Şablon:GM/2018-12-16

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Şövalye Ortaçağ Avrupa'sında seçkin ve profesyonel bir atlı asker (süvari) sınıfı. Şövalyelik günümüzde, bazı ülkelerde önemli bir hizmet nedeniyle verilen bir unvana dönüşmüştür.

Şövalye sözcüğü Türkçeye, Fransızcada aynı anlama gelen chevalier kavramından geçmiştir. Sözcüğün kökleri Ortaçağ Latincesindeki caballus (yük atı) ve caballarius (atlı) sözcüklerine dayanır. Modern İngilizcedeki cavalry (süvari) sözcüğü de aynı kökten gelir. Ortaçağdaki ilk şövalyeler profesyonel atlı askerlerdi. Bir kısmı feodal bir beyin veya hükümdarın -tımar sistemine benzer şekilde- toprak tahsis ettiği vasallardı ve gerektiğinde efendilerinin birliklerinde savaşıyorlardı; ancak toprak tahsis edilmeyen şövalyeler de vardı. Bazen efendi, şövalyeleri tek tek hizmetine alıyor ve onlara toprak tahsis ediyordu; bazen de kendisine toprak tahsis edilen bir şövalye, yanında başka şövalyeleri getiriyordu. Şövalye efendisine korumalık yapıyor, keşiflerde eşlik ediyor, şatosunda bekçilik yapıyor ve gerektiğinde onun adına savaşlara katılıyordu. (Devamı...)


Hugo Weaving (d. 4 Nisan 1960, Austin, Nijerya), Avustralyalı film ve tiyatro oyuncusu.

Hugo Weaving İngiliz Wallace ve Anne çiftinin çocukları olarak Nijerya’da dünyaya geldi. Çocukluğunu Güney Afrika’da geçiren Weaving, ilk gençlik yıllarında Birleşik Krallık’a taşındı. İngiltere’de prestijli bir yatılı okul olan Queen Elizabeth's Hospital’a gitti. 1976’da Avustralya’ya taşındı, Sidney’deki Knox Grammar School okuluna devam etti. 1981 yılında National Institute of Dramatic Art’tan mezun oldu. Weaving’in ilk önemli rolü, 1984’te Bodyline adlı TV dizisinde canlandırdığı, İngiliz kriket takım kaptanı Douglas Jardine karakteridir. 1988’de The Dirtwater Dynasty adlı mini dizide küçük bir rol almış, daha sonra 1989 yapımı Bangkok Hilton filminde Nicole Kidman’le birlikte oynamıştır. 1991 yapımı düşük bütçeli bir film olan Proof’taki performansıyla Australian Film Institute tarafından “En İyi Erkek Oyuncu” seçilmiştir. (Devamı...)