Akgöl (Ereğli Sazlığı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Akgöl, Konya'nın Ereğli ve Karapınar ilçeleriyle, Karaman'ın Ayrancı ilçesi sınırları içinde yer alan bir sulak sahadır. Bu bölge, sazlık, bataklık, çamur adacıkları, çayırlar ve çorak düzlüklerden oluşmaktadır.

Toplamda 6680 hektarlık bir alanı kapsar. Akgöl, 1992 yılında Kültür Bakanlığı tarafından "I. Derecede Doğal Sit Alanı" olarak ilan edilmiş ve 1995 yılında da Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından "Tabiatı Koruma Alanı" olarak kabul edilmiştir.[1]

Akgöl (Ereğli Sazlığı), Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir tabiat koruma parkıdır. Bu alan, doğaseverler ve bilim insanları için benzersiz bir habitat sunan önemli bir ekosistemdir.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Akgöl, Konya'nın Ereğli ilçesine bağlıdır. Bölge, İç Anadolu Bölgesi'nin karakteristik step ikliminin hüküm sürdüğü bir alana yerleşmiştir. Yıl boyunca hava sıcaklıkları ve yağış miktarları bu ekosistemin formunu belirler.

Biyolojik çeşitlilik[değiştir | kaynağı değiştir]

Akgöl, farklı türlerin yaşam alanı olan zengin bir biyolojik çeşitlilik sunar. Ayrıca, bu alan birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yapar.

Akgöl Tabiat Koruma Parkı, biyoçeşitlilik açısından önemli bir alandır ve bu nedenle çeşitli koruma çabalarına konu olmuştur. Türkiye'deki yetkililer ve çeşitli çevre örgütleri, bu eşsiz doğal mirası korumak için çeşitli projeler ve girişimler yürütmektedirler.

Ziyaret bilgileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Akgöl Tabiat Koruma Parkı, doğa severler ve kuş gözlemcileri için popüler bir destinasyondur. Ziyaretçiler, doğanın tadını çıkarırken aynı zamanda bu eşsiz ekosistem hakkında bilgi edinme fırsatı bulurlar. Parka giriş ve kullanım saatleri, mevsime ve hava koşullarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TABİATI KORUMA ALANLARI". bolge8.tarimorman.gov.tr. 18 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023.