Öğrenme yönetim sistemleri (LMS)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bir uzaktan eğitim sisteminin yönetimini, belgelendirme ve raporlaştırma işlemlerini, eğitimci-öğrenci, öğrenci-öğrenci iletişimini, ders içeriğinin yayınlanmasına ve uzaktan ölçme değerlendirme işlevlerini sağlayan; genellikle web üzerinden servis sunan bilgisayar yazılımıdır. Genel olarak öğrenme yönetim sistemleri 5 temel bileşenden oluşmaktadır:

  1. Ders modülü: Ders bilgilerinin ve yapısının tanımlanmasını sağlar. Bu modülde ders ile ilgili resim, içerik, ders sürecinin haftalık veya konu bazlı olarak tanımlanmasını derse kimlerin kayıt olabileceği, süresi, başlangıç ve bitiş tarihleri, ders içeriğinin konuk erişimine açık olup olmaması gibi bilgileri tanımlar ve denetler.
  2. Kayıt modülü: Öğrenme yönetim sistemlerinin ikinci bileşenidir öğrencilerin öğrenme yönetim sistemlerinde ders içeriklerine yazılmalarına ve kimlik kanıtlama işlevlerini sağlar.
  3. İçerik sunum modülü: Bu modül ders içeriğinin sunulması işlevini sağlar. Öğrenme yönetim sistemleri ders içeriği için farklı türlerde içeriğin kullanılabilmesini, gösterimini ve dağıtımını yapmaktan sorumludur. İçerik bir metin belgesi olabileceği gibi ses ve görüntü içeren çoklu ortam biçimlerinde de bulunabilir.
  4. Analitik modülü: Öğrenci ve uzaktan eğitim sisteminde yer alan personelin öğrenme yönetim sistemi içindeki faaliyetlerini kayıt altına alan ve raporlayan modüldür. Öğrencilerin hangi sıklıkla ve hangi süreyle öğrenme yönetim sistemini kullandıkları gibi bilgilere ulaşmak uzaktan eğitim sisteminin değerlendirilebilmesi açısından önemlidir. Bu modülün sunduğu raporlar incelenerek sistemin etkililiği ve problemli noktaları hakkında bilgi sahibi olunabilir.
  5. Ölçme değerlendirme modülü: Ölçme değerlendirme faaliyetlerini gerçekleştirmek ve amaçlara ulaşıp ulaşılmadığını ortaya çıkarmaktan sorumludur.

Yaygın LMS yazılımları[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde en yaygın kullanılmakta olan öğrenme yönetim sistemleri şunlardır:

  • Moodle: Moodle, açık kaynak kodlu ücretsiz bir yazılım olduğundan, maliyet etkin ve destek olanakları zengin olan bir platformdur. Dünyada birçok uzaktan eğitim sisteminde temel öğrenme yönetim sistemi olarak kullanılmaktadır.
  • aTutor: Moodle kadar yaygın olarak kullanılmasa da özellikleriyle dikkat çeken kullanımı kolay ve esnek bir platformdur. Atutor erişebilirlik araçları içeriğin bilgisayarlarda gösteriminin yanı sıra içeriği taşınabilir aygıtlar ve mobil aygıtlar için görüntülenebilir biçimde sunmaktadır.
  • Canvas LMS: Açık kaynak lisanslı bir çekirdek (opencore) ile geliştirilmiş, bu çekirdeğin etrafında pek çok ücretli ve kapalı kaynak kodlu hizmetleri de sunan, bir öğrenme yönetim sistemidir.
  • Claroline: Basit ve esnek yapısı sayesinde diğer öğrenme sistemlerininde temelini oluşturmaktadır. Sadece temel öğrenme yönetim sistemi işlevselliği sunduğundan yaygın olarak kullanılmaktadır. Basit yapısı sebebiyle özelleştirilerek kullanılabilir.
  • Dokeos: Diğer öğrenme yönetim sistemleri ile karşılaştırıldığında daha basit kullanıma sahiptir.
  • Open edX: Open edX, açık ve özgür yazılım lisanslı, öğrenim yönetim sistemi özelliklerini de barındıran bir Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders (MOOC) altyapısıdır. Klasik LMS yazılımlarından farklı olarak, geniş kitlelere hizmet verecek şekilde geliştirilmiştir. Örneğin, Open edX altyapısının kullanıldığı edX.org, 50 milyona yakın kullanıcıya hizmet vermektedir.
  • Sakai LMS:

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]