Çevresel izleme

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Çevresel izleme, çevrenin kalitesini karakterize etmek ve izlemek için yapılması gereken süreçleri ve faaliyetleri tanımlar. Çevresel izleme, çevresel etki değerlendirmelerinin hazırlanmasında ve insan faaliyetlerinin doğal çevre üzerinde zararlı olma riski taşıdığı birçok durumda kullanılır. Tüm izleme stratejileri ve programlarının, genellikle bir ortamın mevcut durumunu belirlemek veya çevresel parametrelerde eğilimler oluşturmak için tasarlanan gerekçeleri vardır. Her durumda, izleme sonuçları gözden geçirilir, istatistiksel olarak analiz edilir ve yayınlanır. Bu nedenle, bir izleme programının tasarımı, izleme başlamadan önce verilerin nihai kullanımını dikkate almalıdır.

Çevresel izleme kapsamında hava, toprak ve su kalitesi izlenir.

Hava kalitesi izleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir hava kalitesi izleme istasyonu

Hava kirleticiler, çevre ve canlı sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilecek, hem doğal yollarla hem de insan eliyle oluşan atmosfer maddeleridir. Yeni kimyasalların ve endüstriyel süreçlerin gelişimiyle birlikte, atmosfere yeni kirleticiler salındığı gibi kirletici miktarı da arttı. Bu durum çevresel araştırma ve düzenlemeleri beraberinde getirdi ve hava kalitesinin izlenmesine olan talep arttı.[1]

Toprak izleme[değiştir | kaynağı değiştir]

Meksika'da patojen testi için toprak örneği toplanması

Toprak izleme, kullanıma uygunluğunu belirlemek veya garanti etmek için toprak kalitesinin, toprak bileşenlerinin ve toprağın fiziksel durumunun toplanması ve/veya analizidir. Toprak, sıkışma, kirlilik, organik madde kaybı, biyoçeşitlilik kaybı, şev stabilitesi sorunları, erozyon, tuzlanma ve asitlenme gibi birçok tehditle karşı karşıyadır. Toprak izleme, bu tehditlerin beraberinde toprağa, çevredeki ortamlara, hayvan sağlığına ve insan sağlığına yönelik diğer potansiyel riskleri karakterize etmeye yardımcı olur.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Forbes, P.B.C. (2015). "Chapter 1: Perspectives on the Monitoring of Air Pollutants". Barcelo, D. (Ed.). Monitoring of Air Pollutants: Sampling, Sample Preparation and Analytical Techniques. Comprehensive Analytical Chemistry. 70. Elsevier. ss. 3-9. ISBN 9780444635532. Erişim tarihi: 31 Mayıs 2018. 
  2. ^ Cachada, A.; Rocha-Santos, T.; Duarte, A.C. (2017). "Chapter 1: Soil and Pollution: An Introduction to the Main Issues". Soil Pollution: From Monitoring to Remediation. Academic Press. ss. 1-28. ISBN 9780128498729. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2018.