İnyupik Tarih, Dil ve Kültür Komisyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İnyupik Tarih, Dil ve Kültür Komisyonu (IHLC, İngilizce Iñupiat History, Language and Culture Commission ; İnyupikçe Iñupiat Nunaanni Aŋalatchirit Sivunniuqtaiññun Taimaniqsatigun, Uqautchisigun, Iñuuniaġnikullu), Amerika Birleşik Devletlerinin Alaska eyaletine bağlı North Slope Borough ilçesinde North Slope Borough Planning & Community Services Department adlı kurumun bir bölümüdür (division).

Anaktuvuk'ta bulunan Simon Paneak Memorial Museum ile Barrow'da bulunan İnyupik Gelenek Merkezinin proğramlar ve hizmetler aracılığıyla sağladığı kültürel kaynak yönetimi misyonunu destekler. North Slope bölgesinin dil, kültür ve tarihi belgelerinin korunup yaşatılması için çalışan komisyonun ana görevleri, kültürel bilgilerin toplanması ve belgelenmesi, İnyupik dili, tarihi ve kültürü ile ilgili bilgi ve belge yayımlamak, kültürel malzemeleri daha kolay ve yaygın olarak kullanılabilir kılmak, tercüme hizmetleri sağlamak olarak sıralanabilir.

Görev ve Sorumlulukları[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. İnyupik dili için ortak bir yazı sisteminin geliştirilmesi.
  2. North Slope Borough yönetimi köylerinin ve halkının bütün tarihi kayıtlarını geliştirmek.
  3. North Slope Borough yönetimi içindeki bütün önemli belgeleri İnyupik diline tercüme etmek.
  4. North Slope Borough vatandaşları için mevcut kayıt ve koleksiyonları yapabilecek yardımcı tesislerin geliştirilmesi.
  5. North Slope Borough İnyupiklerinin dil, tarih ve kültürleri üzerine kitap, sözlük, sergi, film, video, ses kasetleri ve diğer medya ürünlerinin yapım ve yayımına yardımcı olmak.
  6. Devam eden proje ve proğramları değerlendirmek, dil ve kültür konusunda güncel gelişmeleri takip etmek
  7. Bölgenin mevcut dil, kültür ve tarihini değerlendirmek ve bu değerlendirme temelinde gelecekteki çalışma ve proğramlar için alanları ve öncelikleri belirlemek.
  8. Federal, eyalet ve yerel yönetim, kurum ve kuruluşlarla dil, tarih ve kültür konusunda iş birliği yapmak
  9. Kendi imkânlarıyla İnyupik dil, tarih ve kültürü konusunda araştırma yapan bölge vatandaşlarına ya da uluslararası girişimcilere yardım ve destek vermek
  10. Komisyon tarafından belirlenen öncelikler doğrultusunda çalışmalar ve programlar için fon sağlamak
  11. North Slope bölgesinin dil, tarih ve kültürü üzerine yapılan araştırmaların bitmiş ya da ilerlemiş olanlarını incelemek. Bu incelemeye, hem North Slope bölgesinden hem de bölge dışından yapılan araştırmalar dahildir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]