Ali İhsan Kolcu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ali İhsan Kolcu (d. 3 Mart 1961, İyidere, Rize), Türk şair, yazar ve akademisyen.

Kolcu 1961 yılında Rize'nin İyidere ilçesinde doğdu. Üniversiteye kadarki eğitimini Rize ve Trabzon'da aldı. Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1987 yılında mezun oldu. 4 yıl sonra aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. Tanzimat ve Servet-i Fünün Devirlerinde Batı Edebiyatından Yapılan Şiir Tercümeleri Üzerinde Bir İnceleme (1859-1901) adlı doktora tezini sunduktan sonra, 2003'te doçent, 2009'da profesör oldu. Avrasya Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi ve Giresun Üniversitesi'nde çalıştı.

Kolcu'nun tek yayımlanan şiir kitabı, 53 şiirden oluşan Aşkın Rengi Kırmızıdır'dır. Bu eserde şairin yaşam serüveni, doğduğu ve büyüdüğü Karadeniz şehri Rize'nin yanı sıra üniversite eğitimi aldığı Erzurum, uzun bir süre öğretim üyeliği yaptığı Erzurum ve kısa bir süre yaşadığı Niğde ile Sivas gibi şehirlerin izleri görülmektedir. Kolcu, Nâzım Hikmet'in etkisinde şekil ve estetik mükemmeliyet arayışını sürdürmüştür. Ayrıca, geleneksel tarzın çağa uyarlanması çabası, eserlerinde Yahya Kemal'in etkisiyle kendini göstermektedir. 1980-1999 dönemindeki Türk edebiyatının gündemleri, şairin kültürel arka planını önemli ölçüde etkilemiştir. Kolcu'nun Divan edebiyatı, Batı edebiyatı ve çağdaş Türk edebiyatına yakınlığı, şekil, öykü, arka plan ve derinlik yönleriyle bu şiirlerin oluşumunda belirleyici olmuştur.[1][2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hatem Türk (7 Haziran 2018). "Ali İhsan Kolcu". teis.yesevi.edu.tr. 9 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2024. 
  2. ^ "Ali İhsan Kolcu". biyografya.com. 9 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2024.