Şablon:GM/2016-07-29

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuşburnu (Rosa canina) Avrupa, kuzeybatı Afrika ve Batı Asya'da yetişen bir tür bitki.

İçi tüylüdür ve çok sayıda tohumu vardır. Sonbaharda olgunlaşır. C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesidir. Taze olarak tüketildiği gibi kurutularak da kullanılır. Çayı ve marmelatı yapılır. Yabangülü, itburnu, itgülü, gülelması, yiric gibi adlarla da bilinir. İnsanların geçimini sağlamak için kullandıkları bir ticaret metasıdır. Gülgiller familyasından 1-3,5 m. kadar boylanabilen, gövdesi ve dalları dikenli olan bir ağaççıktır. Kenarları dişli oval biçimli 5-7 yaprakçıktan oluşan yaprakları ilkbahardan başlayıp yaz boyunca açan, açık ya da koyu pembe, bazen beyaz renkli küçük ve yalınkat, güzel kokulu çiçekleri vardır. Bu çiçeklerin tabanı olgunlaşınca taçyaprakları dökülür ve “kuşburnu” denilen, 1,5-2 cm. uzunlukta parlak kırmızı meyvelere dönüşür. Gerçekte yabani gül bitkisinin meyvesi, kuşburnunun içindeki beyaz renkli tüylü çekirdeklerdir. (Devamı...)


Alberto Contador (d. 6 Aralık 1982) İspanyol profesyonel yol bisikleti yarışçısı. Yol bisikleti kategorisindeki üç büyük bisiklet turunu da kazanmayı başaran, ilk İspanyol bisikletçi ve 5 bisikletçiden birisidir. Contador, Discovery Channel takımıyla; 2007 Tour de France, Astana takımıyla; 2008 Giro d'Italia, 2008 Vuelta a España, 2009 Tour de France'ı kazanmıştır. Ayrıca, Astana takımıyla, 2010 Tour de France, Saxo Bank-SunGard takımıyla; 2011 Giro d'Italia'yı kazanmasına rağmen bu unvanları, doping soruşturması sonucunda suçlu bulunmasının ardından elinden alınmıştır. Doping cezasının sona ermesinin ardından dönüş yapmış ve 2012 ve 2014 yıllarında Vuelta a España'yı kazanmıştır.

Contador, çok geniş bir kesim tarafından dünyanın en iyi tırmanışçısı ve etap yarşçısı olarak kabul edilmektedir. Birçok zaferinin yanında, zirveyle biten unutulmayan etap galibiyetleri arasında; Vuelta'daki Alto de El Angliru, Tour de France'taki Plateau de Beille ve Giro'daki Etna Dağı yer almaktadır. 2007 Tour de France'ta az farkla önde girdiği son etap olan, bireysel zamana karşı etabında liderliği kaybedeceği geniş bir kesim tarafından öngörülürken, Contador, birkaç zaferle birlikte, güçlü bir zamana karşıcı haline geldi. Etap yarışlarında her alanda ön plana çıkan, genel klasmanda yüksek basamaklarda yer alan, çok yönlü bisikletçi olarak ün kazandı. (Devamı...)