Aktif rasyosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Aktif rasyosu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından özellikle özel bankaları daha çok kredi vermeye teşvik etmek adına uygulanır. Ancak bu denklem, tüm bankalara uygulanır ve bankalar, elinde bulundurdukları mevduatla bu kaynağı değerlendirdikleri menkul kıymetler, krediler ve swap işlemleri arasında bu formüle göre bir denge kurmak zorundadırlar. Aktif rasyosunun amacı, özellikle özel bankaları daha çok kredi vermeye teşvik etmektir.

Aktif rasyosu, BDDK Aktif Rasyosu Formülü ile hesaplanır: Aktif rasyo = (Menkul Kıymetler * 0,75) + (TCMB Swap * 0,5) + Krediler / TL Mevduat + (YP Mevduat * 1,75). (Not: YP mevduat toplamının YP kredilere kadar olan kısmı için bu katsayı 1 olarak uygulanır.)

Aktif rasyosu, koronavirüs salgını döneminde ekonomideki olumsuzlukları en aza indirmek için işleme koyulan bir tür formüldür. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2020 yılında aktif rasyosu kaldırılmasına karar vermiştir.[1][2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ al, Bağlantıyı; Facebook; Twitter; Pinterest; E-posta; Uygulamalar, Diğer (18 Nisan 2020). "Aktif Rasyosu". 18 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2023. 
  2. ^ Mynet (28 Eylül 2020). "BDDK'dan aktif rasyosu açıklaması! Aktif Rasyosu nedir? Aktif Rasyosu değeri nedir?". Mynet Finans. 18 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2023.