AMB-17

Vikipedi, özgür ansiklopedi
AMB-17
Çeşidi Taaruz tüfeği
Uyruğu Rusya Federasyonu
Hizmet geçmişi
Hizmet 2018–günümüz
Kullanıcılar Bkz. Kullanan ülkeler
Üretim tarihi
Tasarımcı Yevgeny Dragunov
Tasarlandığı tarih 2015
Üretici Kalashnikov Concern
Özellikler
Ağırlık 29 kg (63,93 lb)
Uzunluk 850 mm (33 in) (stock extended)
600 mm (23,6 in) (dipçik katlı)
Namlu uzunluğu 200 mm (7,9 in)

Mühimmat 9x39mm
Etki Gazla çalışan
Atış sayısı 700 - 850 atış/dk
Atış hızı N/A
Etkili menzil N/A
Azami menzil N/A
Besleme sistemi 10, 20, 30-mermi kapasiteli şarjör
Nişangah Picatinny rayı kullanılarak ayarlanabilir demir ve çeşitli optik nişangahlar

AMB-17 ağır bir ses altı 9x39 mm SP5 ve zırh delici SP6 mermi kartuşu kullanan, entegre olarak susturuculu bir taaruz tüfeğidir . 2010'ların sonunda Kalaşnikof Concern tarafından Yevgeny Dragunov'un MA Kompakt Tüfeği temel alınarak geliştirilerek üretilmiştir. AM-17 ile birlikte Rus Ordusu Fuarı 2017'de tanıtıldı. Silah, özellikle Rusya İçişleri Bakanlığı ve Rus Ordusunun AS Val ve VSS Vintorez ateşli silahlarının yerini alacak özel birimleri için yakın mesafe silahı olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır.[1]

Tasarım ayrıntıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Çalışma mekanizması[değiştir | kaynağı değiştir]

AMB-17, günümüzde Rus ordusunda kullanılan önceki ateşli silahlardan daha farklı olarak, kapaklı tekparça, preslenmiş alıcı grubu yerine menteşeye bağlanan iki bölümlü alıcı grubu kullanması ile ayrışıyor. Aradaki farkın detayı olarak, üst gövde polimer ve çelik takviyelerden yapılırken, alt gövde ise şarjör yuvasıyla birlikte tamamen polimerden yapılmıştır ve üst alıcıya iki sabit aşağı çekme çapraz pimi ile bağlanarak ağırlığı önemli ölçüde azaltılarak dahili operasyona daha kolay erişim sağlar. Gazla çalışan mekanizma , VSK-94 gibi önceki 9x39mm karabinalara benzer şekilde, kısa stroklu bir gaz pistonu ve iğne kafasında üç radyal pabuçla kilitlenen döner iğne kullanır. Üst alıcı içindeki sürgü taşıyıcısı, hem iğne sürtünmesini hem de hissedilen kullanıcı geri tepmesini azaltan iğne grubuna doğru yükselterek tasarım gereği neredeyse akıcı şekle sokar.[kaynak belirtilmeli]

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Silah, üst gövdenin önüne monte edilmiş ve namluyu saran entegre bir susturucuya sahiptir. Susturucunun entegre edilmesi için AMB-17, AM-17'ye kıyasla handguard'ında daha geniş bir açıklık kullanır ve aynı zamanda entegre handguard yarım uzunlukta MIL-STD/1913 Picatinny tetik çerçevesi kullanılır. Ayrıca tam uzunlukta bir MIL-STD/1913 Picatinny korkuluk, polimer yandan katlanır ve ayarlanabilir (iç içe geçen) omuz stoğu ve üst alıcının duvarlarında hem ateş seçicide hem de şarjda çok yönlü kontrollere izin veren uzunlamasına yuvalar içermektedir.

Ateşli silah, AS VAL, VSS ve SR-3 (SR-3M, SR-3MP) ve diğer 9x39mm tüfek sistemleriyle uyumlu olan ve çıkarılabilen kutu şarjör, sonik patlamayı önlemek için ise ses altı 9×39 mm kartuş kullanmaktadır.[2]

Sertleştirilmiş çelik veya tungsten uç ile donatılmıştır ve 100 m'de 6 mm (0,2 inç) yüksek yoğunluklu çelik levhayı; 2 mm (0,08 inç) çelik levha veya standart bir ordu miğferi 500 m'de tamamen delinebilir; ancak, tüfek tipik olarak 400 m'nin altında kullanılır.

Kullanıcılar ve hizmet geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

  •  Rusya: AMB-17, özellikle ateşli silah testleri için FSB ve FSO ile sınırlı kullanımdadır ve henüz kabul denemelerini tamamlamamıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kalashnikov Concern (Company) (28 Mayıs 2018). Наследие Драгунова: как "неудачные" разработки становятся оружием будущего [Dragunov’s legacy: how “unsuccessful” developments become weapons of the future] (Motion picture). Russia: Kalashnikov Concern. 
  1. ^ "Наследие Драгунова: как "неудачные" разработки становятся оружием будущего". kalashnikov.media. 27 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "АМБ-17: ТТХ". 26 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi – en.kalashnikov.media vasıtasıyla. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]