Çil keklik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çil keklik
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Galliformes (Tavuksular)
Familya: Phasianidae (Sülüngiller)
Cins: Perdix
Tür: P. perdix
Perdix perdix
Linnaeus, 1758
Perdix perdix

Çil keklik (Perdix perdix), sülüngiller (Phasianidae) familyasından bir kuş türü.

Topluca bir kuş olup, 28–32 cm büyüklüğündedirler. Beyaz böğürleri ve göğsüyle, kahverengi arkalı bir kuştur. Karın, genellikle büyük kestane rengi-kahverengi bir at-nalı işaretle beyazdır erkeklerde, ama birçok dişide işaret görülür. Yavru kuşlar esasen sarı-kahverengidir ve yüz ayıracı yoktur, alt parçalar işaretlidir.

Tohum-yiyen bir türdür ama yavru özellikle gerekli protein tedarikini olduğu gibi böceklerden alır. Yaşamın ilk 10 gününde yavru sadece böcekleri sindirebilir. Ebeveynler, yavruları böcekleri arayabildiği tahıl alanlarının kenarlarına götürür.

Ötüşü kaba bir kieerr-ik tir.

Çil keklik, IUCN Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi'nde "En Az Endişe" olarak değerlendirilir. Ancak, İngiltere'de çil keklik nüfusunda ciddi bir düşüş yaşandı ve 2015 yılında "Koruma Kuşları Endişesi" Kırmızı Listesi'nde yer aldı. Bu keklik, güneybatı Sibirya'ya kadar Avrupa'nın çoğunda ve Batı Palearktik'te tarım arazilerinde ürer ve Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda'ya yaygın olarak görülür. Kuzey Amerika'nın geniş bölgelerinde popüler bir gamebird, genellikle "Macar kekliği" veya sadece "hun" olarak bilinir. Ayrıca göçmen olmayan bir karasal türdür ve üreme mevsimi dışında 30'a kadar sayıdaki sürüler oluştururlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

BirdLife International (2004). Perdix perdix. Tehlike altında olan türlerin 2006 IUCN Kırmızı Listesisi. IUCN 2006. 06 Mayıs 2006 tarihinde alınmıştır.