Adaptif hız sabitleyici

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Akıllı hız sabitleyici şeması. Kırmızı araba, otomatik olarak mavi araba ile arasındaki güvenli mesafeyi korur.
Harici video
Insurance Institute for Highway Safety'nin hazırladığı örnek adaptif hız sabitleyici videosu.

Adaptif hız sabitleyici (ACC) (İngilizceAdaptive cruise control) ya da adaptif seyir kontrol sistemi, öndeki araçlarla güvenli mesafeyi korumak için, araç hızını otomatik olarak ayarlayan, karayolu taşıtları için bir seyir kontrol sistemidir. 2019 itibarıyla, bu temel işlevselliği açıklayan 20 benzersiz adla da adlandırılır. Aynı zamanda dinamik hız sabitleyici olarak da bilinir.[1]

Kontrol, yerleşik sensörlerden gelen sensör bilgilerine dayanmaktadır. Bu tür sistemler, bir radar, lazer sensörü veya aracın öndeki başka bir araca yaklaştığını algıladığında fren yapmasına izin veren bir kamera kurulumu kullanabilir, ardından trafiğin müsait olması durumunda tekrar hızlanır.

ACC teknolojisi, gelecek nesil akıllı otomobillerin önemli bir bileşeni olarak kabul edilmektedir. Araçlar arasında optimum ayrımı koruyarak ve sürücü hatalarını azaltarak sürücü güvenliğini ve rahatlığını etkiler, ayrıca yol kapasitesini arttırırlar. Otonom seyir kontrolüne sahip araçlar, SAE International tarafından tanımlanan 1. seviye otonom araç olarak kabul edilir.[2] Şerit hizalama gibi başka bir sürücü destek özelliği ile birleştirildiğinde, araç 2. seviye otonom bir araç olarak kabul edilir.

Uyarlanabilir hız sabitleyici tam özerklik sağlamaz: sistem sürücüye sadece biraz yardım sağlar, ancak aracı tek başına yönetme özelliği yoktur.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "A Safety Feature By Any Other Name Can Really Be Confusing, AAA Finds". NPR.org. 18 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2019. 
  2. ^ "Path to Autonomy: Self-Driving Car Levels 0 to 5 Explained". Car and Driver. 10 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2020. 
  3. ^ "Here is everything you need to know about adaptive cruise control". digitaltrends.com. 25 Eylül 2017. 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]