Canvas LMS

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Canvas LMS
Geliştirici(ler)Instructure
Güncel sürüm2020.03.28 / 28 Mart 2020 (4 yıl önce) (2020-03-28)
Programlama diliRuby
İşletim sistemiWindows, Mac OS X, Linux (platform bağımsız)
TürÖğrenim Yönetim Sistemi (LMS)
LisansAGPL çekirdek,[1] kapalı kaynak kodlu genişletmeler
Resmî sitesiinstructure.com/canvas
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Canvas LMS, açık kaynak lisanslı bir çekirdek (opencore) ile geliştirilmiş, bu çekirdeğin etrafında pek çok ücretli ve kapalı kaynak kodlu hizmetleri de sunan, freemium bir öğrenim yönetim sistemidir. Canvas LMS'in sadece çok kısıtlı çekirdek özellikleri açık kaynak lisansla dağıtılmakta olup, pek çok işlevseti için kullanıcılar ücretli çözümlere zorlanmaktadır.

Canvas LMS; işbirlikçi çalışma, rozet sistemi, tartışma alanları gibi araçlarla öğrenenlere esnek bir öğrenme ortamı sunmaktadır. Canvas LMS öğrenme yönetim sistemi responsive tasarıma sahiptir, bu sayede öğrenenler tüm işletim sistemlerinden ve tarayıcılardan hatta mobil cihazlarından da erişimlerini sağlayabilmektedir.[2]

Canvas LMS, e-öğrenme faaliyetleri için birçok araç ve kolaylık barındırmaktadır. Bu araçlara ek olarak; Instructure firmasının MOOC/dükkân arayüzü olarak sunduğu Canvas Catalog gibi ücretli ek hizmetlerden ya da üçüncü parti araç ve hizmetleri listelendiği Edu App Center gibi uygulama marketlerinden faydalanabilirsiniz.

Sürüm politikası[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk sürümünü 2011 yılında çıkaran Canvas LMS, Instructure firması ile açık kaynak topluluklarının ortak çalışmasının ürünüdür. Her üç haftada bir kararlı sürüm yayınlayan[3] Canvas LMS, her hafta bir beta sürüm de duyurmaktadır.[4]

Türkiye'de Canvas LMS kullanan üniversiteler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Abdullah Gül Üniversitesi
  • Adıyaman Üniversitesi
  • Antalya Üniversitesi
  • Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  • Eskişehir Teknik Üniversitesi
  • Anadolu Üniversitesi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Frequently Asked Questions". 16 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2017. 
  2. ^ Akkuş, İlyas; Kapidere, Metin. "Açık Kaynak Kodlu Mobil Uzaktan Eğitim Yönetim Sistemleri". Research Gate. 29 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2017. 
  3. ^ Oğuzhan, Kayar. "Canvas LMS'te Yenilikler". Artistanbul.io. 12 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2017. 
  4. ^ Kayar, Oğuzhan. "Canvas LMS'te Bahar Güncellemesi". 21 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2017.