Abundantia

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Peter Paul Rubens tarafından yapılan "Abundantia" isimli tablo

Antik Roma dininde, Abundantia ayrıca Abundita olarak da adlandırılır (Latin telaffuz: [abʊnˈdantɪ.a]) bolluk ve refahın ilahi bir kişileşmesiydi.[1] Abundantia adı bolluk veya zenginlik anlamına gelir. Bu isim, Abundantia bolluk, para akışı, refah, servet, değerli eşyalar ve başarı tanrıçası olduğu için uygundur.[2] Tasarruflarınızı ve yatırımlarınızı korumanıza yardımcı olur. İmparatoru "Altın Çağ" koşullarının teminatçısı yapan dini propagandadaki erdemlerin somutlaşmışları arasındaydı.[3] Dolayısıyla bolluk ile sanatta ve edebiyatta şekillenir, ancak çok az mitolojiye sahiptir. Roma Galya'sında ve Orta Çağ Fransa'sında bir şekilde hayatta kalmış olabilir. Bolluk, tahıl ve madeni paralarla dolu bir bereket taşırdı. Ara sıra bir hediye olarak tahılının veya parasının bir kısmını birinin evine bırakırdı.

Sanat ve alegori[değiştir | kaynağı değiştir]

Daha sonraki Batı sanatında, Abundantia genellikle bereketini ve mısır veya buğday demetlerini tutarak tasvir edilir.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Abundantia, Roman Goddess of Abundance". www.thaliatook.com. 3 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2020. 
  2. ^ Goddesses and Angels. United States of America: Hay House. 2005. s. 215. ISBN 978-1-4019-0473-9. 
  3. ^ J. Rufus Fears, "The Cult of Virtues and Roman Imperial Ideology," Aufstieg und Niedergang der römischen Welt II.17.2 (1981), p. 812.
  4. ^ Jürg Meyer zur Capellen, Raphael: The Roman Religious Paintings, ca. 1508-1520 (Arcos, 2005), p. 264.