İnce, Tuzluca

Vikipedi, özgür ansiklopedi

(İnce köyü, Tuzluca sayfasından yönlendirildi)
Git ve: kullan, ara
İnce, Türkiye
İnce Köyü

İnce Köyü
Bilgiler
Nüfus 86 (2000)
Koordinatlar
Posta Kodu 76900
Alan Kodu 0476
Yönetim
Coğrafi Bölge Doğu Anadolu Bölgesi
İl Iğdır
İlçe Tuzluca
Köy Muhtarı Erdal Taşkın

İnce, Iğdır ilinin Tuzluca ilçesine bağlı bir köydür.

Konu başlıkları

[değiştir] Tarihi

ince destanı, Göktürkler'in türeyişini anlatan bir Türk destanıdır. Genel olarak, düşman tarafından hile ile yenilgiye uğratılan Türklerin, ince Ovası'nda yeniden türeyip tekrar eski yurtlarına dönerek düşmanlarıyla çarpışmalarını anlatır..


Türk illerinde Türk oku ötmeyen, Türk kolu yetmeyen, Türk'e boyun eğmeyen bir yer yoktu. Bu durum yabancı kavimleri kıskandırıyordu. Yabancı kavimler birleştiler, Türkler'in üzerine yürüdüler. Bunun üzerine Türkler çadırlarını, sürülerini bir araya topladılar; çevresine hendek kazıp beklediler. Düşman gelince vuruşma da başladı. On gün savaştılar. Sonuçta Türkler üstün geldi.

Bu yenilgileri üzerine düşman kavimlerin hanları, beğleri av yerinde toplanıp konuştular. Dediler ki: "Türklere hile yapmazsak halimiz yaman olur"

Tan ağaranda, baskına uğramış gibi, ağırlıklarını bırakıp kaçtılar. Türkler, "Bunların gücü tükendi, kaçıyorlar" deyip artlarına düştüler. Düşman, Türkler'i görünce birden döndü. Vuruşma başladı. Türkler yenildi. Düşman, Türkleri öldüre öldüre çadırlarına geldi. Çadırlarını, mallarını öyle bir yağmaladılar ki tek kara kıl çadır bile kalmadı. Büyüklerin hepsini kılıçtan geçirdiler, küçükleri tutsak ettiler.

O çağda Türkler'in başında İl Kağan vardı. İl Kağan'ın da birçok oğlu vardı. Ancak, bu savaşta biri dışında tüm çocukları öldü. Kayı (Kayan) adlı bu oğlunu o yıl evlendirmişti. İl Kagan'ın bir de Tokuz Oguz (Dokuz Oğuz) adlı bir yeğeni vardı; o da sağ kalmıştı. Kayı ile Tokuz Oguz tutsak olmuşlardı. On gün sonra ikisi de karılarını aldılar, atlarına atlayarak kaçtılar. Türk yurduna döndüler. Burada düşmandan kaçıp gelen develer, atlar, öküzler, koyunlar buldular. Oturup düşündüler: "Dörtbir yan düşman dolu. Dağların içinde kişi yolu düşmez bir yer izleyip yurt tutalım, oturalım.'" Sürülerini alıp dağa doğru göç ettiler.

Geldikleri yoldan başka yolu olmayan bir yere vardılar. Bu tek yol da öylesine sarp bir yoldu ki deve olsun, at olsun güçlükle yürürdü; ayağını yanlış yere bassa, yuvarlanıp paramparça olurdu.

Türkler'in vardıkları ülkede akarsular, kaynaklar, türlü bitkiler, yemişler, avlar vardı. Böyle bir yeri görünce, ulu Allah'a şükrettiler. Kışın hayvanlarının etini yediler, yazın sütünü içtiler. Derisini giydiler. Bu ülkeye Ergenekon dediler.

Zaman geçti, çağlar aktı; Kayı ile Tokuz Oguz'un birçok çocukları oldu. Kayı'nın çok çocuğu oldu, Tokuz Oguz'un daha az oldu. Kayı'dan olma çocuklara Kayat dediler. Tokuz'dan olma çocukların bir bölümüne Tokuzlar dediler, bir bölümüne de Türülken. Yıllar yılı bu iki yiğidin çocukları ince'da kaldılar; çoğaldılar, çoğaldılar, çoğaldılar. Aradan dört yüz yıl geçti.

Dört yüz yıl sonra kendileri ve süreleri o denli çoğaldı ki ince'a sığamaz oldular. Çare bulmak için kurultay topladılar. Dediler ki: "Atalarımızdan işittik; ince dışında geniş ülkeler, güzel yurtlar varmış. Bizim yurdumuz da eskiden o yerlerde imiş. Dağların arasını araştırıp yol bulalım. Göçüp ince'dan çıkalım. ince dışında kim bize dost olursa biz de onunla dost olalım, kim bize düşman olursa biz de onunla düşman olalım.

Türkler, kurultayın bu kararı üzerine, ince'dan çıkmak için yol aradılar; bulamadılar. O zaman bir demirci dedi ki: "Bu dağda bir demir madeni var. Yalın kat demire benzer. Demirini eritsek, belki dağ bize geçit verir." Gidip demir madenini gördüler. Dağın geniş yerine bir kat odun, bir kat kömür dizdiler. Dağın altını, üstünü, yanını, yönünü odun-kömürle doldurdular. Yetmiş deriden yetmiş büyük körük yapıp, yetmiş yere koydular. Odun kömürü ateşleyip körüklediler. Allah'ın yardımıyla demir dağ kızdı, eridi, akıverdi. Bir yüklü deve çıkacak denli yol oldu.

Sonra gök yeleli bir Bozkurt çıktı ortaya; nereden geldiği bilinmeyen. Bozkurt geldi, Türk'ün önünde dikildi, durdu. Herkes anladı ki yolu o gösterecek. Bozkurt yürüdü; ardından da Türk milleti. Ve Türkler, Bozkurt'un önderliğinde, o kutsal yılın, kutsal ayının, kutsal gününde ince'dan çıktılar.

Türkler o günü, o saati iyi bellediler. O güne [NEVRUZ] adını verdiler. Bu kutsal gün, Türklerin bayramı oldu. Her yıl o gün büyük törenler yapılır. Bir parça demir ateşte kızdırılır. Bu demiri önce Türk kaganı kıskaçla tutup örse koyar, çekiçle döver. Sonra öteki Türk beğleri de aynı işi yaparak bayramı kutlarlar.

ince'dan çıktıklarında Türklerin kağanı, Kayı Han soyundan gelen Börteçine (Bozkurt) idi. Börteçine bütün illere elçiler gönderdi; Türkler'in ince'dan çıktıklarını bildirdi.ve halkalıya yerlestıler Ta ki, eskisi gibi, bütün iller Türkler'in etkisi altına girdi.

[değiştir] Kültür

Köyün kültürü Iğdır Yöresi Halk Kültürü ile aynıdır.

[değiştir] Coğrafya

Komşu köyler, Ombulak,Aliköse, Karakoyun, Bağlan ve Güllüce'dir.

  • Iğdır'ın merkezine 70 km uzaklıktadır.
  • Tuzluca ilçesinin merkezine 34 km uzaklıktadır.

[değiştir] İklim

Köyün iklimi, kara iklimi etki alanı içerisindedir.Ancak Akdeniz iklimi etkiside gözükmektedir.

[değiştir] Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 35000
2000 86
1997 69

[değiştir] Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Şorvası ve keledoşu ile meşhur bir köydür. En çok patates, fasülye, buğday ve arpa üretilmektedir. Iğdır ilinin Çukurova'sı olarak bilinir.

[değiştir] Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

[[2004] -ERDAL TAŞKIN
1999 -EMİN TAŞKIN
1994 - ESAT TAŞKIN
1989 - ŞAMIL TAŞKIN
1984 - ŞAMIL TAŞKIN

[değiştir] Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ama faal değildir. Köyün içme suyu şebekesi ve kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi ve Ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

[değiştir] Dış bağlantılar



Iğdır Haritası Tuzluca belde ve köyleri Türk Bayrağı

İl: Iğdırİlçe Merkezi: Tuzluca
Beldeler:YOK

Köyler:
AbbasgölAğabeyAkdeğirmenAkdizAkolukAlhanlıAliköseArslanlıAşağıaktaşAşağıcivanlıAşağıkatırlıAşağısutaşlıBadıllıBağlanBahçecikBahçelimeydanBeyoğluBostanlıBuruksuCandervişÇıraklıÇiçekliDoğanyurtEğrekdereElmalıkGazilerGedikliGöktaşGüllüceGüzeldereHadımlıHamurkesenHasankentİnceİncesuKalaçKamışlıKandilliKarabulakKaracaörenKarakoyunKaranlıkKarataşKartutanKayakışlakKayaörenKazkoparanKelekliKılıçlıKırkbulakKızneferKöprübaşıKulaKumbulakKuruağaçKüçükovaMollakamerNahırkıranOmbulakOsmanköySarıabdalSarıbulakSoğukbulakSöğütlüSürmeliTaşucanTezekçiTurabiTutakÜçkayaÜnlendiYağlıYassıbulakYaylacıkYukarıaktaşYukarıcivanlıYüceotak

Iğdır İlçeleri: IğdırAralıkKarakoyunluTuzluca

Diğer diller