Ömer Bozkurt

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ömer Bozkurt (d. 1943, Üsküdar, İstanbul), Kamu Yönetimi profesörü, yazar, çevirmen.

Üsküdar'da doğdu. Galatasaray lisesi ve Paris üniversitesini bitirdi. 1971 Yılında Ayrımsal Sosyoloji ve Toplumsal Yapı başlıklı teziyle sosyoloji doktorasını İstanbul ile Atatürk (Erzurum) üniversitelerinde verdi. 1979 Yılında Memurlar, Türkiye'de Kamu Bürokrasisinin Sosyolojik Görünümü başlıklı teziyle doçentliğe yükseldi. 1988'den sonra emekli oluncaya kadar Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde Kamu Yönetimi profesörü olarak görev yaptı. 1996-2010 yılları arasında Uluslararası Yönetim Bilimleri Enstitüsünde - International Institut of Administrative Sciences- (IIAS-IISA) çeşitli görevler aldı.

Sosyoloji kuramı, Yönetim Sosyolojisi, Sanat Kurumları Yönetimi ve Avrupa Birliği konularında çok sayıda kitap ve kısa yazıları, ayrıca yabancı yazarlardan çevirileri vardır.

Akademik görevi dışında, coğrafya ile yolculuk yazınına katkılarıyla tanınır. Bu alanda, Claude Levi-Strauss'un Hüzünlü Dönenceler, (YKY 4. Baskı, 2004), Jean-Paul Kauffmann'ın Kerguelen Adalarındaki Kemer (YKY, 1997), Bougainville'in Dünyanın Çevresinde Yolculuk (YKY,2009), Montaigne'in Yol Günlüğü (YKY, 2012), Kenneth White'ın Mavi Yol (YKY, 2009) adlı yapıtlarını çevirmiş, gezi dergilerinde yolculuk yazıları yayınlamıştır. Kutup Toprağı Svalbard konulu bir fotoğraf sergisi açmıştır (Milli Piyango Sanat Galerisi, Ankara 1988).

TÜBİTAK'ça 2004 Mayıs'ında yayımlanan, Kerguelen Adalarına yolculuğu ve adaları anlatan Her Yere Uzak Topraklar, Ataköy Marina Yat Kulübünce yayınlanan İzlanda Yolcusu ve SCAMV tarafından Müzik Coğrafyasında Duraklar adlı yapıtların da yazarıdır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ömer Bozkurt'un kişisel sayfası 5 Temmuz 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.