İnsanlığımı Yitirirken

Vikipedi, özgür ansiklopedi
İnsanlığımı Yitirirken
人間失格
YazarOsamu Dazai
ÇevirmenDonald Keene
ÜlkeJaponya
DilJaponca
TürRoman
Yayım1948
YayımcıChikuma Shobō
Medya türüBaskı
Sayfa271

İnsanlığımı Yitirirken (Japonca人間失格, romanizeNingen Shikkaku), Osamu Dazai tarafından yazılan 1948 tarihli bir Japon romanıdır. Roman, Dazai'nin başyapıtı olarak kabul edilir ve Natsume Sōseki'nin Kokoro romanının ardından Japonya'da şimdiye kadarki en çok satan ikinci romandır.[1]

Birinci tekil şahıs ağzından anlatılan roman, otobiyografik bir temel betimleyen çeşitli unsurlar içermektedir. Roman, intihar, sosyal yabancılaşma ve depresyon gibi yazarın hayatında tekrar eden temalar sunmaktadır.[2] Dazai, kitabın (seri olarak ortaya çıkan) son bölümü yayınlandıktan kısa bir süre sonra intihar ettiği için, birçok kişi kitabın onun vasiyeti olduğuna inanmaktadır.

4 Ocak 2022 tarihi itibarıyla kitap kamu malıdır. Roman aynı zamanda çeşitli film, manga, anime televizyon serisi ve anime filmine uyarlanmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Takeshi Obata Illustrates Cover for Best-Selling Japanese Novel". ComiPress. 22 Ağustos 2007. 15 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2022. 
  2. ^ Eugene Thacker. "The Disqualified Life of Ozamu Dazai 6 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.." The Japan Times (26 March 2016).

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]