Çikolatalı dondurma

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Külah içindeki çikolatalı dondurma

Çikolatalı dondurma, doğal veya yapay çikolata tadında dondurmadır. Çikolata, Amerika Birleşik Devletleri'nde vanilyadan sonra ikinci en yaygın dondurma lezzetidir.

İlk dondurulmuş çikolata tarifleri, İtalya'nın Napoli kentinde, 1693 yılında Antonio Latini'nin The Modern Steward kitap'ında yayınlandı. Çikolata, vanilyadan önce oluşturulan sıcak dondurma, kahve ve çay gibi ortak içecekler olarak dondurulmuş tatlılara dönüştürülen ilk gıda maddeleri olan ilk dondurma lezzetlerinden biriydi. Sıcak çikolata kahve ve çayın yanı sıra on yedinci yüzyıl Avrupa'sında popüler bir içecek haline gelmişti ve donmuş ve donmamış tatlıları yapmak için üç içeceğin tamamı kullanıldı.[1] Latini, her ikisi de sadece çikolata ve şeker içeren, içeceğe dayanan buzlar için iki tarif üretti. 1775'te, İtalyan doktor Filippo Baldini, De sorbetti adlı bir yazı yazdı; burada gut ve iskorbüt gibi çeşitli tıbbi durumlar için çikolatanın dondurulmasını tavsiye etti.

Çikolatalı dondurma ABD'de on dokuzuncu yüzyılın sonlarında popüler oldu. Amerika'da ilk dondurma reklamı 12 Mayıs 1777'de New York'ta Philip Lenzi'nin açıkladığını duyurdu. 1800 yılına kadar, dondurma elitlerin tadını çıkardığı nadir ve egzotik bir tatlıydı. 1800 civarında yalıtılmış evler icat edildi ve kısa sürede dondurma üretimi Amerika'da bir endüstri haline geldi.

Çikolatalı dondurma genellikle kakao tozunun yumurta, krema, vanilya ve şeker ile karıştırılmasıyla yapılır.[2] Bazen kakao tozuna ek olarak çikolata likörü veya kakao likörü kullanılır veya çikolata lezzetini oluşturmak için özel olarak kullanılır. Kakao tozu, çikolatalı dondurmaya kahverengi rengini verir ve başka renklendirmeler eklemek nadirdir.

Çikolatalı dondurma restoranlar, kafeler, akşam yemekleri lokantası, süpermarketler ve marketler dahil birçok yerde satılmaktadır. Dondurma salonu dondurma satışında uzmanlaşmıştır.

Çikolatalı dondurma, Rocky road dondurması gibi diğer aromaların oluşturulmasında kullanılır. Diğer dondurma lezzetleri, dondurma ile karıştırılmış çikolata parçaları içerir.[3] Örneğin (sade) çikolatalı dondurma, vanilyalı dondurma ile, çikolatalı çikolatalı (veya çift çikolatalı) dondurma, çikolatalı dondurma ile yapılır ve naneli çikolatalı dondurma, nane dondurması ile yapılır.

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 16 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2018. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2018. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 28 Aralık 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Aralık 2018.