Agalenatea redii

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Agalenatea redii
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Arachnida
Takım: Araneida
Alt takım: Araneomorphae
Üst familya: Araneoidea
Familya: Araneidae
Cins: Agalenatea
Tür: A. redii
Agalenatea redii
(Scopoli, 1763)

Agalenatea redii, Araneidae familyasından Palearktik biyocoğrafik bölgesinde yaşayan sıcaksever bir örümcek türü. Agalenatea cinsinin tip[1] türüdür.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez 1763 yılında İtalyan doğa tarihi uzmanı Giovanni Antonio Scopoli (1723—1788) tarafından Aranea redii adıyla tanımlanan tür 1951 yılında Allan Frost Archer tarafından Agalenatea redii adıyla revize edilmiştir.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Dişi 7-8 (ya da 5,5-7) mm, erkek 4-5 (ya da 3,5-4,5) mm boyundadır. Vücudun ana rengi açık ya da koyu kahverengiden sarımsı turuncuya kadar değişkenlik gösterir. Karnı (abdomen, opisthosoma) boyuna göre daha geniştir ve ortasında uzunlamasına koyu şerit vardır ve bazen iki iri beyaz benek ya da bir adet açık renk kenarlı koyu kahverengi benek bulunur. Bütün vücudu, özellikle de başlıgöğüs denen prosoma bölümü yoğun tüylerle kaplıdır.

Habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Sıcaksever (termofil) örümceklerdir. Kumlu alanlar, kurak çayırlar, orman kenarlarındaki güneşli alanlar ile sıcak bozkırları sever. Çok erken olarak ilkbahar sonunda nisan ayında erginleri görülmeye başlar.

İngiltere'de funda (Calluna vulgaris) ve dikenli katırtırnağı (Ulex europaeus) üzerinde yaşar. Genellikle yerden 1 m yüksekte kuru ot saplarıyla kuru çiçek başlarına ağ gerer. Orta boy küre biçimli ağı ince ipeklerle kaplıdır. İngiltere'nin kuzeyinde kum tepelerinde sürüngen söğütlerde yaygındır. İngiltere'de sert geçen kış (aşırı kışlama) sonrası eginaltı (sub-adult) bireyler olarak bulunurlar. Erginlerine ilkbahar sonundan yaz ortasına kadar rastlanır.[2]

Yayılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Palearktik biyocoğrafik bölgesinde yayılım gösterir.

Türkiye'deki durumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de cinsinin tek türüdür.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Archer, 1951 : Remarks on certain European genera of argiopid spiders. Chicago Academy of Sciences Natural history miscellanea, vol. 84, s. 1-4.
  2. ^ "Summary for Agalenatea redii (Araneae)". 10 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2012. 
  3. ^ "The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2012. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]