İçeriğe atla

Bilişsel eğilim: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Bluefin (mesaj | katkılar)
Yeni sayfa: "'''Bilişsel eğilim''', diğer insanlar ve durumlar hakkında mantıksız olabilecek çıkarım sapmaları için kullanılan bir kalıptır. Bireyler ellerindeki mevcut giriler net..."
 
k Bağlantı eklendi
1. satır: 1. satır:
'''Bilişsel eğilim''', diğer insanlar ve durumlar hakkında mantıksız olabilecek çıkarım sapmaları için kullanılan bir kalıptır. Bireyler ellerindeki mevcut giriler neticesinde kendi nesnel sosyal gerçekliklerini yaratırlar. Öznel giri yerine, bir bireyin kendi yarattığı sosyal gerçeklik inşaası sosyal dünyadaki davranışlarını da dikte edebilir. Böylece, bilişsel eğilimler bazen algısal bozulma, yanlış yargı, mantıksız yorumlama, ya da geniş anlamıyla mantıksızlığa (irrasyonalite) yol açabilir.
'''Bilişsel eğilim''', diğer insanlar ve durumlar hakkında mantıksız olabilecek [[çıkarım]] sapmaları için kullanılan bir kalıptır. Bireyler ellerindeki mevcut [[girdi]]ler neticesinde kendi nesnel sosyal gerçekliklerini yaratırlar. [[Öznel]] girdi yerine, bir bireyin kendi yarattığı sosyal gerçeklik inşası sosyal dünyadaki davranışlarını da dikte edebilir. Böylece, bilişsel eğilimler bazen [[algı]]sal bozulma, yanlış yargı, mantıksız yorumlama ya da geniş anlamıyla [[Mantıksızlık|mantıksızlığa]] (irrasyonalite) yol açabilir.


Bazı bilişsel eğilimlerin uyarlanabilirliği olasıdır. Bilişsel eğilimler belirli bir bağlam içerisinde daha etkili eylemlere yol açabilir. Dahası, bilişsel eğilimler zamanın doğruluktan daha önemli olduğu durumlarda karar mekanizmasını hızlandırır, sezgilerde olduğu gibi.
Bazı bilişsel eğilimlerin uyarlanabilirliği olasıdır. Bilişsel eğilimler belirli bir [[Bağlam (dilbilgisi)|bağlam]] içerisinde daha etkili eylemlere yol açabilir. Dahası, bilişsel eğilimler zamanın doğruluktan daha önemli olduğu durumlarda karar mekanizmasını hızlandırır. [[Sezgi]]ler bu duruma örnek gösterilebilir.


{{psikoloji-taslak}}
{{Taslak}}

[[Kategori:Bilişsel eğilimler| ]]
[[Kategori:Eleştirel düşünme]]

Sayfanın 19.41, 10 Temmuz 2015 tarihindeki hâli

Bilişsel eğilim, diğer insanlar ve durumlar hakkında mantıksız olabilecek çıkarım sapmaları için kullanılan bir kalıptır. Bireyler ellerindeki mevcut girdiler neticesinde kendi nesnel sosyal gerçekliklerini yaratırlar. Öznel girdi yerine, bir bireyin kendi yarattığı sosyal gerçeklik inşası sosyal dünyadaki davranışlarını da dikte edebilir. Böylece, bilişsel eğilimler bazen algısal bozulma, yanlış yargı, mantıksız yorumlama ya da geniş anlamıyla mantıksızlığa (irrasyonalite) yol açabilir.

Bazı bilişsel eğilimlerin uyarlanabilirliği olasıdır. Bilişsel eğilimler belirli bir bağlam içerisinde daha etkili eylemlere yol açabilir. Dahası, bilişsel eğilimler zamanın doğruluktan daha önemli olduğu durumlarda karar mekanizmasını hızlandırır. Sezgiler bu duruma örnek gösterilebilir.