Alejandro Sosa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alejandro Sosa
İlk görünümYaralı Yüz (1983)
Son görünümScarface: The World Is Yours (2006)
YaratanOliver Stone
CanlandıranPaul Shenar
Bilgileri
Takma ad(lar)ıAlex
CinsiyetErkek
MeslekUyuşturucu baronu
Ulus Bolivya

Alejandro "Alex" Sosa, 1983 yılında Oliver Stone tarafından yaratılmış Yaralı Yüz filminde Paul Shenar tarafından canlandırılan film karakteridir.

Filmde, dostu Gaspar Gomez ve eski dostu Tony Montana tarafından Alex olarak çağrılmaktadır. Tony'nin filmde ve oyundaki baş düşmanıdır.[1]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Alejandro Sosa, 26 Ekim 1933'te Bolivya'da zengin bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş ve İngiltere'de eğitim görmüştür. Daha sonraları kokain yetiştiren bir plantasyona başladığı gibi, ihracat için kokain üreten bir fabrika kurmuştur. Filmde ilk kez Frank Lopez'in, Sosa'nın yanına iş ayarlaması için Tony Montana'yı ve Omar Suarez'i Bolivya'ya göndermesiyle görülmüştür. Görüşme sırasında Sosa'nın adamlarından Alberto ona telefon geldiğini söyler ve gidince Frank Lopez'in adamlarından Omar Suarez'in polis muhbiri olduğunu öğrenir. Geri döndüğünde Omar Suarez'i uğurlar ve Tony Montana'ya kalmasını, onunla daha görüşeceğini söyler. Sosa'nın adamları ile birlikte helikoptere binen Omar Suarez, Sosa'nın adamları tarafından boynuna ip geçirilerek helikopterden aşağı salınır.[2] Tony, Sosa ile Frank Lopez adına bir anlaşma sağlar. Ancak Frank buna çok sinirlenir. Bu nedenle Tony ile arası açılır. Daha sonraları Tony Montana, Frank Lopez'i öldürür ve işlerini devralır. İşleri ele alınca Tony, Sosa ile dostluğunu iyice ilerletir ve birlikte iş yaparlar.[3] Kısa zaman sonra Tony para aklamaktan polislere yakalanır ve 5 yıl hapis cezası alır fakat avukatı aracılığı ile mahkemeyi erteletir, aynı şekilde Sosa'nın da başı derttedir. Bir muhabirin bir programda konuşma yapmamasını ister çünkü programda Sosa'nın suçlarını dile getirecektir. Alejandro Sosa, Tony Montana'yı Bolivya'ya davet eder ve eğer muhabiri öldürürse onu alacağı hapis cezasından kurtaracağını söyler. Tony kabul eder ancak işler istenildiği gibi gitmez, Tony son anda anlaşmayı iptal eder ve Sosa'nın başı belaya girer. Sosa, Tony'e telefon eder ve küfredip savaş ilan eder. O gece Sosa'nın ordusu Tony Montana'nın konağını kuşatır. Sosa'nın adamları Tony'nin tüm adamlarını öldürür ve Tony tek başına kalır. Tony Montana tek başına Sosa'nın ordusuyla çatışır fakat Sosa'nın en güvendiği adamlarından The Skull onu arkadan pompalı tüfekle öldürür.[4]

The World is Yours oyunu[değiştir | kaynağı değiştir]

Alejandro Sosa karakteri 2006 yapımı Scarface: The World Is Yours oyununda da görülmektedir. Oyunda Tony Montana, Sosa'nın ordusunu tek başına yok edip malikanesini terk eder, Tony'nin uyuşturucu imparatorluğu yıkılmıştır. Tony'nin tüm dostları onun yanında yer almayı bırakmıştır. Ama bu olay onu daha da güçlendirmiş ve Miami'deki tüm büyük dükkânları satın almış ve ismini iyice duyurmuştur. Sosa'nın oyunda düşmanlarından birisi olan The Sandman,[5] Tony Montana ile Sosa'ya karşı iş birliği yapmıştır. Oyunun finalinde Tony, Bolivya'ya Sosa'nın evine gider. Tüm adamlarını ve Sosa'nın dostları olan Gaspar Gomez ile Tony'nin eski avukatı George Sheffield'i öldürür. En sonunda Sosa ile yüzleşen Tony Montana, Sosa'yı da öldürür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Alejandro Sosa scarface.wikia.com". 18 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2017. 
  2. ^ "Omar Suarez - scarface.wikia.com". 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2017. 
  3. ^ "Antonio Montana scarface.wikia.com". 24 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2017. 
  4. ^ "The Skull - scarface.wikia.com". 16 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2017. 
  5. ^ "The Sandman scarface.wikia.com". 18 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2017.