İçeriğe atla

Rıfat Osman Bey: Revizyonlar arasındaki fark

Vikipedi, özgür ansiklopedi
[kontrol edilmiş revizyon][kontrol edilmiş revizyon]
İçerik silindi İçerik eklendi
Huracan (mesaj | katkılar)
k Sitenin yapısında değişiklik yapıldığı için yeni adresi girilmiştir.
İBP:Silinen dosya kaldırıldı.
1. satır: 1. satır:
[[Dosya:Rifatosman.jpg|thumb|right|Dr. Rıfat Osman Bey'in proje ve uygulamasını yaptığı Edirne Halk Eğitim Binası'ndaki portresi ]]

'''Tosyavizade Dr. Rıfat Osman Bey''' (d. [[18 Şubat]] [[1874]] [[İstanbul]] – ö. [[10 Mayıs]] [[1933]]), Türk radyolog, tarih yazarı, ressam, mimar, fotoğrafçı.
'''Tosyavizade Dr. Rıfat Osman Bey''' (d. [[18 Şubat]] [[1874]] [[İstanbul]] – ö. [[10 Mayıs]] [[1933]]), Türk radyolog, tarih yazarı, ressam, mimar, fotoğrafçı.



Sayfanın 20.07, 30 Nisan 2014 tarihindeki hâli

Tosyavizade Dr. Rıfat Osman Bey (d. 18 Şubat 1874 İstanbul – ö. 10 Mayıs 1933), Türk radyolog, tarih yazarı, ressam, mimar, fotoğrafçı.

Türkiye’nin ilk radyologlarından birisidir. Röntgen uzmanı olarak 1903 yılında atandığı Edirne’de tarih, kültürel araştırmalar ve çalışmalar ile tanındı. Edirne’de çeşitli yapıların projesini çizmiştir. Edirne’deki ilk müzenin (Arkeoloji Müzesi) kurucuları arasındadır.

Yaşamı

18 Şubat 1874 tarihinde Üsküdar’da dünyaya geldi. Babası, Tosyavizade Osman Efendi’dir. Kuleli Tıbbiye İdadisi’ndeki öğreniminin ardından 1898 yılında Askeri Tıbbiye’yi hekim yüzbaşı olarak tamamladı ve Askeri Tıbbiye Tatbikat Okulu’nda Alman Prof.Dr. Robert Reider’in yanında asistanlık yaptı. İdadi yıllarında ressam Süleyman Seyyid Bey’in öğrencisi oldu[1].

1903 yılında röntgen uzmanı olarak Edirne Askeri Hastanesi’ne atandı. Edirne’nin çeşitli okullarında sağlık öğretmenliği ve resim öğretmenliği yaptı. Bugün Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılan Türk Ocağı binasını, belediye hastanesini (1951 yılındaki depremde yıkıldı) ve çeşmeler yaptırdı. Emekliliğinde Edirne’ye yerleşti.

Edirne’nin ilk müzesi olan Arkeoloji Müzesi’ni 1925 yılında Selimiye Camii avlusu’nda Arif Dağdeviren ve Necmi İğe ile birlikte kurdu[2].

Edirne şehir rehberi niteliğindeki “Edirne Rehnüması”, Edirne’deki saray yapıları üzerine araştırmalarını yayınladığı “Edirne Sarayları” ile “Edirne Tarihi” ve “Edirne Evkaf Tarihi” adlı eserleri yayınlamıştır.

10 Mayıs 1933’de hayatını kaybetti. Edirne’de Nazırçeşme Mezarlığı’na defnedildi[3].

İkinci Bayezid Külliyesi içindeki Edirne Sağlık Müzesi’nde Rıfat Osman Bey’e ve dostu Süheyl Ünver’e adanmış bir oda bulunur[2].

Kaynakça