgin beyazdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Ali Bali´nin Çokgözlüsü". trakel.org. 1 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2016. 
  2. ^ Çiçek, Gökçe (14 Ocak 2016). "Türkiye'de Yeni Bir Kelebek Türü Bulundu". nationalgeographic.com.tr. 5 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2016.