Abdullah bin Tarık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Abdullah bin Tarık

Sahabe
DoğumAbdullah b. Tarık b. Amr b. Mâlik el-Belevî ez-Zaferî
Arabistan
Ölüm625
Mekke-Taif
Ölüm sebebiSuikast
MilliyetArap
MeslekMuallim

Abdullah bin Tarık (Arapçaعبد الله بن طارق, d. ? - ö. 625), tam adıyla Abdullah b. Tarık b. Amr b. Mâlik el-Belevî ez-Zaferî, İslam peygamberi Muhammed'in sahabesi.

Hicretin 3. yılında (625) müslümanlara düşmanlık besleyen Lihyanoğulları, yakın dostları Kare ve Abdal kabileleriyle birlikte ortak bir suikast planı hazırladılar. Plan gereği Kare ve Abdal kabilelerinden 7 kişi Medine'ye gelerek Muhammed'e Müslüman olduklarını bildirdi. İslam dininin esaslarını ve Kur'an'ı öğrenmek için muallim talep ettiler. Muhammed bu isteği onaylayarak bu talebi kabul etti, ardından kendilerine bir heyet gönderdi. Bu heyetin içinde Abdullah bin Tarık da bulunuyordu. Heyet Mekke-Taif arasında suikasta uğradı. Esir olarak Mekke'ye götürülürken Abdullah bin Tarık iplerinden kurtularak kılıcını Lihyanoğulları'nın üzerine çekti. Ardından çatışma sonucunda öldürüldü (625). Katıldığı gazveler arasında Bedir Muharebesi ve Uhud Muharebesi bulunmaktadır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ TDV İslam Ansiklopedisi , c. 1 , s. 138.-139. , 1988 , İstanbul. 9 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mayıs 2022.