Üç Renk: Mavi (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Üç Renk: Mavi
Trois Couleurs: Bleu
YönetmenKrzysztof Kieślowski
SenaristKrzysztof Piesiewicz
Krzysztof Kieślowski
Agnieszka Holland
Edward Zebrowski
OyuncularJuliette Binoche
Benoît Régent
MüzikZbigniew Preisner
TürüDram
Yapım yılı1993 Fransa, Polonya ve İsviçre
Süre94 dk.
DilFransızca

Üç Renk: Mavi (özgün adı: Trois Couleurs: Bleu), yönetmenliğini Krzysztof Kieślowski'nin yaptığı 1993 tarihli filmdir. Üç Renk üçlemesi'nin ilk filmiyken müziklerini Zbigniew Preisner'in yaptı. Fransız devriminin dayandığı temellerden özgürlük temasını ele almaktadır.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmde, bir kaza sonucu kızını ve besteci olan kocası Patrice de Courcy'yi yitiren Julie'nin yaşama tutunma çabası anlatılmaktadır. İlkin ailesinin yokluğuna dayanamayan Julie intihara yeltense de, daha sonra bakış açısını değiştirip, kocasının ölümü nedeniyle yarım kalan bir bestesi üzerinde çalışmaya ve onu tamamlamaya karar verir. Avrupa Birliği'nin kuruluşunu kutlama amacını taşıyan bu bestenin tamamlanmaya çalışılması sürecinde, eski çevresinden ve arkadaşlarından kopar ve besteci kocasının sağlığında yardımcısı olan Olivier Benoit ile yakınlaşır.

Filmin çözümlemesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Film daha çok psikolojik bir çözümleme filmi gibi görünmektedir. Julie'nin yaşadığı bunalımlar, yalnızlık duygusu, yaşam ile ölüm arasında gidip gelmesi, gidenin ve geri gelmeyecek olanın ardından yaşananlar, hem Kieślowski'ye özgü başarılı kamera kullanımıyla hem de Presnier'in etkileyici müziğiyle izleyicisi saran bir anlatımla perdeye yansıtılmaktadır.

Görsel olarak, yönetmen, Julie'nin yaşadığı iç çelişkileri perdeye yansıtmak amacıyla çok sayıda teknik kullanmaktadır. Julie'nin film boyunca genellikle yalnız oluşu, küçük nesneler üzerinde gezinen kamera, sürekli bir karanlık ve çaresizlik duygusunu veren mavinin ve özellikle de koyu tonlarının film boyunca bolca kullanılışı buna örnek olarak verilebilir. Kieślowski, kendisiyle yapılan bir görüşmede de belirttiği gibi, özgürlüğü toplumsal ya da siyasal anlamda ele almamakta, filmde günlük yaşamın içindeki özgürlüğü konu etmektedir.

Bazı yönetmenler, bu filmi tüm zamanların en iyi filmi olarak tanımlamaktadır. The Austin Chronicle yazarlarından Marjorie Baumgarten şöyle diyor: "Mavi insanın zihnini meşgul eden, duygularıyla hesaplaşmasını sağlayan, çözümler arayan, estetik bir kurguyla ve seçkin bir tavırla iyi bir öyküyü anlatan bir film ve bir siyasal hicivdir." Boulder Daily Camera yazarlarından Michael Hoshall ise, "Juliette Binoche müzisyen ve insan olarak kendi değerinin ayırdında olan bir kadın olarak parlak bir performans sergiliyor," yorumunu yapmıştır.

Filmin belli başlı oyuncuları[değiştir | kaynağı değiştir]

Filmin kazandığı ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Venedik Film Festivali, 1993: En İyi Film Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (Juliette Binoche'a), En İyi Sinematografi Ödülü (Sławomir Idziak'a)
  • Sezar Ödülleri, 1993: En İyi Kadın Oyuncu Ödülü (Juliette Binoche'a), En İyi Seslendirme
  • Goya Ödülleri (İspanya Akademi Ödülleri): En İyi Avrupa Filmi Ödülü