İspanya hükümdarları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(İspanya kraliyet listesi sayfasından yönlendirildi)
Atla: kullan, ara

İspanya hükümdarları listesi, İspanya Krallığı'nı yönetmiş hanedanların ve hükümdarların listesidir.

İspanya Krallığı (1516-1873)[değiştir | kaynağı değiştir]

Habsburg Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

# Resim Arma İsim Hükümdarlık Başlangıcı Hükümdarlık Sonu Ünvanlar Selefleri ile ilişkileri
1 Tizian 066.jpg Greater Coat of Arms of Charles I of Spain, Charles V as Holy Roman Emperor (1530-1556).svg I. Carlos
Joanna ile (1516–1555)
14 Mart 1516 16 Ocak 1556 Kutsal Roma İmparatoru,
İtalya, İspanya ve Romanların Kralı,
Avusturya Arşidükü,
Burgundiya Dükü (İddia),
Joanna ile birlikte hükümdar
2 King PhilipII of Spain.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1580-1668).svg II. Felipe 16 Ocak 1556 13 Eylül 1598 İspanya, Portekiz ve Napoli Kralı
İspanyol Hollandası Hükümdarı;
Milan Dükü
I. Carlos'un oğlu
3 Felipe3-Spain.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1580-1668).svg III. Felipe 13 Eylül 1598 31 Mart 1621 Portekiz ve İspanya Kralı II. Felipe'nin oğlu
4 Felipe IV de castaño y plata, by Diego Velázquez.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1580-1668).svg IV. Felipe 31 Mart 1621 17 Eylül 1665 Portekiz ve İspanya Kralı (1640'a kadar) III. Felipe'nin oğlu
5 Juan de Miranda Carreno 002.jpg Royal Coat of Arms of Spain (1580-1668).svg II. Carlos 17 Eylül 1665 1 Kasım 1700 İspanya Kralı
İspanyol Hollandası Hükümdarı
IV. Felipe'nin oğlu

Bourbon Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

# Resim Arma İsim Hükümdarlık Başlangıcı Hükümdarlık Sonu Ünvanlar Selefleri ile ilişkileri
6 Felipe V; Rey de España.jpg Royal Greater Coat of Arms of Spain (1700-1761) Version with Golden Fleece and Holy Spirit Collars.svg V. Felipe 16 Kasım 1700 14 Ocak 1724 İspanya Kralı IV. Felipe'nin torunu
7 Louis, King of Spain.jpg Royal Greater Coat of Arms of Spain (1700-1761) Version with Golden Fleece and Holy Spirit Collars.svg I. Luis 14 Ocak 1724 31 Ağustos 1724 İspanya Kralı V. Felipe'nin tahtı bırakmasından tahta geçtikten 7 ay sonra ölen oğlu
8 Felipe V; Rey de España.jpg Royal Greater Coat of Arms of Spain (1700-1761) Version with Golden Fleece and Holy Spirit Collars.svg V. Felipe 6 Eylül 1724 9 Temmuz 1746 İspanya Kralı Oğlu I. Luis'in üzerine geri döndü.
9 Ferdinand VI 2.jpg Royal Greater Coat of Arms of Spain (1700-1761) Version with Golden Fleece and Holy Spirit Collars.svg VI. Fernando 9 Temmuz 1746 10 Ağustos 1759 İspanya Kralı V. Felipe'nin oğlu
10 Charles III of Spain high resolution.jpg Royal Greater Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Version with Golden Fleece and Order of Charles III Collars.svg III. Carlos 10 Ağustos 1759 14 Aralık 1788 İspanya Kralı V. Felipe'nin oğlu
11 Charles IV of Spain.jpg Royal Greater Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Version with Golden Fleece and Order of Charles III Collars.svg IV. Carlos 14 Aralık 1788 19 Mart 1808 İspanya Kralı III. Carlos'un oğlu
12 Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg Royal Greater Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Version with Golden Fleece and Order of Charles III Collars.svg VII. Fernando 19 Mart 1808 6 Mayıs 1808 İspanya Kralı IV. Carlos'un oğlu

Bonaparte Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

# Resim Arma İsim Hükümdarlık Başlangıcı Hükümdarlık Sonu Ünvanlar Selefleri ile ilişkileri
13 Joseph-Bonaparte.jpg Middle Coat of Arms of Joseph Bonaparte as King of Spain.svg I. José 6 Haziran 1808 11 Aralık 1813 İspanya Kralı
Napoli, Sicilya ve Hint Adaları Kralı
Comte de Survilliers
Napoleon Bonaparte'ın kardeşi

Bourbon Hanedanı (2. Dönem)[değiştir | kaynağı değiştir]

# Resim Arma İsim Hükümdarlık Başlangıcı Hükümdarlık Sonu Ünvanlar Selefleri ile ilişkileri
14 Ferdinand VII of Spain (1814) by Goya.jpg Royal Greater Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Version with Golden Fleece and Order of Charles III Collars.svg VII. Fernando 11 Aralık 1813 29 Eylül 1833 İspanya Kralı IV. Carlos'un oğlu
15 IsabellaII.png Royal Greater Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Version with Golden Fleece and Order of Charles III Collars.svg II. Isabel 29 Eylül 1833 30 Eylül 1868 İspanya Kraliçesi VII. Fernando'nun kızı

Savoy Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

# Resim Arma İsim Hükümdarlık Başlangıcı Hükümdarlık Sonu Ünvanlar Selefleri ile ilişkileri
15 Amadeo I, rey de España .jpg Coat of Arms of Spain (1871-1873) Golden Fleece Variant.svg I. Amadeo 4 Aralık 1870 11 Şubat 1873 İspanya Kralı Thomas Francis'in aracılığıyla II. Felipe'nin torunu ve III. Carlos'un oğlu I. Fernando ve Maria Luisa'nın kızı

İspanya Krallığı (1874-1931)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bourbon Hanedanı (3. Dönem)[değiştir | kaynağı değiştir]

# Resim Arma İsim Hükümdarlık Başlangıcı Hükümdarlık Sonu Ünvanlar Selefleri ile ilişkileri
16 Alfonso XII R.jpg Royal Greater Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Version with Golden Fleece and Order of Charles III Collars.svg XII. Alfonso 30 Aralık 1874 25 Kasım 1885 Anayasal İspanya Kralı II. Isabel'in oğlu
17 Roi Alfonso XIII.jpg Royal Greater Coat of Arms of Spain (1761-1868 and 1874-1931) Version with Golden Fleece and Order of Charles III Collars.svg XIII. Alfonso 17 Mayıs 1886 14 Nisan 1931 Anayasal İspanya Kralı XII. Alfonso'nun oğlu

İspanya Krallığı (1975'ten beri)[değiştir | kaynağı değiştir]

Bourbon Hanedanı (4. Dönem)[değiştir | kaynağı değiştir]

# Resim Arma İsim Hükümdarlık Başlangıcı Hükümdarlık Sonu Ünvanlar Selefleri ile ilişkileri
18 Juan Carlos da Espanha.jpg Coat of Arms of Spanish Monarch.svg I. Juan Carlos 22 Kasım 1975 İspanya Kralı XIII. Alfonso'nun torunu, Barcelona Dükü Infante Juan'ın oğlu