Şule Gürbüz

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şule Gürbüz
Doğum1974
MeslekYazar, Mekanik saat ustası
MilliyetTürk

Şule Gürbüz (1974), Türk yazar ve mekanik saat ustası.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

1974'te doğdu. 1994’te İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin sanat tarihi bölümünden mezun oldu. Cambridge Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldı.

1997 yılında Dolmabahçe Sarayı’na sanat tarihçisi olarak girdi.[1] Saraydaki saatlerin hemen hepsinin bozuk olduğunu görünce Saray’a zaman zaman gelen saat tamir ustası Recep Gürgen’den mekanik saat tamiri işinin inceliklerini öğrendi.[2] Milliyet gazetesinden Mehmet Kenan Kaya ile söyleşisinde mesleğe başlama sürecini şöyle anlattı:

"Ben Milli Saraylar'a sanat tarihçisi olarak girdim. Başladığımda bana çalışabileceğim bölümleri sıraladılar ve hangisini istediğimi sordular. Ben de saat bölümünü seçtim. Ötekilerin yanında daha cazip geldi. Aslında benim işim başta bir araştırmacı olarak saatlerin envanterini falan çıkarmaktı ama onlara yakından bakınca mekanizmalarını çok merak ettim. Bu yüzden bir dönem saraydaki saatleri de tamir etmiş olan Recep Usta'yı yalvar yakar ikna ederek onun çırağı olmak istedim. Ama bu, öyle böyle bir istemek değil. İşten bile ayrılacaktım ikna edemeseydim. Neyse ki sonunda kabul etti."[1]

Recep Gürgen ile birlikte 26 Eylül 2003’te Dolmabahçe Sarayı'nın iç hazine binasında bulunan Türkiye’nin ilk ve tek saat müzesini kurdu.[3]

Şule Gürbüz, hâlen Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı bünyesindeki Saat Restorasyon Atölyesi'nde mekanik saat tamir ustası olarak çalışmaktadır. Kendisi de saat koleksiyonu yapan Şule Gürbüz, 35 kadar saatten oluşan bir saat koleksiyonu sahibidir.

Konservatuarda müzik eğitimi de alan, viyolonsel ve kilise orgu çalabilen Gürbüz, Elektronik eşyalardan ve bilgisayardan hoşlanmadığını ifade etti:

"Elektronik hiçbir şey beni ilgilendirmiyor. Bilgisayar kullanmayı bile bilmiyorum. Hiç ilgimi çekmiyor böyle aletler. Dokunasım gelmiyor. Bir tek arabaları seviyorum, onlar da mekanik zaten."[1]

Şule Gürbüz, bilgisayar, dolayısıyla çevrimiçi ağları ve sosyal medya iletişim ağlarını kullanmıyor.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2011 Türkiye Yazarlar Birliği Kamu Yayıncılığı Ödülü (Saat Kitabı)
  • 2012 Oğuz Atay Öykü Ödülü (Zamanın Farkında)

Hakkındaki yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Andaç, Feridun. “Yaklaşımlar: Selçuk Baran’ın Arjantin Tangoları adlı kitabı ile Şule Gürbüz’ün Kambur isimli Kitabı Üzerine” Hürriyet Gösteri 156 (Kasım 1993)
  • Mehmet Aydın, Ne Yazıyor Bu Kadınlar, Ankara, İlke Kitabevi, 1995. s. 316.
  • Tanzimattan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi, İstanbul, YKY, 2010.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Sarayın Saat Ustası". Mehmet Kenan Kaya. Milliyet Pazar. 26 Mayıs 2002. 
  2. ^ "Saat aksırır, öksürür, şikayeti hiç bitmez". Milliyet. 13 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Nisan 2021. 
  3. ^ Zamanın Aracı, Onun Ömrünün Amacı. Halime Çelikel. Posta gazetesinin Pazar Postası eki. 17 Haziran 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]