Adem Özkan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Adem Özkan (25 Ocak 1947, Balıkesir - 13 Ocak 1983, Balıkesir), tarlalarını satarak geçimini sağlayan dedesi Hüseyin Örs'ü 1976 yılında son tarlaları da satışa çıkarması üzerine uykudayken eldivenle boğarak öldürdü. Yargılandı ve ölüm cezasına çarptırıldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra 1980-1984 arasında idam edilen 24'ü adli suçlu 50 mahkûmdan biridir.

Öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Adem Özkan, anne tarafından dedesi olan Hüseyin Örs ile yaklaşık on senedir birlikte yaşamaktaydı. Dedesi Örs, geçimini sağlamak için tarlalarını satıyor, torunları Adem Özkan ve Recep Özkan ise bu duruma karşı çıkıyordu. Tarla satışlarını önlemek isteyen Özkan kardeşler, dedelerine engel olamadılar.

Cinayet tarihinden bir süre önce Örs, kalan tarlalarının satışı için köy odasına ilan verdi. Özkan kardeşler, tarlaların satışını engellemek ve tarlaların kendilerine verilmesi için dedelerini ikna etmeye çalıştılar ancak dedeleri bunu kabul etmedi. Bunun sonucunda Adem Özkan ve kardeşi Recep Özkan, dedelerini öldürmeyi planladı.

Cinayet[değiştir | kaynağı değiştir]

Adem Özkan, 27 Ocak 1976 gecesi kardeşi Recep Özkan ile birlikte uyuyan dedesinin yatak odasına girdi. Özkan kardeşler, önceden temin ettikleri eldivenleri giydiler. Adem Özkan, dedesinin boğazını sıktı. Recep Özkan da aynı şekilde dedesinin boğazını sıktı. Özkan kardeşler, dedeleri Hüseyin Örs'ü boğarak öldürdüler.[1] Cinayetten sonra Recep Özkan kaçtı. Adem Özkan ise köy imamına giderek "dedesinin aniden fenalaştığını" söyledi ve imamdan "Kur'an okumasını" istedi.

Yargılama ve idam[değiştir | kaynağı değiştir]

Hüseyin Örs'ün yapılan otopsisinde Örs'ün boyun bölgesindeki morluk ve ekomozlar ile akciğerlerin köpüklü görünümü, ölümün ecele bağlanamayacağı sonucunu verdi. Açılan adli tahkikat sonunda Özkan kardeşler, suçlarını itiraf ettiler.

28 Aralık 1976'da Balıkesir Ağır Ceza Mahkemesi, olay tarihinde 18 yaşından küçük olduğu için Recep Özkan'ı 20 yıl ağır hapis cezasına, Adem Özkan'ı ise ölüm cezasına mahkûm etti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, cezayı 20 Mayıs 1977'de onadı. 12 Eylül 1980'de Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetime el koymasının ardından idam kararları da infaz edilmeye başlandı. Önce Danışma Meclisinden geçen Özkan'ın idam kararı, son olarak 11 Ocak 1983 günü Cumhurbaşkanı Kenan Evren başkanlığındaki Millî Güvenlik Konseyinin 127. birleşiminde kabul edildi.[2] Özkan, 13 Ocak 1983'te Balıkesir Kapalı Cezaevi'nde asılarak idam edildi.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]