Şeyh Nusrettin Camii

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şeyh Nusrettin Cami iç duvarları
Şeyh Nusrettin Camii iç duvarları
Şeyh Nusrettin Camii ve Türbesi

Şeyh Nusrettin Türbesi ve Camii, Tokat ilinin, Zile ilçesinde, Şeyhnusrettin köyünde bulunan bir cami ve türbedir. Yöre halkının çabalarıyla günümüze kadar korunmuştur. Minare, gömme depo ve avludan oluşan bir külliye içinde yer alan türbe ve cami, her yıl nisan ayında yapılan dini törenler dışında yıl boyunca sürekli olarak ziyaret edilmektedir.

Yer[değiştir | kaynağı değiştir]

Şeyh Nusrettin'in türbesi ve camisinin bulunduğu Şeyhnusrettin Köyü, Orta Karadeniz'de Tokat ilinin Zile İlçesi'ne bağlı bir köydür. Zile bölgesinin güneydoğu kesiminde yer alan Şeyhnusrettin köyü, Tokat iline 7 km, Zile ilçesine 7 km uzaklıktadır.

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Geniş bir bahçe içerisinde yer alan site içerisinde tarihi ve yeni mezarlık alanları, kurbanlık mezbaha ve bahçe içerisinde konut bulunmaktadır. Kitabesi olmayan yapının yapım tarihi bilinmemektedir. Cami avludaki türbeye bağlı olduğu için caminin yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Türbenin batı duvarındaki kalem işi kitabeye göre yapının bilinen en eski onarımı 1855 yılında yapılmıştır. Külliyede bu onarımın nerede yapıldığı bilinmemekle birlikte duvar ressamı Zileli Emin Efendi'nin türbenin iç duvarlarına kalem işi süslemeler yaptığı görülmektedir. 1953 yılında caminin duvarları yenilenmiştir. 1939 depreminde hasar gören yapının ahşap minaresi 1966 yılında yıkılarak şimdiki minaresi yapılmıştır. Mezar kapısının üzerindeki işlemede onarımın 1978 yılında yapıldığı belirtilmektedir. Bu onarım sırasında avlunun çatısı da yenilenmiştir. 2013 yılında türbenin kubbesi onarılarak alüminyum kaplama yapılmıştır.

Külliyenin doğusunda bulunan dikdörtgen mezara kuzeyden düzgün kesme taşlarla çevrili alçak kemerli bir giriş kapısından girilmektedir. Lahitin dışında (batıda) tanığın yüzünde iki satırlık bir kitabe vardır. Başlık, rom ve palmiye motifleriyle süslenmiştir.