Açabeti Kalesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Açabeti Kalesi

Açabeti Kalesi (Gürcüce: აჩაბეთი) Gürcistan'ın Şida Kartli bölgesindeki Gori Belediyesinde yer alan Açabeti köyünde konumlanmış eski bir kaledir. Kale Liahvi nehrinin sağ kıyısında konumlanmıştır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Açabeti köyü hakkında fazla bilgi bilinmemektedir. Kaleden ilk kez 16. yüzyılın ortalarında bahsedilmiştir. Açabeti, I. Luarsab'ın İranlılarla yaptığı savaşın merkezi olmuştur. O savaştan sonra uzun bir süre Açabeti'den bahsedilmemiştir. Günümüzde Tshinvali bölgesinde yer alan köy iki parçadan oluşmaktadır: Zemo Açabeti ve Kvemo Açabeti. Gürcü kaynaklarına göre, geç feodal çağda, bu bölge "kralların sarayı ve kalesi" idi. Aynı zamanda tüm vadinin adıydı. Açabeti yakınlarında, Kral II. Erekle, Givi Amilahvari ve ona yardım eden Türk ordusunu 1744'te yenilgiye uğratmıştır. Açabeti, Ançabadzes ailesiyle ilişkilidir, ″Açabeti″ kelimesi ise ″Ançabadzes″lerin yaşadığı yer anlamına gelmektedir. Bu aileden, yeni bir feodal aile olan "Machabeli"ler ortaya çıkmıştır.

İlk kez 16. yüzyılda Açabeti kalesinden bahsedilmiştir. Kale, sağlamlığıyla tanınmıştır.

Kale, ilk zamanlarında sadece küçücük çitlere sahip bir kuleydi. Sonrasında birkaç kez yeniden inşa edilen kale, eski haline kıyasla daha geniş olmuştur.

Literatür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Georgia, encyclopedia, Tiflis, 1997.
  • Makalatia S., Liakhvi ravine, Tiflis, 1971
  • Zakaria p., Tskhinvali region, Tiflis, 1987
  • Shida kartli T. I, little and big liakhvi ravine architectural heritage. Tiflis. 2002.