İl radyosu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

İl radyoları Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu TRT tarafında 1960 lı ve 1970 li yıllarda hizmete verilen ancak daha sonra vaz geçilen bir grup radyo istasyonunun adıdır.

Radyo yayınları 1990 lı yıllara kadar TRT kurumu tekelindeydi. Başlıca istasyonlar Ankara, İstanbul ve İzmir'deydi. Fakat bu istasyonların yayınları ülke düzeyinde iyi izlenemiyordu. Bu sebepten yerel radyo yayınları yapılmasına karar verildi ve önce 8 daha sonra 1 olmak üzere 9 kentte düşük güçlü radyo istasyonların tesisine başlandı. Bu radyolar ana istasyonlara ek olarak Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Van, Kars ve Trabzon'da kuruldu.[1]

İl radyolarında stüdyo ve vericiler kent içinde konumlandırılmıştı. Programlar (haber bülteni hariç) genellikle yereldi. orta dalgadan yayın yapan Vericiler 2 kW gücünde Türk yapımı T.E.M. marka vericilerdi.

Ancak 1970 lı yıllarda TRT yayın politikası değişti ve bölge radyolarına geçilmesiyle il radyolarının çoğu devre dışı kaldı.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dergipark Ahmet Akçakata makalesi , sf 408". 10 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2021. 
  2. ^ "TRT Radyo dairesi sayfası". 6 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2021.