İtfaiye Sk

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İtfaiye Spor Kulübü
LigErkekler Deplasmanlı Voleybol Ligi
Kuruluş1963
Feshediliş1991
SalonSpor ve Sergi Sarayı
Yerİstanbul
RenklerSarı-Kırmızı
 - 
Şampiyonluklarıİstanbul Erkekler Voleybol Ligi şampiyonluğu
İç Saha
Deplasman

İstanbul İtfaiye Gençlik Kulübü İstanbul İtfaiye Teşkilâtı'nın Kulübü olarak 1963 yılında kuruldu. Futbol, Basketbol, Hentbol, Güreş ve Voleybol dallarında faaliyet göstermiş spor kulübüdür. Kulüp forma renkleri; alevin rengi Kırmızı ve alevin doğuş rengi Sarı seçilerek Sarı-Kırmızı olarak spor tarihinde yerini almıştır. Türk sporunda ismini daha çok Voleybol'da gösterdiği başarılarla duyurmuştur. Voleybol Şubesi 1966 yılında kurulmuştur.

İstanbul Mahalli Voleybol Ligi[değiştir | kaynağı değiştir]

1966-1967 sezonunda İstanbul Mahalli Voleybol Ligi 3. Küme'de, 1967-68 sezonunda ise İstanbul Mahalli Voleybol Ligi 2. Küme'de şampiyon olarak İstanbul Erkekler Voleybol Ligi'ne yükseldi. Bahattin Şençağda, Tanzer Uçak, Aras Güvercin gjbi o dönemin en kuvvetli hücum elemanlarını bünyesinde toplayarak, kısa zamanda İstanbul Erkekler Voleybol Ligi'nde fırtına gibi esmeye başladı.

1969-70 Voleybol Sezonu’na antrenör Levent Olgay idaresinde giren İstanbul İtfaiye Gençlik Kulübü sezon boyunca şampiyonluk için çekiştiği rakibi İETT'yi 02.02.1970 günü 3-1 yenerek İstanbul Erkekler Voleybol Ligi şampiyonu olarak 1970-71 sezonunda yürürlüğe girecek olan Deplasmanlı Türkiye Ligi'nde oynamaya hak kazandı. Özellikle kendi maçlarında takımlarına destek veren İtfaiye Bandosu'da Türk spor tarihinin unutulmaz karelerinden birisini oluşturmuştur.

Türkiye Erkekler Voleybol Ligi[değiştir | kaynağı değiştir]

Deplasmanlı Türkiye Ligi'nin ilk sezonunda Galatasaray, İETT ve Kolej ile birlikte ligin şampiyonluk adayları arasında gösterilse de sezon sonunda 22 puanla 4. olabildi.

1971-72 Voleybol Sezonu'nda Galatasaray, İETT, Eczacıbaşı ve Kolej ile birlikte şampiyonluk mücadelesine girse de sezonu 41 puanla 5. bitirdi. 1972-73 sezonunda ligi ilk ikiye giremeden tamamladı. 1973-74 sezonunda ligi 8. sırada tamamladı. 1974-75 sezonu başında önemli oyuncularını kaybetmeleri nedeniyle ligden çekilip mahalli lige geri döndü.

Feshediliş[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul İtfaiye Gençlik Kulübü Yönetim Kurulu'nun 23 Haziran 1991 tarihinde aldığı karar ve 28.11.1990 tarihinde İstanbul BŞB Spor olağan kongresinde alınan karar ile İETT ve İski Spor ile birlikte İstanbul BŞB Spor'a katılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]