İndüklenmiş pluripotent kök hücre

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İndüklenmiş pluripotent kök hücre (iPS hücresi olarak kısaltılabilir), pluripotent olmayan bir hücreden, bazı genleri üretmesi sağlanarak veya dışarıdan faktörler verilerek, farklılaşmanın tersine çevrilmesi sonucu elde edilen hücre.

İndüklenmiş pluripotent kök hücreler birçok yönüyle doğal pluripotent kök hücrelere (örn. embriyonik kök hücrelere) benzer. Örneğin farkılaşabilirler, blastokiste enjekte edildiğinde yeni oluşan bireyin vücut hücrelerine katkıda bulunabilirler ve yetişkin bir canlıda teratom oluşturabilirler.

iPS hücrelerinin oluşturulması[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk iPS hücresi[değiştir | kaynağı değiştir]

İndüklenmiş pluripotent kök hücreler ilk olarak Shinya Yamanaka'nın çalışma grubu tarafından 2006 yılında Kyoto Üniversitesi'nde üretildi. Araştırmada, embryonik kök hücrelerde önemli olduğu saptanan transkripsiyon faktörlerinden 24 tanesi seçildi. Fare fibroblastlarına retroviral transfeksiyon yöntemiyle önce bunların tamamı akratılarak pluripotent hücreler elde edildi, daha sonra tek tek çıkarılarak en önemli 10 tanesi ve bunların içinden 4 tanesi seçildi. Fibroblastlara yalnızca bu 4 genin (Oct4, Sox2, c-Myc ve Klf4) aktarılmasının onları pluripotent hale getirmeye yettiği saptandı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Takahashi K, Yamanaka S (2006). "Induction of pluripotent stem cells from mouse embryonic and adult fibroblast cultures by defined factors". Cell. 126 (4). ss. 663-76. doi:10.1016/j.cell.2006.07.024. PMID 16904174. 6 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2011.