Şablon:GM/2017-03-27

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Turgut Reis SMS Weißenburg, Alman İmparatorluğu Donanması'nın ilk okyanus ötesi savaş gemilerinden biri. Alman İmparatorluğu Donanması'nın ardından Osmanlı Donanması'nda görev yaptı. Alman İmparatorluğu'nda 1890'larda yapılan Brandenburg sınıfı dört ön-dretnot zırhlısından üçüncüsüdür (Diğer üçü Brandenburg, Wörth ve Kurfürst Friedrich Wilhelm (Barbaros Hayreddin)). 1890 yılında AG Vulcan firmasının Stettin tersanesinde inşası başladı, 1891'de denize indirildi, 1894 yılında tamamlandı. Brandenburg sınıfı zırhlılar, üçer adet ikiz tarette taşıdıkları altışar büyük kalibre top ile, dönemin standardı olan iki adet ikiz taret taşıyan zırhlılardan farklıydı. İngiliz Kraliyet Donanması, bu gemilere "whaler" (balina gemisi) adını verdi. Turgut Reis, kendisiyle aynı sınıftan gemiler olan SMS Brandenburg, SMS Wörth, ve SMS Kurfürst Friedrich Wilhelm (sonraki Barbaros Hayreddin) ile aynı yıllarda suya indi.

Weissenburg Alman Donanması'ndaki görev süresi boyunca az sayıda aktif görevde bulundu. Aynı sınıftaki diğer üç gemiyle beraber 1900-01 yıllarında Çin'deki Boxer Ayaklanması'nda görev yaptı. 1902-1904 yılları arasında büyük çaplı bir modernizasyondan geçti. 1910 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na satılarak Turgut Reis adını aldı. Osmanlı hizmetinde Balkan Savaşları'nda görev aldı, Aralık 1912 ve Ocak 1913'te Yunan donanmasına karşı iki muharebeye katıldı. (Devamı...)


Bürünbirimcik ya da mora, bazı dillerdeki vurgu ya da dilsel eş değerlemenin boyutunu ortaya koyan, hece (seslem) değerinin belirlendiği ses bilimsel birimdir. Bürünbirimcik, hece kavramından farklı olup heceden farklı bir zamansal ölçüme dayanmaktadır. Bununla birlikte, bürünbirimciğin birçok farklı tanımı vardır. İngilizcede kullanılan mora terimi Latincede "kalabalık, gecikme" anlamlarına gelir ve Yunanca "chronos" kelimesinin birebir çevirisidir. 1968'de Amerikan dil bilimci James D. McCawley bürünbirimciği "iki parçadan oluşan uzun bir hece ya da tek bir parçadan oluşan kısa bir hece" olarak tanımlamıştır.

Tek parçalı heceler bir bürünbirimciğe, iki parçalı heceler iki bürünbirimciğe ve üç parçalı heceler üç bürünbirimciğe sahiptir. Bununla beraber, üç parçalılık nadirdir. (Devamı...)