Şerif Şeyh Ahmed

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şerif Şeyh Ahmed
شيخ شريف شيخ احمد
Somali Devlet Başkanı
Görev süresi
31 Ocak 2009 - 20 Ağustos 2012
Başbakan Nur Hasan Hüseyin
Omar Abdirashid Ali Sharmarke
Abdiwahid Elmi Gonjeh (Geçici)
Muhammed Abdullah Muhammed
Abdiweli Mohamed Ali
Yerine geldiği Adan Mohamed Nuur Madobe (Geçici)
Yerine gelen Musa Hasan Abdül (Geçici)
Kişisel bilgiler
Doğum 25 Temmuz 1964 (59 yaşında)
Mahadai, Somali
Partisi Somali Yeniden Kurtuluş Birliği
Bitirdiği okul Kordofan Üniversitesi
Dini Sünni İslam

Şerif Şeyh Ahmed (25 Temmuz 1964), Somalili siyasetçi. Ahmet, Afrika ülkesi Somali eski devlet başkanı ve İslam Mahkemeleri Birliği (ICU) Başkanı eski komutanı.

Libya ve Sudan üniversitelerinde okudu. Şerif Ahmed Mısır El-Ezher Üniversitesi ile ilişkili olan Şeyh Sufi Enstitüsü'nde öğrenimine başladı. Daha sonra Sudan'a gitti ve Aldalanj kentinde Arapça dili ve coğrafyası dalında bir lisans için 1992 yılında Kordufan Üniversitesine girdi. 1994'te üniversitenin ismi Dalanj Üniversitesi olarak değiştirildi ve Şeyh Şerif sadece iki yıl gerekirken dört yılı tamamladıktan sonra Libya başkenti Trablus'a gitti. 1998'de Open Universitesine girdi ve Hukuk ve İslami Şeriat dalında lisans üstü eğitim görerek mezun oldu. Bir ortaokul coğrafya öğretmeni ve Arapça ve dini çalışmalar yapmıştır.

Anadili Somalicenin yanı sıra, Ahmed Arapça, İtalyanca ve İngilizce bilmektedir. 31 Ocak 2009'da devlet başkanlığı görevine başlamıştır. 20 Ağustos 2012'de görevini Muse Hasan Şeyh Sayid Abdulle'ye devretti. 2012 ve 2017 devlet başkanlığı seçimlerinde aday olarak yer alan Ahmet, her iki seçimde de başarılı olamayarak devlet başkanı seçilememiştir.