İsfahan Kuşatması (1387)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İsfahan Kuşatması, 1387'de Timur ordusu tarafından gerçekleştirildi.

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Muzaffarid krallığını ilhak etmek için Timur'un iki ana şehri ele geçirmesi gerekecekti: İsfahan ve Şiraz . Timur 1387'de ordusuyla İsfahan'a vardığında şehir hemen teslim oldu. Timur bu yüzden teslim olan şehirlerde normalde yaptığı gibi göreceli bir merhametle davrandı.

Kuşatma[değiştir | kaynağı değiştir]

Bundan kısa süre sonra İsfahan, vergi tahsildarlarını ve Timur'un bazı askerlerini öldürerek Timur'un vergilerine karşı ayaklandı. Timur şehri kuşattı ve çok az çabayla onu geri aldı.

Vatandaş katliamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Şehir üzerindeki kontrolünü tekrar sağladıktan sonra direnen vatandaşların katledilmesi emrini verdi; ölü sayısı en az 70.000 olarak hesaplanıyor.[1][2] Bir görgü tanığı, her biri yaklaşık 1.500 baştan oluşan 28'den fazla kafatası kulesi saydı. Bu olay ''terörün sistematik olarak şehirlere karşı kullanımı, 'Timur'un stratejisinin ayrılmaz bir unsuru'' olarak tanımlandı. Timur bunu direnişi caydırıcı şekilde bastırarak daha fazla kan dökülmesini engellemek olarak görüyordu. Katliamları tüm yerli halka karşı değildi, sanatçıları ve eğitimli olanları bağışladı. Bu bağışlamalar daha sonra bir sonraki büyük Türk fatihi Nadir Şah'ı etkileyecekti.[3]

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Katliamdan sonra İsfahan Timur'a sadık kaldı ve bu yüzden Şiraz'ı ele geçirmeye gitti. Herat Kuşatması'ndan sonra meydana gelen olayların aksine Timur, İran'daki önemini ve etkisini korumasına izin veren hiçbir bina ve mimariyi tahrip etmedi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Encyclopaedia iranica, Volume 1. ISBN 978-0933273993. the 1387 siege of Isfahan under Timur's personal direction ended in the slaughter of some 70.000 denizens of the city 
  2. ^ The Decline of Iranshahr. Museum Tusculanum Press. 1993. s. 148. ISBN 9788772892597. Erişim tarihi: 21 Eylül 2015. 
  3. ^ The Sword of Persia.