Şarkılarımız Ölmesin (çocuk oyunu)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yılmaz Onay'ın 1981 yılında yayınlanan çocuk oyunu Şarkılarımız Ölmesin, 1985 yılında Hacan Yayınları tarafından "Dört Oyun" isimli kitabın içerisinde de yayınlandı. Aynı yıl Almanca'ya "6 Verrückte und ein Lied" adıyla çevrildi ve Berlin 'de Theater Manufaktur am Halleschen Ufer tiyatrosunda sahneye kondu. Oyun 1991 yılında Bursa Devlet Tiyatrosu 'nda oynanırken, Gaziantep Şehir Tiyatrosu 'nda da Yılmaz Onay rejisi ile sahnelendi.

“…Fantezi dolu kostümlerle, Türk danslarıyla ve hava yaratan müziğiyle, insanın kanına giren bu çocuk oyunu, barış için profesyonelce sunulan bir müzikal…”

-Almanya'da yayınlanan Die Wahrheit dergisinden

"'Şarkılarımız Ölmesin' oyunu, çocuklar için,güncel yaşantıdan kaynaklanan az kişilik bir oyun olarak yazıldı. Oyunda bütün figürlerin ve özellikle de en olumsuz figürlerin, izleyici çocuklarda 'korku' yaratmaması için, zorunlu çözümler metinle de getirilmeye çalışıldı. Örneğin Tasmalı'yı oynayan oyuncunun, en başta ve aralarda oyuncu olarak özel bir sıcaklıkla çocuklara seslenmesi ve böylece çocukların, Tasmalı figüründen korkmaksızın,sahnedeki 'çocuk' figürlerinin ondan korkuşlarını eğlenceyle izlemelerini sağlamak, gibi... Oynanışın bütününde de, özellikle çocuk oyunlarında önem kazanan bu sorunun sürekli gözetilmesi gerekiyor" Yılmaz Onay

"Dövmek dövüşmek niye?
Darılmak küsmek niye?
Gözyaşı iz bırakır
Çocukların yüzünde
Ellerimiz barış için
Şarkılarımız ölmesin!"