Vikipedi:Köy çeşmesi/2016/Kasım

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Teklifler[kaynağı değiştir]

tr.wikiversity.org[kaynağı değiştir]

Ben Türkçe konuşan Vikiversite Vikiversite beta inkübasyon düşünme ve 10 kişi veya daha fazla chreiazoumai ediyorum. Benimle kim?--Turkish Turkish (mesaj) 16:36, 5 Kasım 2016 (UTC)

Please speak your language we can understand --By erdo can • msj 13:39, 16 Kasım 2016 (UTC)
Kardeş projelerin durumu ortadayken, tr.wiki bile sayısız sorunla mücadele ederken ikinci bir Vikihaber doğurmanın pek gereği yok gibi.
Vito Genovese 12:37, 3 Şubat 2017 (UTC)
@Vito Genovese Bir ara girişmeye çalıştım, ancak yıllarca kimse dokunmayınca olmuyor. Vikiversite önemli bir proje, özellikle İngilizce sürümü VP:GÜVEN kapsamında değerlendirilebilir sanırım. De facto bir enstitü gibi, kendi hakem onaylı dergileri var. Ancak Türkçe projeler içinde tutunamaz, çünkü salt akademik bir proje ve Türkçe projelerde yeteri kadar akademik katılımcı yok. Vikipedi: İş birliği projesi/2017/1. hafta örneğin, az çok İngilizce bilen birisi biraz sözlük karıştırarak (çeviri) veya lisansta okuyan biri rahatlıkla katılım gösterebilirdi, ancak zor konu olduğu gerekçesiyle pek katılım sağlanamadı. Türkçe Vikiversite hâlâ Beta'da yer alıyor, arada kurcalayıp birkaç bir şey eklemekten zarar gelmez.--evolutionoftheuniverse mesaj 20:14, 3 Şubat 2017 (UTC)
Şüphesiz, etkin bir toplulukla, en azından 5-6 azimli kullanıcısıyla var olabilse, işleyebilse ne güzel olurdu. Ben de elimden gelen desteği vermeye çalışırdım, çok da heyecan verici bir fikir çünkü. Ancak ne yazık ki 1-2 tane ultra-über-süper kullanıcı bile olsa yetmiyor, WMF projeleri tek adamla dönmüyor.
Vito Genovese 20:19, 3 Şubat 2017 (UTC)

VikiProje şablonlarının tek bir şablonda toplanması[kaynağı değiştir]

Şu anda Şablon:VikiProje Tarih, Şablon:VikiProje Müzik, Şablon:VikiProje Tıp gibi her VikiProje için ayrı ayrı oluşturulan ve çoğu benzer görünüme sahip olsa da bazıları istisnai görünümlere sahip olan, proje dahilindeki sayfaların tartışma sayfalarına eklenen şablonlarımız mevcut. Daha önce Şablon:Portal oluşturularak bu şablonların kullanımı bir standarda bağlanmıştı. Benzer şeyin bu VikiProje şablonları için de yapılabileceğini düşünüyorum. Hem görünüşte standartlık hem kullanımda kolaylık yakalarız hem de şablon fazlalığından da kurtulmuş oluruz. Ne düşünürsünüz?--RapsarEfendim? 13:01, 20 Kasım 2016 (UTC)

  • Yorum Yorum Destekliyorum fakat halihazırda maddelere eklenen şablonlar ne olacak bot veya AWB'lerle değiştirilebilir mi? --By erdo can • msj 13:04, 20 Kasım 2016 (UTC)
Yerinde bir öneri, standart olması daha doğru olur. --Cobija (mesaj) 22:34, 26 Kasım 2016 (UTC)
  • @By erdo can, bot yardımıyla kolayca yapılabilecek işlemler ({{VikiProje Spor}} varsa örneğin {{VikiProje|Spor}} olacak yalnızca).--RapsarEfendim? 22:38, 26 Kasım 2016 (UTC)
  • Destek Destek Öyle ise destekliyorum --By erdo can • msj 08:32, 27 Kasım 2016 (UTC)
  • Destek Destek Bot ve AWB'ye de gerek yok sanırım, taşıma yeter gibi gözüküyor, örneğin (çift yönlendirmeler de kontrol edilerek), {{VikiProje X}}, {{VikiProje/X}}'e taşınır, sonra da {{VikiProje}}'de projeadı değişkeni kullanılarak bağlanır. Araya projeadı vs. bir değişken koymazsak, sadece {{{1}}} vs. kullanırsak sorun çıkabilir, çünkü {{VikiProje X}} kodunda isimsiz değişkenler kullanılıyor olabilir. Bu dediğim mevcut durum için gerekli. Taşımalar vs. yapıldıktan sonra tek kullanım olur; {{VikiProje X|x1=a1|x2=a2 ...}} yerine, yeni katkılarda her zaman {{VikiProje|projeadı=X|x1=a1|x2=a2 ...}} kullanılır. --Deniz (mesaj) 13:07, 4 Aralık 2016 (UTC)
  • Şablon:VikiProje boştaydı (kullanılmayan bir şablonu), buna göre uyarlama yaptım. Şurada da örnek kullanım görülebilir. Görünüş bakımından tek farkı, eskisi gibi sol kısımda bir resim olmaması (faydası var mı ki? Tarih projesi için şu resim vardı, olsa ne olur olmasa ne olur.). Bunun dışında görünümde fark yok. Kullanımda ise {{VikiProje Tarih|önem=az|sınıf=taslak}} eklemek yerine {{VikiProje|PROJE=Tarih|önem=az|sınıf=taslak|portal=Tarih}} eklenecek (sonraki portal kısmı da proje adıyla uyumlu ise otomatik doldurması için düzenlenebilir). Bence gayet kolaylık yakalayan, standart getiren bir sistem oldu.--RapsarEfendim? 10:59, 31 Aralık 2016 (UTC)
  • Destek Destek her türlü fazlalıktan arındırıcı, toparlayıcı, temizleyici eyleme destek.. ayrıştırıcı, hedef gösterici trollerden de temizlenir umarım vikipedi birgün. bu da yeni yıl dileği olsun.. --kibele 14:02, 31 Aralık 2016 (UTC)
  • Destek Destek Gerekçe ve yorumlara katılarak. Tek sorum birden fazla projeye ait olan maddeleri de aynı şekilde mi yazacağız? (Örn: {{VikiProje|PROJE=Tarih|önem=az|sınıf=taslak|Proje=Tıp}})Bu imzasız yazı Pragdon (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.
Eskisi gibi, ayrı ayrı yazacağız. Büyük harfli "PROJE" parametresini küçük harfle düzeltip, portal kısmını tamamen kaldırıp, "bu ada sahip portal varsa bağlantı ekle" komutu vereceğim. Kullanımı daha da sadeleşecek ve kolaylaşacak yani. Botlarımıza da tek iş düşüyor: {{VikiProje Tarih|önem=az|sınıf=taslak}} olan kullanımda araya yalnızca |proje= eklemek.--RapsarEfendim? 14:11, 31 Aralık 2016 (UTC)
  • Görmeyen, duymayan varsa bir kez daha yazayım. Birkaç gün içerisinde yukarıda bahsettiğim değişiklikleri yapacağım. Görünürde yalnızca şablonların sol kısımlarındaki görsel kaybolacak, kullanımda ise ise |proje= diye ufak bir ek yapacağız yalnızca. Başka bir fark yok, hepsi standart görünüme kavuşmuş, çeşit çeşit olmamış olacak.--RapsarEfendim? 19:03, 5 Ocak 2017 (UTC)
Görselleri kaldırma amacımız tam olarak neydi @Rapsar? --Ahmet Turhan (mesaj) 19:33, 5 Ocak 2017 (UTC)
Hiçbir faydasının olmaması ve şablonda yaratacağı zorlu iş yükü.--RapsarEfendim? 19:34, 5 Ocak 2017 (UTC)
Görsel ikonlar kattığı zenginlik ve albenisi sebebiyle ilgi çekmekte, ben böyle düşünüyorum. En azından ben kendimden biliyorum, ben ilk görseller ve ikonlar nedeniyle meraklanıp göz atmaya başlamıştım. Yani belirginleştirmesi ve merak uyandırması açısından görsel olarak şık durması bence bir artı. İş yükü konusunu bilemiyorum bunu açmak lazım. Bununla birlikte kullanım açısından yeni durum çok daha iyi olmuş, düşüncene sağlık. Ama diğer konuda biraz tartışmak gerekli sanki. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:42, 5 Ocak 2017 (UTC)
Faydasını ispatlayabilirseniz kalsın, ne diyeyim yani.. Benim ekleyeceğim bir şey yok tartışmaya.--RapsarEfendim? 13:37, 6 Ocak 2017 (UTC)
  • Destek Destek Benimde aklımdan geçmişti bu fikir. Resim konusunu dert etmeye gerek yok. Şablon içerisinde projeye özel resim göstermesini sağlayan kod eklenebilir. @Rapsar Değişikler yapıldı mı? Durum nedir? --Mavrikantmsj 22:30, 11 Mart 2017 (UTC)
Bu kadar destege ragmen bir kullanicinin resimler konusunda itirazda bulunmasi sebebile herhangi bir degisiklik yapilmadi @Mavrikant. Uzunca bir surecte de bu goruse destek gelmedi goruldugu uzere. Bence yapilmasi konusunda bir mani yok.--RapsarEfendim? 17:46, 14 Mart 2017 (UTC)

  • Tartışmayı canlandırmak adına @Rapsar'ın geliştirmekte olduğu {{VikiProje}} şablonunu biraz düzenledim. Projelerin tek bir şablonda toplanmasını neden istiyoruz? Kullanımda kolaylık olsun ve standartlaşma olsun diye. Rapsar'a bu değişikliğin neden yapılmadığını sordum ve bana bir kişinin resim eklenmesini sorduğunu söyledi. Tartışmamızı da şuraya bırakayım. Şimdi yeni düzene göre şöyle ki;
  • 4 temel parametremiz var: proje, önem, sınıf ve portal. Resim ekleme de olacak mı? Evet istek varsa, itiraz yoksa. :) Şablon:VikiProje/Resimler isminde bir şablon alt sayfası açalım ve bütün vikiprojelerin resimlerini oraya gömelim yani bağlantı olarak koyalım. Ve hepsini "switch" özelliğini kullanarak projelere sabitleyelim. Yani diyelim ki "proje" parametresine Sinema diye girdi verdiniz. Bu oluşturduğumuz alt sayfada Sinema diye bir eşdeğer olacak ve onun karşısında da Sinema projesinde kullanılmak istenen resim belirecek. Yani ekstra bir resim bağlantısı girilmesine gerek yok. Sadece istenilen bu 4 parametre girilince resimler otomatik yüklenecek. Eğer resim konulmayan proje olursa da o kısım boş görünür zaten.
  • Bir de portal konusu var. Portal'ı da her seferinde ayrı ayrı yazmak gereksiz geliyor bana. Bir de Şablon:VikiProje/Portaller diye bir alt sayfa oluşturup yukarıdaki iişlemin aynısını uygulasak olmaz mı?
Eğer böyle bir şablon kabul görürse standartlaştırılsın derim. :) ~ Z (m) 21:22, 10 Nisan 2017 (UTC)

Ahmet görseller konusunda bir itirazda bulunuyorsa, standartlaştırma için kullanılacak şablona isteğe bağlı bir resim parametresi tanımlarsınız. İsteyen resimli kullanır, isteyen resimsiz. Resimsiz bir standartlaştırma olsun diye bir ısrarı olan da yoktur sanıyorum? Daha fazla beklemenize gerek olmadığı kanısındayım.

Vito Genovese 21:26, 10 Nisan 2017 (UTC)

@Vito Genovese, peki portal konusunda fikriniz nedir? Onu da merak etmekteyim. Yoksa bence de beklemeyelim. ~ Z (m) 21:30, 10 Nisan 2017 (UTC)
Ayrıştırıcı işlev kullanımı bence uygundur, @HastaLaVi2.
Vito Genovese 07:50, 11 Nisan 2017 (UTC)

Resmin pratikte bir faydası olsa kullanalım da orada Türkiye haritası ya da orak-çekiç görmenin bir faydası olduğunu düşünmüyorum.--RapsarEfendim? 21:43, 10 Nisan 2017 (UTC)

Bir zararı da olmaz gibi görünüyor an itibarıyla, @Rapsar. Politika ödün verme sanatıdır. :) Bu değişiklik en etkin projecinin de desteğiyle geçerse daha sağlıklı olur. Daha sonra fotoğrafların sorun yarattığı düşünülürse yeni bir tartışma açılabilir ya da boyut gibi konularda bir standartlaştırma çabasına girilebilir.
Vito Genovese 07:50, 11 Nisan 2017 (UTC)

resmin zararı yok ve eklenmesi için bu da yeterli bence. okuyarak değil görerek anlama daha etkin bildiğimiz gibi.. küçük bir sembol (müzik projesinin notası gibi) bu standartlaştırma içinde farklılık ve farkettirme sağlar, bu da epey bir 'yarar' sayılabilir.. --kibele 15:10, 12 Nisan 2017 (UTC)

  • @Vito Genovese, artık yapsak mı taşımayı? :) Daha bir itiraz yok gibi. ~ Z (m) 19:19, 13 Nisan 2017 (UTC)
Resim parametresini tanımladıysanız şablona, mutlak fikir birliğini arkanıza almış oluyorsunuz zaten, @HastaLaVi2. Dile getirilen yegâne endişe bu, malum. Sonra resimler kaldırılacak olursa merkez şablondaki parametre (ve senin önerdiğin ayrıştırıcı işlevi veren sayfa) iptal edilir ve resimler de görünmez olur zaten.
Vito Genovese 19:23, 13 Nisan 2017 (UTC)

Teknik[kaynağı değiştir]

Revizyon Değişikliklerini Kabul Etme/Reddetme ve Değişikliği Eski Haline Getir hk.[kaynağı değiştir]

Merhaba. Ne zamandır merak ettiğim iki sorum var. Bir konu hakkında ödev yaparken Vikipedi'yi örnek göstereceğim bu sayesinde belki sorularıma cevap bulabilirim.

İlki; bazı sayfalarda birden fazla sayıda değişiklik bulunuyor. Gördüğüm kadarıyla hepsi bir arada onaylanıyor veya ret ediyor. Diyelim ki A sayfada 5 tane değişiklik var bunların 3 tanesi doğru değişiklikler, 2 tanesi yanlış. Şimdi ben doğru olanları nasıl onay olacağım ve nasıl reddedeceğim?

İkincisi; Sayfalarda geçmiş değişikliklerine baktığım zaman 1 değişikliği eski haline getir ifadesi oluyor. Bazı sayfalarda 3 değişikliği eski haline getir bazılarında 2 değişikliği eski haline getir oluyor. Bu neye göre belirlenmekte? Sanırım belli bir süresi var --Hancer i figan (mesaj) 19:57, 10 Kasım 2016 (UTC)

Birinci soruya cevap: Sayfa geçmişinden seçilen sürümler karşılaştırılarak ara revizyonlar tek tek kontrol edildi olarak işaretlenebilir. Ayrıca bakınız: geri döndürme
İkinci soruya cevap: A kullanıcısı 3 değişiklik yapmış. B kullanıcısı ondan sonra 2 değişiklik yapmış. Sayfa geçmişinde 2 değişikliği eski haline getir yazar. Eski haline getir butonu sadece son kullanıcıyı ve değişikliklerini kapsar. --Selahattin ilhan (mesaj) 20:15, 10 Kasım 2016 (UTC)

Şablonlardaki ingiliz birim sistemlerinin kaldırılması (mil, feet vb)[kaynağı değiştir]

Yerleşim yerlerini düzenlerken bir şey dikkatimi çekti. {{Yerleşim bilgi kutusu}} ve {{Türkiye ilçe bilgi kutusu}} nda alanlar hem kilometrekare hem de milkare şeklinde çıkıyor. Büyük ihtimalle ingilizce wikideki şablon çevrildiğinden böyle. Almanca ve Fransızca wikilere baktığımda ise milkare kullanılmıyor. Türkçe Vikipedi'de ingiliz birim sisteminin gereksiz olduğunu düşünüyorum. Ceas08 (mesaj) 20:44, 14 Kasım 2016 (UTC)

Neye göre gereksiz? Türkçe bilen ve imparatorluk birimlerine alışkın birisinin kendisine daha pratik gelen milkare bilgisini görmesinin neresi gereksiz? --Cobija (mesaj) 20:49, 14 Kasım 2016 (UTC)
  • sanırım Türkçe bilen ve imparatorluk birimlerine alışkın birisi muhtemelen ingilizce de biliyordur enwikiden bakar çok merak ediyorsa. --Mskyrider ileti 20:52, 14 Kasım 2016 (UTC)
Türkçe bilen ve imparatorluk birimlerine alışkın birisi bilgiyi Türkçe Vikipedi'den almak istiyorsa bu bilgiyi alma hakkını engellemek kimin haddine? İsteği yapan kullanıcının nedenini az çok anlıyorum fakat neden sorusuna mantıklı bir cevap veremeyince olmuyor işte. --Cobija (mesaj) 20:57, 14 Kasım 2016 (UTC)
  • "bilgiyi engellemek" tabiri biraz ağır kaçmış sanırım. bilginin engellendiğini nereden çıkarıyorsunuz? Hem imparatorluk birimlerine alışkın olacak hem Türkçe bilecek hem de bilgiyi Türkçe vikipedide arayacak, bir de 1 inçin 2,54 santimetre olduğunu bilmeyecek, enwikiye gitmeyecek kadar da inatçı olacak ve burada mil bilgisi verilmediği için bilgi almasını engellemiş olacağız. faraziyenin biraz ekstrem durumu gibi geldi bana. --Mskyrider ileti 21:08, 14 Kasım 2016 (UTC)
  • Bildiğim kadarıyla Türkçe konuşan insanların olduğu herhangi bir ülkede ingiliz birim sistemi kullanılmadı. Türkçe Vikipedi'de metre'nin yanına arşın yazmak mil yazmaktan daha mantıklı. Ceas08 (mesaj) 21:12, 14 Kasım 2016 (UTC)
  • Kıbrıs ? --Mskyrider ileti 21:14, 14 Kasım 2016 (UTC)
Mskyrider, evet isterse öyle yapar. Ceas08, İngiltere'de Türkçe konuşan insanlar var ve orada bu birimleri kullanıyorlar? Türkiye Vikipedi değil Türkçe Vikipedi olduğunu bir kez daha hatırlatayım. --Cobija (mesaj) 21:17, 14 Kasım 2016 (UTC)
Cobija zaten o yüzden Türkiye değil Türkçe konuşan insanların olduğu herhangi bir ülkede diye dedim. Konuyu açma nedenim Türkçe ve İngilizce Vikipedi dışında başka bir Vikipedi'de bu tarz ikili kullanımı görmemiş olmam. Ceas08 (mesaj) 21:23, 14 Kasım 2016 (UTC)
  • Türkçe Vikipedi, mevcut bilgiyi nesnel olarak Türkçe dilinde sunmakla yükümlüdür. "Türkler kullanmıyor" ya da "Türkiye'de kullanılmıyor" gibi gerekçeler uygunsuz. Ha ama bana derseniz ki "neden İngiliz kullanıyoruz da Hint kullanmıyoruz?", öyle donup kalırım :) Sahi?...--RapsarEfendim? 21:20, 14 Kasım 2016 (UTC)
Mesela bir kullanıcı {{Yerleşim bilgi kutusu}} şablonunu değiştirip hem Hint sistemini hem de Osmanlı sistemini eklese karşı çıkma gibi bir durum olamayacak anladığım kadarıyla.Ceas08 (mesaj) 21:25, 14 Kasım 2016 (UTC)
  • Kalmalı. Mil/feet muhtemelen Türkçe kaynaklarda metreden sonraki en yaygın ölçü. Bu açıdan da bakabiliriz. -seyit. 21:31, 14 Kasım 2016 (UTC)
"İmparatorluk sistemi yalnızca Commonwealth ülkelerinde kullanılıyor ve bu ülkelerden hiçbirinde Türkçe konuşan bir topluluk yoğun nüfusa sahip değil. Türkçenin en yoğun konuşulduğu yer olan Türkiye de İngiliz kültürü etkisindeki bir ülke değil. Bu nedenle Türkçe Vikipedi'de bu sistemin ek olarak görüntülenmesi pratik değil." gibi içi dolu ve mantık dahilinde bir fikir ortaya konduğunda konuyu oturup konuşuruz fakat "gereksiz", "Yav İngilizce Vikipedi'ye baksınlar burada işleri" ne derseniz o iş sıkıntılı. Bir de Kıbrıs'ta halen yeri var mı bu sistemin? Varsa burada da bulunması gerekir eğer yoksa tartışılır. --Cobija (mesaj) 21:34, 14 Kasım 2016 (UTC)
Hindistan'daki 1,5 milyar insan yabana atılmasın bence. Dünyanın 7'de birinden fazlasına tekabül ediyor.--RapsarEfendim? 21:35, 14 Kasım 2016 (UTC)
Myanmar , Liberya ve ABD dışındaki tüm ülkeler metrik sistemi kullanıyor.Ceas08 (mesaj) 21:38, 14 Kasım 2016 (UTC)
  • İngiliz birimlerinin bilimsel geçerliliği yok. İngiltere'de de resmi olarak metrik sisteme geçildi. Metrik sisteme geçmeyen tek ülke ABD kaldı. (Belki bir iki Afrika ülkesi de vardır.) Orada bile bilimsel sebeplerden ötürü okullarda metrik sistem de öğretiliyor diye biliyorum. Yanlışsam düzeltin. Gerek duyulduğu düşünülüyorsa kalabilir tabii. Fazla bilgi göz çıkarmaz. --Neolegen (mesaj) 21:37, 14 Kasım 2016 (UTC)
  • Cobija madem sorunun cevabını biliyorsun neden soruyorsun? Ayrıca burada işleri ne mi dedim ki? İmparatordan fazla imparatorcu olmaya gerek yok.--Mskyrider ileti 21:38, 14 Kasım 2016 (UTC)
Sakin @Mskyrider. -seyit. 21:40, 14 Kasım 2016 (UTC)
Neolegen, İngiltere'nin sistemi değiştirmesi ne zaman oldu ya? Şaşırdım. Eğer bilimsel olmadığına dair ciddi eleştirel kaynaklar var ise buradan da kaldırılması mantıklı. Mskyrider, ben biliyorum da sen bilmiyorsun, biliyorsan da gidiş yolun yanlış. Bir de cidden sakin, zaten kraliçe var günümüzde. --Cobija (mesaj) 21:43, 14 Kasım 2016 (UTC)
Metrication_in_the_United_Kingdom burdan bakabilirsin ayrıntılarına. Ceas08 (mesaj) 21:46, 14 Kasım 2016 (UTC)
@Cobija, tam tarih bulamadım; ama İngilizce Vikipedi şurada ve şurada resmi olarak değiştiğini doğruluyor. Halk arasında eski birimlerin kullanımı hala devam ediyormuş. Günümüzde bütün bilimsel çalışmalar SI birimleriyle yapılıyor; ama ciddi eleştiriler yazılmış mıdır bilmiyorum. Araştırmak gerek. --Neolegen (mesaj) 21:54, 14 Kasım 2016 (UTC)
Mesela 2009'dan şöyle bir haber buldum: NASA criticised for sticking to imperial units Bilmiyorum, ciddi bir eleştiri olarak kabul edilir mi.
İngiltere'nin sistemi kullanıp kullanmaması bir şey ifade etmiyor bizim için ama kimse de dememiş ki "kardeşim adamlar 50 yıldır resmen metrik sistem kullanıyor ne İngilteresi?" diye. Bir de bilimsellikten çok pratik nedenlerle metrik sistem terk edilmiş gibi. Kaldı ki ortada halen kaldırılmasına dair somut bir neden yok gibi görünüyor. --Cobija (mesaj) 21:58, 14 Kasım 2016 (UTC)
  • Bildiğim kadarıyla araçların gösterge tablosu hâlâ mph ve mil gösterir. Yol tabelaları da. Onlar da değişmediyse son zamanlarda. --Mskyrider ileti 22:02, 14 Kasım 2016 (UTC)
@Mskyrider İngilizce Vikipedi'deki maddelere göre tonaj uyarılarını gösterenler hariç trafik tabelaları değişmemiş. --Neolegen (mesaj) 22:07, 14 Kasım 2016 (UTC)
UK'de kullanılıp kullanılmadığını diye bu kadar irdeledik ki? :) Olması veya olmaması gerektiğini düşünenler neden böyle düşünüyor? Bir de üçüncü bilinmeyen olarak neden diğer sistemler yazılmıyor? Benim aklıma şey geldi. Hicri takvim, Çin takvimini falan yazmıyorsak mesela bunu da yazmayalım?--RapsarEfendim? 22:10, 14 Kasım 2016 (UTC)
Mantıklı bir argüman. Ayrıca uluslararası geçerliğini yitirmiş durumda. Bilimsel geçerliliği de yok. --Neolegen (mesaj) 22:13, 14 Kasım 2016 (UTC)

Dolaşım şablonlarındaki ekstra boşluk[kaynağı değiştir]

Şu ve aynı şablonun İngilizce Vikipedi'deki şu sürümünü kıyaslarsanız, bizdeki şablonda var olan ekstra boşlukların şablonu gereksiz yere büyülttüğü görülüyor. Benzer sorun tüm dolaşım şablonlarında olan bir sorun. Sorun diyorum zira satır aralığı olması gerekenden fazla. Konu hakkında bilgi sahibi olanlar düzeltme yapabilir mi?--RapsarEfendim? 08:18, 18 Kasım 2016 (UTC)

Dolaşım kutularında listeler için "hlist" parametresini kullanınca ortaya çıkıyor, hatta bu yüzden nerede flatlist şablonu kullansam bu durumla karşılaşıyorum. Uzun zaman önce ben de belirtmiştim ama ilgi olmamıştı... -seyit. 09:41, 18 Kasım 2016 (UTC)
@İncelemeelemani, @Superyetkin, buraya bakmanız mümkün müdür acaba?--RapsarEfendim? 11:24, 3 Aralık 2016 (UTC)
Cidden buradaki şablonlar göze hiç hitap etmiyor. İlgilenilse çok iyi olur :/ --Cobija (mesaj) 22:11, 4 Aralık 2016 (UTC)

Şu değişikliğin ardından düzelmiş olmalı. --Superyetkinileti 12:44, 5 Aralık 2016 (UTC)

Teşekkürler @Superyetkin. Dolaşım şablonlarındaki boşluk gitmiş. Bir de flatlist şablonu kullanınca bilgi kutusunda oluşan boşluğu gidermen mümkün mü? Buradan görebilirsin. -MHIRM. 07:30, 16 Aralık 2016 (UTC)

Kaynak şablonu hatası[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar merhaba, Bones bölümleri listesi'nde kaynaklar kısmında bir problem var. Kaynakça kısmında bir kısmı Şablon:Web kaynağı olarak gözüküyor. Bu sebeple "Şablon:Bones" şablonu da madde de yer alamıyor. Yani sanırım bu sebeple. @HastaLaVi2 mesaj olarak durumu bana iletti ancak benim de çözebildiğim bir şey değil. Konuya hakim bir arkadaş ilgilenebilir mi? --Pragdonmesaj 15:28, 23 Kasım 2016 (UTC)

Bir de şunu eklemek istiyorum, yukarıdaki başlıkta bazı arkadaşlar da aynı sorunu yaşamışlar ve düzeltilmiş ama onların sorunu dolaşım şablonundan kaynaklı, burada sorun başka bir şablondan kaynaklanıyor sanırım. ~ HastaLaVi2 (mesaj) 15:30, 23 Kasım 2016 (UTC)
Vikipedi:Köy_çeşmesi_(teknik)#.22.C5.9Eablon_i.C3.A7eri.C4.9Fi_.C3.A7ok_b.C3.BCy.C3.BCk.22_sorunu. Bunu denedim ama daha öncesinde kaynak şablonlarını da en:Wikipedia:Template limits nedeniyle tanımıyor. @Superyetkin --İnceleme Elemanı (mesaj) 16:24, 23 Kasım 2016 (UTC)
Aynı sorunu Nüfuslarına göre ABD şehirleri listesinde yaşamıştım. Onu halletmiştim buna da bakayım.Ceas08 (mesaj) 18:44, 23 Kasım 2016 (UTC)
Uğraştım ama yapamadım maalesef.Ceas08 (mesaj) 17:48, 24 Kasım 2016 (UTC)
Web kaynağındaki şablonları iyice azaltarak Kullanıcı:Bulgu/webk diye temizce bir şablon oluşturdum (şablon içinde çalışan şablonlar da limite sayılıyor sanırım). O şablona erişim tarihi parametresini koymadım; hele hele arşiv tarih/linkleri varken gereksiz olduğunu düşünüyorum. Şimdilik ISBN vs. de koymadım, koymakta sorun yok. {{ana}} şablonunu ve tarih şablonlarını da temizleyip subst yaptım (ayadı tek tek). Bulgu/webk şablonunu subst/safesubst yapamadım. Bilen değiştirebilir. Görebildiğim kadarıyla sorun düzeldi. Bulgu/webk'yı subst yaparsak tam olacak. Bu temiz dediğim şablonlar orijinallerine göre daha az parametre içeriyor, kategorilendirme de yok. --Deniz (mesaj) 22:58, 25 Kasım 2016 (UTC)
  • Maddelerde kaynak gösterilirken ilgili kaynak şablonları ile gösterilir, kullanıcıların kendilerine ait sayfalarda alternatif şablonlar kanalıyla bunu yapması doğru değil. @Sadrettin, @Mavrikant, @Alperen, @Superyetkin bir göz atabilir misiniz? --Cobija (mesaj) 23:41, 25 Kasım 2016 (UTC)

Kaynaklar gözükmüyor[kaynağı değiştir]

Merhaba arkadaşlar tekrardan, İstanbul Kürt Enstitüsü sayfasına bilgi kutusu ekledikten sonra kaynak görünürlüğünde bir problem yaşamaya başladım. İşlemi geri alsam da düzelmedi ve kaynaklar gözükmüyor. Sebebini çözemedim biriniz ilgilenebilir mi rica etsem? --Pragdonmesaj 12:40, 24 Kasım 2016 (UTC)

Problem kendiliğinden çözülmüş sanırım. Şu an herhangi bir eksiklik gözükmüyor. --Pragdonmesaj 13:11, 24 Kasım 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Şablon:Kaynakça çalışmamaktadır. Sn. Kullanıcı:Pragdon'un açmış olduğum maddede bir denemesi üzerine bunu gözlerimle gördüm. Bunun düzeltilmesi gereklidir. Şablon:Kaynakça sıkça kullanılan bir şablondur o sebeple kısa sürede tamiri gerekir. --II. Niveles 00:41, 25 Kasım 2016 (UTC)

Youtube ve Benzeri Siteleri Kaynakça Olarak Kullanma[kaynağı değiştir]

Youtube ve benzeri siteleri kaynakça olarak kullanmak ne kadar doğru? Gün içinde Steven Gerrad sayfasında değişiklik yaparken dikkatimi çekmişti, Youtube linki vardı. Az önce ilgili linke tıklayınca Bu videoyla ilişkilendirilen YouTube hesabı feshedildiğinden bu video artık kullanılamıyor uyarısı verdi.

Bazı durumlar açısından belki Youtube ve benzeri siteler belki kaynakça kullanabilir fakat genel olarak kullanılmaz diye düşünüyorum. --Hancer i figan (mesaj) 18:52, 24 Kasım 2016 (UTC)

Resmî hesaplar dışında kaynak olarak kullanılamaz. PewDiePie'nin videoları kendi maddesinde kullanılabilir misal. --Cobija (mesaj) 22:01, 24 Kasım 2016 (UTC)
Böyle bir genelleme yapılamayacağını düşünüyorum ben. Bazı videolar yalnızca YouTube'da yüklü olabiliyor ve kaynak alacağımız bilgi yalnızca o videoda olduğundan onu kaynak göstermek zorunda kalınabiliyor (kendi yazdığım Angela Sarafyan maddesinde rastlamıştım). Ha ama Cobija deyince düşündüm, resmî olmayan hesaplar tarafından yüklenen videolarda manipülasyon/oynama yapılma ihtimali çok az olsa da var.--RapsarEfendim? 22:08, 24 Kasım 2016 (UTC)
  • Mesela İlber Ortaylı'nın Youtube'daki bir videosunu bir tarih sayfasında kaynak olarak gösteremez miyiz? Bu konuda bir sınırlama var mı? Ceas08 (mesaj) 21:42, 26 Kasım 2016 (UTC)
Kişisel hayat, dünya görüşü gibi daha hafif konularda video kaynaklarının (resmî hesaplardan olması tercih sebebi tabii) kullanılmasında yarar var. Hele tarih gibi çetrefilli bir alanda kaynak gösterirken birçok eleştirel aşamadan geçerek basılan akademik kaynakları kullanmak daha doğru bir yaklaşım olur. Tabii gösterilemez diye bir şey yok ama sağlıklı bir madde ortaya koyulması açısından düşüncem bu. --Cobija (mesaj) 22:14, 26 Kasım 2016 (UTC)
Benim açımdan problem; videonun paylaşımdan kaldırılması ki sıklıkla karşılanan bir durum. Bu zamanda yazılan bilgi havada kalıyor. --Hancer i figan (mesaj)

Politika[kaynağı değiştir]

Vikipedi'de ticari faaliyetler yasaktır[kaynağı değiştir]

Kullanıcı:Kingbjelica/Vikipedi'de ticari faaliyetler yasaktır politikasını topluluğun onayına sunuyorum.--Kingbjelica (mesaj) 00:10, 21 Haziran 2016 (UTC)

İlgili teklif konusunda yürütülen ve Temmuz 2016'da duran tartışmalar Kullanıcı mesaj:Kingbjelica/Vikipedi'de ticari faaliyetler yasaktır sayfasına taşınmıştır. Topluluğun ilgi göstermesi rica olunur.--Vito Genovese 06:30, 4 Şubat 2017 (UTC)

SAS adaylığındaki karmaşa[kaynağı değiştir]

Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar (SAS) sayfasındaki tartışmalara bakıldığında, bir kaos olduğunu hissediyor, zaman zaman ansiklopedik maddelere katkı veya onları geliştirmekten ziyade direkt olarak SAS'a taşıma ve ansiklopediden silme eğilimlerinin olduğunu gözlemliyorum. Buna benzer kaygıları daha @Vikiçizer de dile getirmişti, daha önce vandal bir şekilde belli konulu maddeler ard arda SAS adaylığına sunuluyordu. Umarım yanılıyorumdur ama bu durumun düşük yoğunluklarla devam ettiğini hissediyorum. Anonim hesaplarla SAS'a taşınan maddeler, belli konu başlıklarındaki maddelerin topluca, bazen hemen bazen de belli zaman aralıkları ile SAS'a taşınması, belli maddelere olan kişisel görüş kaynaklı uzaklık nedeniyle olan durumlar, oylar, gerekçeler vb. şahit olduk/oluyoruz. Bu durumlara karşı bir politika geliştirerek bir çözüm bulmalıyız diye düşünüyorum.

Kayda değer (KD) olmaması veya kaynaksız olması nedeniyle sayfaya ilgili şablonları koymak veya sayfayı SAS'a taşımak elbette maddenin gelişmesine katkı sağlıyor, fakat maddelere zaman zaman KD etiketi konmadan alelacele SAS'a taşınması nedeniyle, maddeler kötü niyetli kişilerin saldırılarına açık hale geliyor. Bu gelişme ile birlikte paralel düşüncedeki kullanıcıların belli maddelere aynı gerekçelerle oy verdiğini gözlemliyorum. VP:TBA gereği Vikipedi'de böyle bir tanımlama olmamasına rağmen son zamanlarda şu ya da şu gibi "KD olmayan terörist", "KD olmayan terör örgütü" şeklinde açıktan yazılan SAS adaylıkları dahi mevcut. Ayrıca yine benzer konulu maddeler başka üstü kapatılan nedenlerle (KD değil, kaynak yok vb.) SAS'a taşındığı görülmekte. Burada, tüm benzer konularla ilişkili maddelerde benzer cümleler, verilen oyların gerekçesinin benzerliği ve SAS adaylığına sunulan gerekçelerin benzerliği göze çarpıyor. Her kullanıcı ya da belli kullanıcılar böyle yapıyor demiyorum elbette, fakat bu durum şüphe oluşturuyor ve SAS'ı kötü kullanıma açık bir hale getiriyor.

Buna karşı bir önerim var. Örneğin "kayda değerlik gerekçesiyle" SAS'a sunulan bir maddede belli bir süre (1 ay gibi) KD etiketinin durma koşulu getirilebilir. Ya da kaynak sorunu olan bir madde eğer bu gerekçeyle SAS adaylığına sunuluyorsa, kaynakların düzenlenmesine bir şablonun en az 1 ay süreyle maddede kalması şartı gibi. Bu şekilde maddeleri hem uygun sürede geliştiriz, hem de kötü niyetlerden korumuş oluruz.

Önerim bu şekildedir, topluluğun görüşlerini bekliyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 22:15, 13 Kasım 2016 (UTC)

  • Öneri uygun değil. Zaten iki konu da birbirine karıştırılmış. KD olmayan (olmadığı düşünülen) maddeler her zaman SAS'a sunulabilir, zira çoğu zaman BS veya HS'ler de "SAS'a gitsin" diye geri çevrilebiliyor. Hızlı silinmesini düşündüğümüz bir madde için neden etiket koyup bir ay bekleyelim. Etiketin kaldırılmayacağı, gereksiz değişiklik savaşları çıkmayacağı ne malum? İkincisi ise zaten ilgili sayfalarda yeterince açıklanmıştı. Kişilerin ifadeleri kendilerini bağlar. Bir teröristin veya terör örgütünün maddesine "bu teröristtir" diye yazmaya kalkan olursa politikayı vb'yi hatırlatabilirsiniz. Burası "sansürsüz" bir ortam. Benden bu kadar. --E4024 (mesaj) 11:45, 14 Kasım 2016 (UTC)
  • Aslında güzel bir konuya değinmişsiniz. Geçen sefer bu yorumu okuyunca yorum yapma gereği hissetmiştim. Fakat sonradan size karşı yapıldığını belirttiğiniz gibi bir fikre kapıldığımdan dolayı vazgeçmiştim. Silinme ya da silinmesi yönünde önerilerde neredeyse bir yıldır üstün gayret sarf eden dört, bilemedin beş kullanıcı var. Bu kullanıcılar O KD değil, bu KD değil diye sürekli SAS'a madde yetiştirme peşindeler. (Yani Vikipedi'den bir kurtulamadılar gitti. Tamamı silinirse rahatlayacaklar sanırım.) Daha eskiden de hizmetliler (sanki sunucu parası kendi ceplerinden çıkıyormuş gibi) boş kategori, kullanılmayan şablon vs. silme yarışındaydılar. Vikipedi elbette bir ansiklopedi ancak çevrim içi bir ansiklopedi olduğu unutuluyor. SAS oylamalarına fazla katılan olmadığı halde biraz öncede dediğim gibi SAS ana sayfası bir yıldır sürekli yoğunluk yaşıyor. Bir Pera Müzesi kumpanyası başlatıldı. O KD değil, bu KD değiller yine havada uçuştu. Böyle olunca insanda madde açma iştahı kalmıyor ki... Fakat emin olun bu kullanıcıları asla değiştiremeyiz. Kolay gelsin. --İnceleme Elemanı (mesaj) 14:13, 22 Kasım 2016 (UTC)
Haklısınız, insanları değiştirmek zordur. Kayda değerlik kriterlerini değiştirmeyi deneyin bence. Mesela "bir tek filmde oynamış aktör/aktris KD'dir, müzisyenlerin KD olması için ya bir konser vermesi ya da bir ulusal kanalda en az bir programa katılması yeter" gibi. O zaman SAS'a sunacak madde bulmak çok zorlaşır. --E4024 (mesaj) 14:30, 22 Kasım 2016 (UTC)
@İncelemeelemani, kullanıcıları değiştirme amacı yerine, ilgili politikaları güncellemeliyiz diye düşünüyorum. Maddelerin birbiriyle ilintili ve benzer konu başlıklarına ait maddelerin ardı ardına belirli/birkaç kullanıcılarca belli periyotlarla silinmeye aday gösterilmesinin, kötü niyetin bir göstergesi olduğu izlenimi yaratıyor. Savunma psikolojisiyle yazılan yukarıdaki "Kişilerin ifadeleri kendini bağlar" ifadesi gibi yaklaşacak olursak, Vikipedi'nin bir forum veya serbest kürsü olma yolunda ilerlediği anlamı ortaya çıkar. Yönergelere uygun olmayan birçok kişisel yorum sayfalarda açıkça görünüyor ve bu Vikipedi'ye gölge düşürmeye yeter.
Örnek vermem gerekirse; düşünün bir Avustralya'lı bir organizasyonu araştırıyor araştırma konusunu zenginleştirmek için tarafsız/bağımsız/kaliteli içerik bulunduğunu düşündüğü diğer dillerdeki Viki'lerden Türkçe Vikipedi'ye göz atıyor. Karşılaştığı manzara "Bu terörist organizasyon kayda değer değil, silinmeye aday gösterildi." olsa, bu araştırmacı ne düşünür? Demek ki bu şekildeki kişisel yorumlarla maddeler silinmeye aday gösterilebiliyor veya Vikipedi bu ifadelere taraftır ki bu ifadelerle gerekçe gösterilebiliniyor der. Bu durumlar Vikipedi'nin kimliğine epey gölge düşürücü bir durum. Şuradan da yaklaşmalıyız: Bu neye yarar? Ancak kullanıcıların görüşünü etkilemeye çalışma, karşıtlık yaratıp topluluğu/kullanıcıları kışkırtmaya yarar, bundan öte başka bir geçerliliği yok.
Sizin de bahsettiğiniz gibi; insanın madde açma hevesinin kapatılması ve kullanıcıları ansiklopediye katkı vermekten soğutma duruma da örnek teşkil ediyor. Nitekim uzağa gitmeyelim ben bu konuda soğuyanlardan/soğutulanlardan biriyim. Bununla ilgili şurada şikayetimi belirtmiştim, tartışma halen devam ediyor. Ya da başka bir örnek olarak şuradaki "açtığı KD olmayan düzinelerce makaleden ve tarafsızlık etiketleri ile dolu açtığı tartışmalı maddeler" ve "topic ban" ifadesinde vücut bulan bu vahim durum ansiklopedimizi fazlasıyla ilgilendirmeye başladı. İlgili sayfada birçok kullanıcının da kabul ettiği üzere güncel bir sorun olan "kullanıcıların katkı yaparken ki niyetlerini sorgulama" durumu ile yine güncel olan "SAS adaylığına" sunma" durumunun birbiriyle son derece ilişkin olduğunu düşünüyor, buna yönelik bir adım atılması gerektiğini üstüne basa basa belirtiyorum. --Ahmet Turhan (mesaj) 15:58, 22 Kasım 2016 (UTC)

Yeni Google Çeviri Teknolojisinin Vikipedi'ye Uygulanması.[kaynağı değiştir]

Herkese merhabalar,

Hepimizin hemen hemen Vikipedi'ye üye olmasını sağlamış bir kişi, kurum, karakter, topluluk, spor, oyun vb. vardır. Benim için bu durumun bir örneği, Türkçe sürüme kazandırdığım Wilson Hastalığı maddesiyle süregelmektedir. İtiraf etmeliyim ki bu çeviriyi yaparken kimi zaman kelime yardımları için Google'a başvurmuştum. Google, bir kaç gün önce yeni teknolojisini Found in translation: More accurate, fluent sentences in Google Translate başlığı ile ilan etmiş olup, anlaşıldığı üzere de bu hizmetini yayına sokmuştur.

Sizlere konuyu açma amacımı henüz açıklamadan önce şöyle bir çeviri örneği vermek istiyorum. İngilizce sürümde yer almakta olan Wilson's disease sayfasının ilk paragrafını Google'ın yeni teknolojisi ile test ettim. Sonuç tam olarak şu şekilde;

"Wilson's disease is a genetic disorder in which copper builds up in the body. Symptoms are typically related to the brain and liver. Liver related symptoms include vomiting, weakness, fluid build up in the abdomen, swelling of the legs, yellowish skin, and itchiness. Brain related symptoms include tremors, muscle stiffness, trouble speaking, personality changes, anxiety, and seeing or hearing things that others do not."

"Wilson hastalığı, bakırın vücutta biriktiği genetik bir hastalıktır. Belirtiler tipik olarak beyin ve karaciğer ile ilişkilidir. Karaciğer ile ilgili semptomlar; kusma, halsizlik, batında sıvı birikimi, bacaklarda şişme, sarımsı deri ve kaşıntıdır. Beyin ile ilgili semptomlar, titreme, kas sertliği, konuşmada zorluk, kişilik değişiklikleri, endişe ve başkalarının yapmadığı şeyleri görme veya işitmeyi içerir."

Çeviri neredeyse kusursuza yakın bir akıcılıkta yapılmış olup, yaşadığımız çağın teknolojik gücünü gözlerimiz önüne sermektedir.

Şimdi sizlere bu başlığı açış amacımı aktarmak istiyorum. Düşünün ki bir maddeyi bu şekilde çevirdiğimizde Google'a karşı telif hakkı mı ihlal etmiş olacağız? Peki bunun kanıtı nasıl olacak? Çünkü bunu yaptığımızda bunun kanıtlanabilir bir yönü olmayacak. Öyle ki, çevirilen cümleler anlık yazılan yazılar olduğu için bir telif hakkı olma ya da olmama konusunda Vikipedi politikalarına yeni maddeler eklenmesi gerektiği düşüncemi sizlere aktarmak istiyorum. İnsan zihni bildiğiniz üzere her şeyde bir düzen arar. Kaosun içindeki düzen arama tutkumuz bazı karmaşık ifadeleri gülen bir yüze, oturan bir adama ya da benzeri durumlara benzetebilir. Bir kötü çevirinin insan elinden olmayıp robotik bir şey olduğunu hepimiz algılayabilmekteyiz. Peki gelişen bu yeni teknoloji karşısında Vikipedi nasıl bir politika izleyecektir? Politikalarımız bu yönde evrilecek midir?

Sevgiler, iyi vikiler. ऐ๑ Süleyman Onur ( buyrun benim? ) 17:47, 16 Kasım 2016 (UTC)

Telif hakkı yaratıcı insan emeği sonucunda ortaya çıkan eserler için kullanılan bir kavramdır. Bunun makine çıktısına genellenmesi benim kanaatime göre mümkün değil. Kaldı ki Google ve Wikipedia arasında bu konuda işbirliği bile var. Yanılmıyorsam Google bu konuda Translate'in kullanılmasını açıkça destekliyor: [1]. Bu konuda bilinmesi gereken diğer bir nokta ise Wikipedia'dan yapılan herhangi bir çevirinin özgür bir lisans türüyle (eskiden GNU ya da Createive Commons) ile lisanslanması zorunluluğu. Kaynak Wikipedia'nın kendisi olduğu sürece çeviriye herhangi bir şekilde bağlayıcı telif hakkı iddia edilmesi zaten bu açıdan mümkün değil.--Alperen (mesaj) 18:02, 16 Kasım 2016 (UTC)
Derin öğrenme teknikleri sayesinde çeviri kalitesi bayağı iyileşti, insana yaklaştı, daha da iyileşecek, belki de insandan daha da iyi hale gelecek. Biz burada, başka dildeki Vikipedi'lerden maddeleri Türkçeye çevirebiliyoruz (niyeyse benim hesabım hariç), bunda da Yandex kullanılıyor. Google bence Yandex'in yerini almak da isteyecektir. Bu durumlarda lisanslara bakmamız gerekiyor. Google Çeviri vermem ben onu demişse kullanamayız. Google Çeviri WikiTravel'ı da kullanıyormuş, belki diğer wiki'leri de kullanıyordur. Bir çok dil için WordNet'i kullanıyor, bunun da kendi lisansı var. Zannedersem Google kendi kullandığı kaynakların lisansının üstüne ek bir şeyler istemiyor. Buna bakmamız lazım. --Deniz (mesaj) 11:42, 5 Aralık 2016 (UTC)

Hizmetlilik seçimleriyle ilgili yeni politika teklifi[kaynağı değiştir]

Herkese merhaba. Vikipediyi daha iyi bir yere getirebileceğini düşündüğüm bir politika teklifi ile karşınızdayım.

Öncelikle 7-8 aydır aktif değilim ve bir süre de aktif olmayacağım. 1 Ocak 2016'da hizmetli seçildim ve yaklaşık 3 ay boyunca aktif bir şekilde hizmetlilik yaptım. Halihazırda 27 hizmetlimiz var ve sadece 8 tanesi aktif. Bazı hizmetlilerin sadece adını biliyorum. Uzun süre önce Vikipediyi terk etmişler. Benim aktif olduğum sırada daha az hizmetli aktifti. Aktif olmayanların yanı sıra aktif olup da silme, koruma, engelleme gibi hizmetlilik fonksiyonlarını kullanmayanlar hizmetliler de vardı. Yani tüm yük bazen 2-3 hizmetliye kalabiliyor. Diğer yandan gözlemlediğim kadarıyla hizmetli olmak epey zor. Hizmetli olabilecek birçok kullanıcı defalarca aday olup seçilemediler. Bence hizmetliliğe girmek ve çıkmak bu kadar zor olmamalı.

Tüm bu sebeplerden dolayı aşağıdaki politikayı öneriyorum:

  • Mevcut tüm hizmetliler devriye statüsüne düşürülecek.
  • Her yıl ocak ayında (veya başka herhangi bir ayda) hizmetlilik seçimleri yapılacak. Seçilen hizmetliler 1 yıllığına (bu süre tartışılabilir) göreve gelecek.

Eğer bu teklif bir politika haline gelirse hizmetli adayı olmayacağımı da bildirmek isterim. --Zaitsév 18:14, 21 Kasım 2016 (UTC)

Bu konudaki tartışmalar Vikipedi tartışma:Hizmetliler sayfasına aktarılmıştır. Topluluğumuzun sayfayı izleme listesine alması ve tartışmaya katılması son derece yararlı olacaktır.--Vito Genovese 06:41, 4 Şubat 2017 (UTC)

İlginize[kaynağı değiştir]

VikiProje Sovyetler Birliği Kasım ayı işbirliği daveti[kaynağı değiştir]




Sovyetler Birliği Ayın İşbirliği Daveti

İyi günler, iyi Vikiler.
Sovyetler Birliği ile ilişkili konularda katkı sağlamayı amaçlayan VikiProje Sovyetler Birliği projesi kapsamında her ay tekrarlanan Sovyetler Birliği İşbirliği Projesine davetlisiniz.

Bu ayın proje konusu Sovyetler Birliği'nin madalya ve nişanları maddelerinin oluşturulmasıdır.

Her ay planlı bir şekilde Sovyetler Birliği ile ilişkin farklı bir hedefe odaklanan işbirliği projesinin bu ay ki ayağına siz de katılım sağlayın. Projeye katılmak için proje sayfasının en altında yer alan katılımcılar bölümüne isminizi eklemeniz yeterli. Proje kapsamında verilen pek çok ödül sizi bekliyor.

Ayrıca anket ve oylamalara katılarak gelecek işbirliği projeleri için öneri ve görüş bildirebilirsiniz.

Şimdiden iyi çalışmalar, bol Vikiler!

--Ahmet Turhan (mesaj) 02:11, 1 Kasım 2016 (UTC)

New Wikipedia Library Accounts Available Now (November 2016)[kaynağı değiştir]


Hello Wikimedians!

The TWL OWL says sign up today!

The Wikipedia Library is announcing signups today for free, full-access, accounts to published research as part of our Publisher Donation Program. You can sign up for new accounts and research materials from:

Expansions

Many other partnerships with accounts available are listed on our partners page. Sign up today!
--The Wikipedia Library Team 18:30, 1 Kasım 2016 (UTC)

You can host and coordinate signups for a Wikipedia Library branch in your own language. Please contact Ocaasi (WMF).
This message was delivered via the Global Mass Message tool to The Wikipedia Library Global Delivery List.

Tartışmaya buyurun[kaynağı değiştir]

Kıbrıs Harekâtı maddesinde bir tartışma var. Çoğu zaman birbirimizi yeterince tartışma yapmadan değişiklik gerçekleştirmekle eleştirebiliyoruz. Buyurun orada bir fark yaratalım. Kullanıcı isimleri vermek istemem ama SAS gibi tartışma sayfalarında bilgece yaklaşımları olan Vikiçizer'in, Sayfa Taşıma Taleplerini dırıltıya yol açmadan sonuçlandıran Süperyetkin'in de orada bulunması tartışmanın olumlu seyri bakımından yarar sağlayabilir. Sonuçta oydaşma olmazsa tartışmayı kapatacak başka bir hizmetli bulunur elbet. Pinnng! :) --E4024 (mesaj) 06:39, 3 Kasım 2016 (UTC)

  • Bir de Ramazan ve Ramazan maddelerinin birleştirilmesi tartışması var; ona da katılım sevindirici olur. --E4024 (mesaj) 08:39, 3 Kasım 2016 (UTC)

şablonlar, şablonlar[kaynağı değiştir]

son zamanlarda iyiden iyiye bir şablon etiketi ekleme furyası baş gösterdi. taraflı ve kaynaksız şablonlarının okuyucu için uyarıcı bir anlamı olduğundan başta olmaları şart, ancak onun dışındaki, bilgi kutusuz, öksüz vb. olanların başta olmaları esas bilgilendirici bu şablonların etkisini de azaltıyor. düzenleme etiketleri en aşağıya ekleniyordu bir zamanlar. tıpkı onun gibi bunların da en alta eklenmesi ya da gizlenmesi iyi olur. fikirler için Şablon tartışma:Bilgi kutusuz --kibele 11:51, 4 Kasım 2016 (UTC)

Son zamanlarda değil, yıllardır yapılan şeyler bunlar. Senin açtığın maddeye de eklenince dikkatini çekti, hepsi bu. Binlerce maddede uygulanan "en tepeye yerleştirme" olayını kendi açtığın maddeye istisna tanıyarak "en alta alma" yapılıyorsa burada bir sıkıntı vardır. Bunun yapılması gerektiği önerilebilir, burada hiçbir problem yok. Ama "ben genel uygulamaları tanımam, bana göre böyle olmalı" denip, kendi yönergelerimize göre hareket edersek sıkıntı büyük.--RapsarEfendim? 11:58, 4 Kasım 2016 (UTC)
Şablon tartışma:Bilgi kutusuz'na yazdıklarından sonra aslında bu yorumunu kaldırman gerekirdi. oradan da görülebileceği gibi mart'ta açmışım o başlığı. demek ki neymiş, ansiklopediye sadece kendi açtığım maddeler üzerinden bakmıyormuşum. herkese tavsiye edilir. --kibele 12:44, 4 Kasım 2016 (UTC)
O zaman da senin tarafından açılan maddeye eklenmesiyle başlatılmış gözüküyor ama konu bu değil zaten. Laf yarıştırmanın kimseye faydası yok.--RapsarEfendim? 18:16, 4 Kasım 2016 (UTC)
12 mart'ta açılan tartışma nasıl 2 nisan'daki ekleme sonucu başlatılıyor o anlaşılamadı.. konuyu, 'Senin açtığın maddeye de eklenince dikkatini çekti' gibi kişiselleştirmeler olmadan ele almak, böyle geçmişlerin arasında dolaşarak kanıt toplamak yerine sadece ve sadece konudan bahsedebilmek mümkün olmalıydı. -kibele 19:00, 4 Kasım 2016 (UTC)
ayrıca etiketlerin tepeye eklenmesinin genel uygulama olduğu da rivayettir. Kategori:Vikipedi düzenle'de bu etiketin maddelerin altına eklenmesinin pek çok örneği görülebilir. --kibele 13:39, 4 Kasım 2016 (UTC)
(Buradaki açıklama sayın Kibele'nin ikazı üzerine ilgili yere taşınmıştır.) chansey Mesaj 12:59, 4 Kasım 2016 (UTC)

köy çeşmesi duyuru amaçlıdır. konu hakkındaki düşünceler yönlendirilen yerde belirtilmelidir. --kibele 12:46, 4 Kasım 2016 (UTC)

Ey, ahali! Az bişey diyeceğim... Facebook falan çalışmadığından yine buraya geldim. Şimdi bu futbolcu maddesi üreten araç var ya, ondan birkaç tane daha yapalım istiyorum. Şablon kategori ve taslak üretsin yine... Ama tek başıma yapamayabilirim. İstediği madde türü için şablon parametrelerini ve olası kelime haznesini çevirebilecek bir -birkaç gönüllü var mı? Siz bana şablonları vereceksiniz, çevirileri vereceksiniz, ben halihazırdaki koda adapte ederek başka türde madde oluşturan araçlar yapacağım. Daha önce Teknik kısmında yazmıştım ama pek ilgi görmedi :)--Alperen (mesaj) 19:10, 4 Kasım 2016 (UTC)

Bunu @Sabri76 yanıtlayabilir bence.--RapsarEfendim? 19:18, 4 Kasım 2016 (UTC)
Madde açarken belki futbolcunun oynadığı ligi eklememiz zor ve karmaşık olur ama sadece oynadığı kulübü ve millî takımı otomatik eklenirse büyük bir iş yükünden kurtulmuş oluruz. Şablon parametresinde "Azerbaycan", "Azerbeycan" olarak çıkıyordu. Monaco kulübü ise Monako olarak çevriliyordu. Bazı basit hatalar dışında çeviri hatası yok ancak neler gerekiyorsa 22 Kasım'dan itibaren yardımcı olabilirim. Çünkü @Adem20 gibi bazı kullanıcılar seri madde açarken çoğu kategoriyi eklemiyor ya da hiç kategori eklemeden otomatik şablon çeviricisini kullanarak madde açıyor...--Śαвяí¢αи76ileti 16:07, 9 Kasım 2016 (UTC)
Selam @Alperen. Şu şablon için de benzer uygulama yapabilir misin. Trviki karşılığı Şablon:Basketbolcu bilgi kutusu. Şimdiden teşekkür.--Teacher0691 (mesaj) 12:28, 10 Kasım 2016 (UTC)

İş Birliği Projesi - cinsiyet dengesizliğini azaltma projesi[kaynağı değiştir]

Selamlar herkese. Köy çeşmesinde projeye davet duyuruları yapmam pek ama bu seferki biraz daha farklı bir konu olduğundan yapmak istiyorum. Bu haftanın İş Birliği Projesi, Vikipedi'de cinsiyet dengesizliğini azaltma amacıyla "En İyi Kadın Oyuncu Cannes Film Festivali Ödülü alan oyuncu maddelerinin oluşturulması" olarak belirlendi. 2016 CEE buluşmasında sürekli dile getirilen bu konuyla ilgili projeye katılımlarınızı bekleriz.--RapsarEfendim? 10:35, 7 Kasım 2016 (UTC)

Ansiklopedi yazarlarına saygısızlık[kaynağı değiştir]

Genelde Türkçe ansiklopedilerin girişlerinde yazar, çevirmen ve editörlerin adları olur. Bu onların emeklerini takdim etmektir. Hatta resmi sitelerine girince bazı maddeleri hangi editörlerin kaleme aldığı yazar. Buradaki bazı arkadaşlar, örneğin Kullanıcı:Mirada bu ansiklopedilerden aldığı içerikleri noktasına kadar alıp maddeler açıyor. Kendisine bir mesaj ve bir de SAS'da söyledim bunu. İçerikleri doğrudan almak bu yazarlara yapılan büyük bir saygısızlıktır. Buna izin yok sanırım? Ben mi bilmiyorum yoksa? Ansiklopedideki çoğu madde, resmi sitelerinde İngilizce olarak da yer alıyor. Şimdi resmi siteden o İngilizce metni alarak İng. Viki'de sayfa açmak neyse kağıt ansiklopedisinden de doğrudan almak aynı şeydir. Buranın kazandırdığı toplumsal fayda, böyle telif saygısızlıklarıyla gölgelenmesin istiyorum. Genel bir konu olduğu için buraya yazdım. İyi çalışmalar.--Kingbjelica (mesaj) 07:05, 9 Kasım 2016 (UTC)

Eski baskıları şu anda kamu malı. Bkz: {{1911}}. Eski baskılardan mı çeviri yapılmış? Gerçi o şablon tek başına yeterli değil. Kaynak öyle gösterilmez, cilt-sayfa numarası verilmesi lazım, içerik sürekli değiştiği için her cümleden sonra kaynak belirtmek lazım ama o başka konu. --Selahattin ilhan (mesaj) 07:22, 9 Kasım 2016 (UTC)
Hayır o kadar eski değil.. En eskisi 1985'den kalma ansiklopedilerden. Yanlış anlaşılmasın arkadaş çeviri yapmıyor. Türkçe içeriği doğrudan ekliyor. Ben orada başka bir konudan bahsettim. --Kingbjelica (mesaj) 07:34, 9 Kasım 2016 (UTC)
O hâlde oluşturulan maddelerin silinmesi gerekmekte. Aktarılan içeriğin kamu malı olduğuna veya özgürce alıntı yapılabileceğine dair bir ibare yok sanırım. Ansiklopedi elinde olanlar bir kontrol etsin, ekran gürüntüsü-fotoğraf atsın da kontrol edelim. --Selahattin ilhan (mesaj) 07:54, 9 Kasım 2016 (UTC)
Örneğin Kargış maddesi. Britaninca'nın 13. ciltinden doğrudan alınmış.--Kingbjelica (mesaj) 08:03, 9 Kasım 2016 (UTC)
  • Tevekkeli vaktindeki "sayfa" taleplerim hep sonuçsuz kalıyordu. (Benim sinirlenip uzaklaşmam veya konulara yüzeysel yaklaşan birileri tarafından uzaklaştırılmamı hariç tutarsak tabii... :-) --E4024 (mesaj) 08:08, 9 Kasım 2016 (UTC)
  • Birebir kopya metin olursa tabii ki de telif hakkı ihlali yaşanır ve hızlı silinmesi gerekir. Yukarıda da belirtildiği gibi alınan eser kamu malı ise, telif hakkı ihlali söz konusu değildir.--RapsarEfendim? 10:04, 9 Kasım 2016 (UTC)

IP vandal sorunu[kaynağı değiştir]

Malum uzun süredir bir kişi veya kişilerce görev edinilmiş bir vandalizm hareketi var. Cinsel organ resimleri, küfürler, her türlü kötü sözler vs. belirli kullanıcılar daha sık olmak üzere her kullanıcıya saldırılıyor. En azından kullanıcıların yoğun şikayetlerine istinaden, kulalnıcılara bir nefes aldırmak ve bu kişinin vandalizminden uzak tutmak amacıyla blok IP engellemesinde bulundum. 5.47.0.0/16 bloğu o vandalın sıklıkla kullandığı bloktur. Şu an 1 hafta engellidir. Dah önce de aynı IP bloğu engellendiğinde, kendisi de bu vandalizmden muzdarip olan sadece @Turgut46 bloğa takılmıştı, şimdi yine yine aynı kullanıcı bloğa takıldı. Blok engeli kaldırma talebini topluluğun meylini ve fikrini almadan yapamayacağımı söyledim. Kendisi de bir süre başka bir IP ile katkı yapabileceğini söyledi. Yani 1 hafta sonra aynı IP burada olacak. Başkaca aynı vandalın kullandığı IP aralığı varsa bildirilmesini rica ederim. Topluluğa sorum şudur; bu vandalizm hakkında ne yapılabilir? Teknik olarak blok IP yaptığımızda turgut46 ile vandal arasında tercih yapmaktan kurtulmanın bir yolu var mıdır? Başkaca ne yapılabilir? ...Vikiçizer (mesaj) 20:03, 9 Kasım 2016 (UTC)

Kimsenin hakkını yemek, iftirada bulunmak istemiyorum ama hislerim bunları yazmaya zorluyor. Ben hiçbir kullanıcıyla küçük çaplı tartışmalara girmeden bir kullanıcı devriyelik başvurusunda bulundu.  Bariz kuklacılık döndürdüğüne inandığım bu kişi zamanla uslup değiştirip insanlarla alay eder oldu. Bu alaycılığına din ve yaşayış tarzlarını da kattı. @Chansey gibi herkese kibar bir görünüm veren (fazlası samimi gelmiyor) biriyken Vikiçizer'den engel silsilesi uyarısı almaya başladı. Her neyse devriyelik başvurusundan sonra o kişiyle tartıştıktan sonra mesaj sayfam vandalizme uğradı. Hemen 30 dk sonra.. Henüz kimseyle bir tartışmam yokken vandalın hedefi olmam başka anlamlara da geliyo. O gün sadece bana saldırdı, son değişikliklerden görüp gelecek hali yoktu. Denetçiler de pasif.. Kolay şeyleri kapatıyorlar..  Her neyse zaten hesap olarak engellenmiş bir süreliğine. Hadi o olmasa da gerçek vandal yazılanları okuyodur elbet.. Ülkede işsiz mi yok? Böyle bir onursuzluğu kendisine yakıştırıyosa yapacak bir şey yok.--Kingbjelica (mesaj) 20:50, 9 Kasım 2016 (UTC)
@Kingbjelica, bu kullanıcı yerine isim verirsen bence Vikiçizer'in işine daha çok yarayacaktır. Malum, Vikiçizer her yere yetişemiyor, her yeri göremiyor. Hatta ne söylediğini tam olarak kavrayamadım @Chansey'e bir ithamda bulunmuş gibi anladım. Çok karışık. Direkt söylersen. Diğer taraftan Vikiçizer, boş bir vaktimde araştırmaya çalışacağım. Etrafımda bu işlerle meşgul olmuş kişilere soracağım. Kolay gelsin herkese. --Locos Turcos (mesaj) 20:55, 9 Kasım 2016 (UTC)
Bildiğim kadarıyla yeni bir kullanıcısınız, eski arkadaşlar anlamıştır.--Kingbjelica (mesaj) 21:04, 9 Kasım 2016 (UTC)
Bu tip durumlarda isim verilmesi cidden çok iyi olur, böylece kimdir nedir daha net anlaşılır. Vikiçizer, küfür olduğu bariz olan değişiklikler için değişiklik filtresi devreye sokulabilir. Tekniker olduğum dönemde birkaç ekleme de ben yapmıştım (yanlış hatırlamıyorsam 17 numaralı filtreydi). Bunun haricinde hedef kullanıcıların kullanıcı sayfalarını uzun süreli/süresiz korumaya almak iyi olacaktır (mesaj sayfaları değil tabi, onun yarardan çok zararı olabilir). Bunun dışında, seçmiş olmak veya sırf tecrübeli olduğundan ötürü değil de bu tip konularla ilgilenen ve hevesli kullanıcıları hizmetli seçmek de vandallarla hızlı ve daha iyi mücadelede yardımcı olur diye düşünüyorum.--RapsarEfendim? 21:35, 9 Kasım 2016 (UTC)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

  • Katılıyorum. Aktif hizmetli ve denetçi sayımız benzer kullanıcı/değişiklik sayısına sahip vikilerin altında, vandalizmin ise üstünde olduğunu düşünüyorum, aktif hizmetli sayısını arttırmak çözüm olabilir.-- Hakan·IST 17:57, 11 Kasım 2016 (UTC)
Merhaba. Öncelikle belirtmeliyim ki bahsedilen vandalizm gerçekten tek kelimeyle ahlaksızlık... Defeatle bu saçmalığa şahit oldum ve uğradım. Sağolsun kıymetli @Vikiçizer mesaj sayfamda dahil olmak üzere yarı korumaya aldı, kısmen kurtuldum. Yarı koruma bu tip Vandalizm için bir çare olabilir. Zaten bu tür vandalizme uğrayan kullanıcılar toplasan 10'u geçmez. Diğer süzgeçler veya filtreler hususunda takdirin bu işi bilen siz değerli @Rapsar gibi kullanıcılarımıza bırakılması gerektiğini düşünüyorum. Tabi ki otomatik bir engel çok daha işe yaratacaktır. Ayrıca kıymetli @Kingbjelica nazik düşünceleriniz için teşekkürlerimi sunuyor, fikirlerinize katıldığımı belirtmek istiyorum. Bahsettiğiniz sadece sizin vandalizme uğradığınız katkı maalesef ki benim dikkatimden kaçmış bulunmakta... Dikkatinizden ötürü sizi tebrik ederim, lakin kanaatimce bu ismi topluluğumuza ve denetçilerimize bildirmelisiniz ki hem kullanıcıya cevap hakkı doğsun, hem de gerekli incelemeler yapılabilsin diye düşünmekteyim. Benim aklıma devriye başvurusu bölümünde tartışma yaşanan iki kullanıcı geldi. Kullanıcılardan birisi sayın II. Niveles diğeri ise sayın Sars... Yineliyeyim iki değerli kullanıcımızın da geçmişini sorgulamadan sadece devriyelik tartışması üzerinden isimleri aklıma geldi. Eğer şüpheleriniz bu yöndeyse bildirmenizi topluluğumuzun yararı adına istirham ederim. Saygılarımla. chansey Mesaj 21:57, 9 Kasım 2016 (UTC)
Bu tarz vandalizmlere en fazla maruz kalanlardan biriyim, belki de en fazla maruz kalanım. Ermeni karşıtlığı, homofobi ve cinsiyetçilik temelli hakaretler ve penis koyarak hakaret ettiğini sanan saçma ezik söylemler. Elimde kanıt ve isim yok ancak bazı kullanıcıların kuklası olduğu görüşündeyim. Çünkü tatlı vandalcığımız baya isim biliyor ve kim ne alanda katkı yapar onu da bilerek saldırıyor. Stalker adeta Sayfa korumalarından başka aklıma yöntem gelmiyor ne yazık ki. -seyit. 22:13, 9 Kasım 2016 (UTC)

bütün kasaba biliyor kimin/kimlerin olduğunu.. en derin saygı ve hürmetlerimle..--kibele 09:23, 10 Kasım 2016 (UTC)

Kim Kibele? --Turgut46 19:33, 10 Kasım 2016 (UTC)
Daha önce kendisiyle sürtüştüğüm için onun hakkında yorum yapmam ne kadar doğru bilmiyorum ama sadece dikkatimi çeken şey II. Niveles'in engelinden sonra bu minik vandalımızın ortaya çıkmış olması. Belki yanılıyorumdur. Kendisi burada olmadığı için savunma yapamayacak şu an, o yüzden burada o yokken bunları söylemek ne kadar doğru bilemiyorum sadece dikkatimi çeken bir şey olduğu için yazma ihtiyacı hissettim. Yukarıda Sars adlı kullanıcıya da atıfta bulunulmuş ancak onun böyle bir "işsizlik" ile uğraşabilecek durumda olduğunu düşünmüyorum (tamamen şahsi görüşüm).--Pragdonmesaj 12:00, 10 Kasım 2016 (UTC)
Benim de şahsi kanaatim iki kıymetli kullanıcımızın da bu vandal ile ilgili olmadığı yönündedir. Sayın Sars ile çok az tartışmada bulunduk ama az çok görüşünü ve tabiri caiz ise oturaklılığını gördüm. Sayın II.Niveles ile ise hiç bir tartışmam olmadı, hatta başvurusunda görüşüm de olumlu idi... Vandalizme bende defeatle uğradım. Benim açımdan iki kullanıcı için de şüphe oluşturan bir durum söz konusu değildir. Gerçi ben genelde bu vandalın katkılarını geri almam dolayısıyla bahsedilen vandalizme uğradım. Bilemiyorum belki bir denetçimiz bir incelemede bulunabilir... Saygılarımla. chansey Mesaj 17:57, 10 Kasım 2016 (UTC)
  • Arkadaşlar bu neredeyse 1,5 yıldır devam eden bir Vandalizm. --İnceleme Elemanı (mesaj) 19:43, 10 Kasım 2016 (UTC)
Sayın İncelemeelemani, başka bir vandalla karıştırıyorsunuz. Bu farklı bir vandal. --Turgut46 20:02, 10 Kasım 2016 (UTC)
  • Bu konuya az biraz hakimim. Anonim olarak faaliyet gösteren benim bildiğim iki farklı vandal var ve ikisi de 1,5-2 yıldır "aktif". Teki küfür ve basit hakaret eder, penis resmi yerleştirir vs. Bu bir tık daha eski benim bildiğim. İkincisi ise süper yakışıklı, hiçbir anlam veremediğim Türk karşıtı yorumlar yazan ve kendince buradaki kullanıcıları ifşa ettiğini zanneden bir insansı. İkisi de faydasız, ikisi de lüzumsuz insanlar. Bu ikisinin de son dönemde aktif olan herhangi bir kullanıcı olduğunu zannetmiyorum, tartışma yaşasın yaşamasın ters düşsün düşmesin herkese ve her şeye karşı ateş ediyorlar. Bu ikisi dışında yine muhtemelen üçüncü, dördüncü, belki de beşinci sürekli vandallar var ve bunlar biraz daha spesifik hedeflere saldırıyorlar. Esas bu sondaki grup, son dönemde aktif olanlar hatta muhtemelen şu an da aktif olanlar arasında (hiçbir imam yok, hiçbir kanıtım yok sadece tahmin). Şu anda zaten süresiz engellenmiş olan bazı kullanıcıların da yeni hesaplarla aramızda olduğundan emin olabilirsiniz (müebbet vermiyoruz, "katkı" versin, canımı yesin :)--RapsarEfendim? 20:23, 10 Kasım 2016 (UTC)
  • Bir de şu var ama "süper yakışıklı" olduğunu sanmam; öyle olsa burada bu kadar vakit geçirmezdi. Şimdi kızlar merak eder, bu bahsedilen yakışıklının bir fotoğrafı filan var mı acaba? (Yok, ben merak etmedim, bir arkadaşın isteğiyle yazıyorum. :-) --E4024 (mesaj) 08:25, 11 Kasım 2016 (UTC)

yukarıda sözü edilen vandallardan ilkinin şu anda aktif olarak buralarda olan kullanıcılarla (evet bir değil, bir çok) ortak çalıştığına ilişkin çokça kanıt mevcut. belli kullanıcıların katkılarına karşılık olarak yapılan vandalizmler mevcut. bir yıldır bu konuda epeyce konuştum, uyardım, uğraştım. bir iki kişinin dikkati yetmez, topluluğun bu konularda uyanık olması gerekiyor. eğitim çalışmalarına bile eklenebilir. şimdi bulamam ama, bu saygılı kullanıcı/küfürcü vandal işbirliğinin başladığı günlerde bir yazıya rastlamıştım toplandıkları yerlerden birinde. orada sözünü ettikleri bir davranış modeli vardı kendilerince vikipedi'yi ele geçirmek için. onun nasıl adım adım uygulandığını görmek mümkün değişikliklerinden ve üsluplarından. küçük bir örnek olarak şuradaki konuşmalar dikkatle okunabilir. kullanıcı isimlerine takılınmasın, isimler değişiyor, motivasyon, hedef, üslup aynı kalıyor. herkesi satır aralarına davet ediyorum. bütün kıymetli vikipedistlerin dikkatine sunulur, benden bu kadar.. --kibele 08:30, 11 Kasım 2016 (UTC)

Merhaba, gerçekten bazı noktaları kaçırıyorum, anlamlandıramıyorum. Maksat bu Vandalın veya işbirlikçilerin deşifre olması değil mi? Neden açık açık isim kullanmıyoruz? Doğru veya yanlış eğer düşündüğünüz bir isim varsa bunu gerekçeleriyle paylaşmalısınız ki bu Vandallara DUR diyebilelim. Saygılarımla. chansey Mesaj 20:07, 11 Kasım 2016 (UTC)
Arşiv: https://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Vikipedi:Kukla_şüphelileri&oldid=17820285 --evolutionoftheuniverse mesaj 16:16, 26 Aralık 2016 (UTC)

Arkadaşlar geçmiş dönemlerde bu tarz yoğun vandalizm dönemlerinde filtrelerle önlem aldık. Hatta belirtilen filtrelerden bazılarını bizzat ben geliştirdim (Kibele de konunun canlı şahitlerinden). Bu yüzden bu tip hareketler çoğaldığı zaman haber verildiğinde yardımcı olabilirim. Şu an aktif bir duruma rastgelmedim gerçi.--Alperen (mesaj) 16:53, 12 Kasım 2016 (UTC)

Radikal gazetesinin internet arşivi silindi[kaynağı değiştir]

Radikal gazetesinin tüm internet arşivi dijital ortamdan silinmiş. Vikipedi'de yer alan radikal kaynaklarını arşiv bağlantılarından güncellemek gerekli. --Ahmet Turhan (mesaj) 11:38, 10 Kasım 2016 (UTC)

InternetArchiveBot un kapsamına Türkçe Vikipedi'yi dahil etmek işe yarayabilir fakat archive.org'a herkes erişemeyecektir.-- Hakan·IST 11:45, 10 Kasım 2016 (UTC)
Arşiv tepkiler üzerine tekrar açılmış ! --Başak (mesaj) 13:22, 10 Kasım 2016 (UTC)
Hazır tekrar kapanmadan hemen arşivlemek mümkün müdür bu bot aracılığıyla? Hatta elimizden gelse de tüm Radikal arşivini arşivlesek. -seyit. 13:48, 10 Kasım 2016 (UTC)

Vikipedi ilginç bir şekilde basında :)[kaynağı değiştir]

  • İlginç olsa da, Vikipedi ile ilgili çıkan basın haberi: Evrensel Basım Yayın'ı Vikipedi’den silme girişimi. Twitter yoluyla yayınlanan şu ileti daha da komik olmuş hatta :) --Ahmet Turhan (mesaj) 20:17, 11 Kasım 2016 (UTC)
  • Bu vesileyle amacı halkı bilgilendirici eserler yayınlamak olan bir yayınevi ile ilgili yayın, araştırarak haber yapmayı da öğrenir belki. Orada da kendilerince kriterler sunmuşlar da ("şunu yaptılar, kayda değer olmaz mı?" tarzı ifadelerden bahsediyorum).--RapsarEfendim? 20:38, 11 Kasım 2016 (UTC)
  • Şimdi bu haberin; "11 Kasım 2016'da Evrensel Basım Yayının Vikipedi'de silinmeye aday gösterilmesi , Evrensel'in haber sitesi tarafından konu edinildi" [25] şeklinde ilgili maddeye kaynak diye dahil edilmesinden endişe duyuyorum :) --Maurice Flesier message 22:22, 11 Kasım 2016 (UTC)
* Değerli @Maurice Flesier inşallah bu şekilde bir döngüye girmeyiz :) Aslında ilgili gazetenin Halkla İlişkiler Birimine bir mail göndererek SAS ve KD'lik hakkında bilgilendirme yapılabilir. Tabi ilgilenirler mi süpheli... chansey Mesaj 22:39, 11 Kasım 2016 (UTC)
Pek ilginç değil aslında,......'ya oynanan veya bize oynanan oyunlar klişesinin modern bir safhası. Genelde reklam ve güçlü bir referans bırakmak isteyenler burada kendi sayfalarını açar ve belirli aralıklarla duruyo mu diye kontrol eder. Örneğin 5 yıldır kimsenin bir nokta bile koymadığı bir kişi maddesini sas'a taşıyın.. Sizden hemen sonra o sayfada mutlaka bir şeyleri kanîtlama amacı güden IP'ler veya yeni kullanıcılar gelecektir. Bu haber de òyle. "Dur bi bakayım sayfa duruyo mu" demişlerdir. Ayrııca o sas'da güzel bir tartışma dönüyor.--Kingbjelica (mesaj) 00:39, 12 Kasım 2016 (UTC)
Maddeyi tanıtmak isteme iddası bulunan sayfayı SAS a taşıyan @Rapsar buna yanıt verir elbet. Maddeyi açan kişi olarak da benim bu tür maddeleri açmamla çeşitli oyunlar oynama iddiası son derece vahim. Açtığım maddeler ve sayısı ortada, varsa bazılarına yönelik böyle iddialarınız kanıt sunun, kurgu düşüncelerle çamur at izi kalsın davranışıyla değil. --Ahmet Turhan (mesaj) 10:19, 12 Kasım 2016 (UTC)
Bakmak istediğiniz yerden bakmışsınız, ben biyografilerden örnek vererek neden kendilerini haber yaptıklarını açıkladım. Sizin düşündünüz gibi çamur at izi kalsın olayına girseydim Ahmet Turhan Evrenselin bir çalışanı, veya çıkarı var derdim. Ki bunu yapmadım, umarım anlatmak istediğim şimdi daha açık hale gelmiştir. --Kingbjelica (mesaj) 10:28, 12 Kasım 2016 (UTC)
Bu iletiye ve habere "ya oynanan veya bize oynanan oyunlar klişesinin modern bir safhası." olarak "oyun" diye tanımlayan sizsiniz, madde ile ilişkili kişilere, yani "oyuncu" ithamı yapılan kullanıcılara da buna yanıt vermek düşer. --Ahmet Turhan (mesaj) 10:39, 12 Kasım 2016 (UTC)
Kingbjelica'nın dediğine kısmen katılsam da ilgili kurum yine de bunu çok daha fazla dramatize edebilir, çok daha fazla saldırgan tutum sergileyebilirdi. "Bunlar şöyle bunlar böyle" diyebilirdi, dememişler ama yapılan haberin de bilgisizce yapıldığını söyledim zaten. "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak" deyimi var ya hani, bunu bari kendini eğitimli, hatta aydın olarak tanımlayan kesim yapmasın isterdim. Umarım burayı okurlar da "yeterli araştırma yapamadık ve olaylara tam hakim olamadan bu tarz haber yaptık" minvalinde bir güncelleme yahut yeni bir haber yaparlar da "helal olsun" derim şahsi olarak. İkinci olarak, Rapsar neye yanıt verecekmiş onu anlayabilmiş değilim. Bir soru mu soruldu ki?--RapsarEfendim? 10:54, 12 Kasım 2016 (UTC)
Tam tahmin ettiğim gibi. Dünkü haber, içeriğinde böyle bir ifade olmamasına rağmen çıkarım sounucu kaynak olarak maddeye eklendi. Neyse, en azından haberin kendisi KD bulunup içeriğe dahil edilmedi. Bu da bir gelişme. Kingbjelica'nın ilk yorumunu doğru ve yerinde bir tespit olarak görmekle birlikte, @Chansey'in ifaderini düzeltmekte fayda var. İlgili gazetenin Halkla ilişkiler birimine mail gönderilmiş olma ihtimali, gönderilebilme ihtimalinden daha güçlü gibi! --Maurice Flesier message 12:39, 12 Kasım 2016 (UTC)
"Kasım 2016 Vikipedi'nin Evrensel Basım Yayın sayfasını silinmeye aday göstermesi skandalı" diye bir sayfa mı açsak :D -seyit. 13:38, 12 Kasım 2016 (UTC)
Açılması beni şaşırtmaz gerçekten :) --Maurice Flesier message 14:00, 12 Kasım 2016 (UTC)
Şimdi de Evrensel Basım Yayın'ın SAS tartışması sonucunda silinmesinin, Evrensel'in haber sitesi tarafından haber yapılmasından endişe duyuyorum :) --Maurice Flesier message 19:08, 12 Aralık 2016 (UTC)

Engellenme nedeni?[kaynağı değiştir]

Merhabalar benim kullanıcı adım Mustafa0202 ip numaram 85.109.69.222, engellenme numaram #89145 Engellenme gerekçesini tam olarak anlayamadım. Kukla maddesinden anladığım kadarıyla sahte hesap olduğu iddia ediliyor. Bu hesabı ben kullanıyorum. E posta adresimi de ekledim. Ev, iş yeri ve telefonumla giriyorum genelde. IP numarasının çakışma durumu mu var? Çakışma varsa kimle var? Mesele tam olarak nedir? Bilgilendirir misiniz? Bu arada IP'yi de engellediğiniz için IP mobilden bu mesajı yazmak zorunda kaldım... Mustafaa1234567890 (mesaj) 10:04, 12 Kasım 2016 (UTC)

Bu arada hiç bir yetkiliye mesajda atamiyorum.. En azından bir açıklama yapılsa kukla nasıl olunuyor? Kimin kuklası olmusum? Katkikarimim kurallara uymayan bir yanı mı var? Eger bunlar varsa en azından uyarilmam gerekmez mi? Doğrudan engelleme doğru mudur? Hemde ulasabilecegim tüm yollar kapanarak?--Mustafaa1234567890 (mesaj) 10:41, 12 Kasım 2016 (UTC)
Kasıtlı bir engel verildiğini düşünmüyorum. Dediğiniz gibi IP çakışması olmuş olmalı. Bir hizmetli durumla ilgilenebilir. --Turgut46 13:35, 12 Kasım 2016 (UTC)
Hala cevap veren yok.. 2 gündür engelleyen ve hâlâ Elmacenderesi kimin kuklası olduğumu? Neden süresiz engellendigimi söylemedi... Vikipedi de bi tane yönetici yok mu buraya bir açıklama yapacak. İki gündür kimseye mesaj atamiyorum ip engelinden dolayı.. Ve bu durumun yaptığım katkıların birilerinin hoşuna gitmediği için bilinçli yapıldığını dusunuyorum artık... Mustafa0202

--Mıstık0202 (mesaj) 18:21, 13 Kasım 2016 (UTC)

Merhaba, belirttiğiniz konu hakkında ayrıntılı bir sebep belirtmek isterim; bahsi geçen kullanıcı, yapılan denetlemede kendisinin bulunduğu katkılarla ilişkili başlıklara katkı yapan kullanıcılar ile IP çakışması yaşamıştır. Hatta daha da ayrıntıya girelim; Kullanıcı:Mıstık0202 kullanıcısının bu başlık altında girdiği tüm içerikler, Kullanıcı:Ahmet Turhan ile çakışmakta, bu içerikler girilirken çakışan IP adresini Kullanıcı:Ahmet Turhan; 10 Eylül, 30 Eylül ve 21 Ekim tarihinde de kullanmış durumda. Denetlemeyi diğer denetçi arkadaşlar da gerçekleştirebilir. İyi geceler. --e.c. 22:01, 19 Kasım 2016 (UTC)

Kasıtlı engel ve katkı yapılan maddelere direk SAS etiketi[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar 2 gündür "kukla" gerekçesiyle engelliyim. Elmacenderesi adlı kullanıcı kuklamin kim olduğunu, ip nin kimle çalıştığını bile açıklamadan süresiz engelledi hesabımı.. İP engeli olduğundan farklı hesap acamiyorum. Actigim yeni hesapla mesajda gonderemiyorum denetçilere... Ve bu durumun artık katkı yaptığım maddelerin birilerinin hoşuna gitmediği için yapıldığını dusunuyorum. Katkı yaptığım bir kaç madde var ve Viki de yeni bir kullaniciyım. Eğer bir aykırı bir durum varsa uyarılabilirler mesela ama açıklama bile yapmadan engellemek ve sorduğum sorulara cevap verilmemesi bunun bilinçli yapildigina dair yargilarimi ne yazık ki güçlendirdi.. Umarım bir kişi buraya bir cevap yazar ve neden engellendigimi, kimin kuklası oldugumu, katkı yaptığım maddelere bir anda neden sas etiketi konduğunu aciklar.. Sevgiler... Mustafa0202 --Mıstık0202 (mesaj) 18:32, 13 Kasım 2016 (UTC)

İlgili arkadaşlar. Anlamak için soruyorum. Mıstık0202'ye müspet ya da menfi bir cevap verilmesi gerekmez mi? --Potkal 13:57, 19 Kasım 2016 (UTC)
  • Engeli veren @Elmacenderesi'nin vermesi gerekir, bildirim gönderelim.--RapsarEfendim? 21:17, 19 Kasım 2016 (UTC)
  • Durumu öğrendiğimde, malesef şaşkınlığa kapılmakla birlikte ufak çaplı bir araştırma yaptığımda çıkan sonuç şu: Kullanıcı adı mustafa olmasından dolayı kendi interneti paylaştığım çevrede bunu sorduğumda söz konusu kişiye ulaştım. Bu kişiyle gerçek hayatta Vikipedi'ye dair söz konusu ve benzer konuları konuşmam vesilesiyle bu konuya katkıda bulunmuş ve ifadeler eklemiş. Komşu olması sebebiyle de internete erişim durumu zaman zaman çakışmış. Durum bundan ibaret. Yönergeler dâhilinde bu duruma tekabül eden durum nedir bilemiyorum ama kesinlikle kukla hesap benzeri durum söz konusu değildir, zaten tecrübem nedeniyle bu tür şeylere de gerek duymamaktayım. --Ahmet Turhan (mesaj) 19:12, 21 Kasım 2016 (UTC)
  • Aksine inanılmıyor zaten de... Bir şey soracaktım ama sonra suçlu ben olacağım, neyse.--RapsarEfendim? 19:22, 21 Kasım 2016 (UTC)
  • Stalin kişi kültü maddesinin tartışma sayfasına görüşlerini bildirmek isteyenleri davet ediyorum. Konu bu maddede anlatım olarak cümle içinde tezâtı göstermek için Stalin'i "diktatör" tanımlamasıyla betimlemem hoşuna gitmeyen bir kullanıcının VP:TBA'yı bahane ederek madde içinden diktatör tanımlamasını tartışma karara bağlanmış gibi sürekli kaldırması. --Mskyrider ileti 13:09, 12 Kasım 2016 (UTC)

İki üst başlıta Kullanıcı:Mirada'nın telif ihlallerinden bahsettim. Kim (dergi, 1958) Britaninca'dan direk alinmış. Ciltinden sayfasına kadar nereden kopyalandığını silme gerekçesinde bahsettim. Rica ediyorum elinde ansiklopedi olanlar bi baksın. Açtığı Kargış maddesi de öyleydi. Mirada kaynaksiz ve telifli olarak actigi sayfayla guvenilir kullanici olurken, bana inanilmiyor. Sasirmadim.. --Kingbjelica (mesaj) 17:05, 13 Kasım 2016 (UTC)

Buyrun @Sakhalinio, görüşmek üzere, sevgiler.. --Kingbjelica (mesaj) 06:24, 14 Kasım 2016 (UTC)
Merhaba @Kingbjelica, gerekli silme işlemleri yapılarak kullanıcıya uyarı gönderilmiştir. Desteğiniz ve işbirliğiniz için teşekkürler, SakhalinioBuyrun beniiiim? 07:50, 14 Kasım 2016 (UTC)

Şifre sıfırlama[kaynağı değiştir]

Özel kullanıcı yetkilerine sahip wiki hesaplarını (örn, hizmetliler, bürokratlar, gözetmenler,denetmenler) ele geçiren saldırganlarla ilgili sorunlar yaşamaktayız. Görünüşe göre sorun basit veya tekrar kullanılan şifreler yüzünden oluşmakta.

Vakıf nezdinde, topluluk üyeleri birden fazla ekip üyeleriyle beraber çalışarak duruma çözüm üretmeye çalışıyor.

Halihazırda, herkesin wiki hesaplarında kullanmak üzere seçtikleri şifreleri kontrol etmelerini talep ediyoruz. Eğer basit bir şifre seçtiğinizi biliyorsanız veya başka bir yerde kullandığınız şifreyi seçtiyseniz lütfen bu şifreleri değiştirin.

Güçlü şifreler seçin -- sekiz veya daha çok karakter uzunluğunda ve harf, rakam ve noktalama işareti içeren şifreler. Joe Sutherland (mesaj) / MediaWiki message delivery (mesaj) 23:52, 13 Kasım 2016 (UTC)

Google Translate tarzı çeviri araçları ile madde açma[kaynağı değiştir]

Merhaba, Google translate benzeri araçlar ile yabancı maddelerdeki içeriklerin Türkçe'ye çevrilip paylaşılması konusu daha önce ele alınmış mıydı? Mesela Windows Live Search Books maddesi çok şüpheli duruyor. Madde şuan anda iç bağlantılar, bilgi kutusu vs. ile düzgün gözükse de okuduğumu anlamakta zorlanıyorum. Volkan Yalçın (mesaj) 08:48, 14 Kasım 2016 (UTC)

Niteliksiz madde oluşturulmasına neden kimse ses çıkarmıyor yahu? Volkan Yalçın (mesaj) 11:11, 15 Kasım 2016 (UTC)

Örnek verilen madde robot çeviri değil ama kötü bir çeviri. Şimdi biraz daha okunur hale getirdim. --Cobija (mesaj) 12:16, 15 Kasım 2016 (UTC)
Örnek verdiğim maddenin İngilizce Vikipedi'den bir kaç satırı Google Translate'e koyarak kıyaslama yaptım ve Google Translate'in çevirdiği ile Türkçe maddedeki çeviriler birbirine benziyordu. Google Translate kullanılmamış ama başka bir araç kullanılmış izlenimi oluştu bende. İnsan çevirisine benzemiyor. Kullanıcının yeni maddesi Photo Booth mesela. Görsellik, iç bağlantılar, bilgi kutusu için verilen emek güzel olsa da madde anlam bütünlüğü olmayan cümlelerle kaynıyor. Belki ağır olacak ama bu şekilde madde olacağına maddenin hiç olmamasından yanayım. Türkçe Vikipedi maddelerinin kalitesiz algısını depreştiriyor. Volkan Yalçın (mesaj) 08:06, 17 Kasım 2016 (UTC)

Düzetltilebilir durumdaki makine çevirisinin silinmesine karşıyım. Özellikle maddede bilgi kutusu, kategorizasyon varsa ve düzeltilmesi gereken cümle sayısı sınırlı ise. Aksi argüman düzenleme bekleyen bütün maddelerin silinmesini de gerektirir diye düşünüyorum. Nacizane, acizane, fakirane...--Alperen (mesaj) 16:25, 18 Kasım 2016 (UTC)

  • Nöral Makine Çevirisinin tartışılması gerekiyor. Çünkü robot çeviriden oldukça iyi. En az %70-80 doğru çeviriyor diyebilirim. Ben bu konuda @Alperen e biraz katılıyorum. --Zaitsév 17:28, 21 Kasım 2016 (UTC)
Merheba, sayın arkadaşlar. Özür dilerim, geç görmüşüm. İlk önce maddde isimleri ile ilgili açıklama yapıyım. Bazen teknoloji maddesi yaratırken bir az kuşkularım oluyor. Mesela "Live Search Books" bir teknoloji arama hizmetidir, ben onu "Canlı kitab araması" gibi Kabul etsem de başka eleştiri alırdım. Ve ya "Live search" "Bing" hizmetinin ilk ismiydi. Bunu " Canlı arama" gibi yapsam, bir çoklarına garip görünebilir. "Photo booth" bir Apple uygulaması ve anlamı fotograf kabini demek. Başka dillerde de isim aynı kalmışdı, ben de ismi değiştirmedim. Belki de yanlış yapmışım. Veya Windows Live ve ona bağlı başka maddeler. Bunu türkçeye "Windows Canlı" gibi çevirmek gerek mi? Hepsi yaratılmış maddeler. Windows Live Mail maddesini "Windows Canlı Posta" yapın. Bu, komik olur. Bir soru soruyum: Ben Open Live Writer uygulama maddesini yaratmak istiyorum, bunu "açık canlı yazar" gibi mi yazıyım? O zaman bilmem bana neler yazarsınız..........Belki o zaman "Play Store", "Windows Phone", "App Store", "Essentials" gibi isimleri de türkçe yapalım. Yapmayın, arkadaşlar. Yanlışlık varsa, ismini değiştirin. Başka bir şey. Benim ingilizce bilgim iyi. Makine çevirisi benim işimi kolaylaştırıyor, ama ben de eğitimliyim, ne yazdığımı iyi biliyorum. Umarım beni anladınız. Saygılarımla.--Ben.okucu (mesaj)--Ben.okucu (mesaj) 19:09, 3 Aralık 2016 (UTC)
Ben.okucu, sorun başlıklarda değil, içerikte. Bakın yukarıya yazdığınız metin bile yazım yanlışları barındırıyor. Maddelerde de durum aynı. Yazım yanlışları ve anlatım bozuklukları içeren makine çevirileri ekliyorsunuz. Makine çevirisi kullanmayın demiyoruz ama eklediğiniz metni gözden geçirerek akıcı, anlam bütünlüğü olan cümleler oluşturmaya çalışınız. --Selahattin ilhan (mesaj) 21:09, 3 Aralık 2016 (UTC)
Özür dilerim, kusura bakmayın, son zamanlarda kendi sorunlarımla ilgili üzgün durumda idim. Kendimi toparlayarak yanlışlıklarımı düzelteceyim. Teşekkür ederim sizlere--Ben.okucu (mesaj)--Ben.okucu (mesaj) 16:03, 4 Aralık 2016 (UTC)

Vikipedi maddelerinde küfür olsun mu olmasın mı mes elesi[kaynağı değiştir]

Selamın Aleyküm kardeşler. Burayı çoluk çocuk okuyor diye bazı maddelerde değişiklik yaptım ama sansür filtresine takıldığı için geri almalar olması sebebiyle ihtilafa düştük. Küfürlü kelimeleri düzeltme maksadı ile iki değişikliğimi size sunuyorum hangisi daha münasip karar verelim inşallah.

  1. Mektuptaki küfürlü kelimeleri düzeltme
  2. 7 kirli kelimenin Türkçe manalarını düzeltme --II. Niveles (mesaj) 16:34, 15 Kasım 2016 (UTC)
  • Türk Sultanına Mektup Yazan Zaporojya Kazakları maddesindeki değişikliklerinizi geri aldım. Metin üzerine tartışma sayfasında oldukça görüş alışverişinde bulunulmuştu. Yaptığınız yumuşatmalar metnin ruhunu yansıtmıyor maalesef. Gerekçenizi de geçerli bulamadım. Maddenin tartışma sayfasını kullanmak gerekli. --Mskyrider ileti 16:37, 15 Kasım 2016 (UTC)
Ben daha kapsayıcı tüm maddeleri kapsayan bir mes ele hakkında konuşmayı seçtim. 2. örneğe bakılabilir. --II. Niveles (mesaj) 16:38, 15 Kasım 2016 (UTC)
  • İkinci maddede yaptığınız ise külliyen yanlış, o kelimelerin Türkçe çevirileri sizin verdikleriniz değil. Örneğin "shit" için "dışkı" yazmışsınız. Halbuki "shit" bok demek, "dışkı" nın İngilizcesi ise feces, offal, ya da excretion. İngilizce bilmeyen biri için yav ne tuhaf "dışkı" bile diyemiyorlar düşüncesi oluşur böyle yanlış çevirince. --Mskyrider ileti 16:49, 15 Kasım 2016 (UTC)
  • Kullanılmasında bir sakınca görmüyorum. Yapılan değişiklik iyi niyetli güzel bir değişiklik ama orijinalliği hayli bozmakta. Özellikle 7 kirli kelime maddesinde malesef tam karşılığını vermiyor. Misal shit (dışkı) olarak düzenlenmiş ama amerikada "dışkı"nın karşılığı olan "stool", "feces" gibi kullanımlar yasak değil. Hey gidi Can Yücel hey :)--Pragdonmesaj 16:50, 15 Kasım 2016 (UTC)
  • Daha önce defalarca tartışıldı ve "hayır" denildi. Pussy (Türkçesi "vajina" değil, "am") gibi maddeleri de sansüre mi tabi tutacağız mesela? Bu mes eleyi tekrar tekrar tartışmak gereksiz vakit kaybı.--RapsarEfendim? 16:51, 15 Kasım 2016 (UTC)
  • 2. örnekte yaptıklarınız yanlış o İngilizce kelimeler zaten tam anlamıyla küfür --By erdo can • msj 16:54, 15 Kasım 2016 (UTC)
  • Yahu pussy yarık demektir yarılmış delinmiş manasında kullanılır ben Habeşistayken bir İngiliz turistle gezerken bir ağaç yarığına pussy dediğine şahit oldum. Şimdi yarık, delik manasının en uygunu fercdir. Pussu=ferc o sebeple yanlış bir çeviri yaptığımı düşünmüyorum. --II. Niveles (mesaj) 16:57, 15 Kasım 2016 (UTC)
  • Kelimeler kullanıldıkları bağlama göre farklı anlamlar alabilirler. Yerine göre doğru anlamına çevirmek gerekir. Ayrıca böyle arkaik kelimelere çevirirsek kimse anlayamaz. --Neolegen (mesaj) 17:03, 15 Kasım 2016 (UTC)
Ferc kelimesi Türkçe değildir aksine Arapçadır bu nedenle Türkçeye çevrilirken kullanmamız doğru olmaz hatta yanlış olur sonuçta TDK'da çalışan profesörler uzun araştırmalar sonucu buluyor bu kelimeleri biz de uydurmuyoruz. Bu arada Türkçeyi(Türkçe vikipediyi) düzgün kullanmadığınız görüşündeyim By erdo can • msj 17:04, 15 Kasım 2016 (UTC)
  • İlk örnekte alıntı kafaya göre değiştirilmiş. Alıntıların olduğu gibi yazılması gerekir. Çok yanlış bir iş yapılmış. --Neolegen (mesaj) 17:00, 15 Kasım 2016 (UTC)
Bence genel bir sansür önerisine hiç lüzum yok. Zaten sıfatlar üzerinden yeterince sansür girişimine maruz kalıyor maddeler. Bu konu daha önce defalarca konuşulmuş, tekrar tekrar tartışmak kısıtlı olan süremizin ve enerjimizin yine tartışma sayfalarında heba olmasına neden oluyor. --Maurice Flesier message 17:04, 15 Kasım 2016 (UTC)
Sevgili din kardeşim elbette sansürün her bir çeşidine karşıyım diyemem ama şimdi çoluk çocuk bunları okur öğrenirse ahlaksız bir topluma dönüşümde bir kürek toprakta biz atmış olmaz mıyız? Ben yumuşatma taraftarıyım. --II. Niveles (mesaj) 17:07, 15 Kasım 2016 (UTC)
İngilizce bir kelimenin Türkçe anlamını öğrenmek nasıl bir ahlak bozukluluğuna sebep olur biraz anlatır mısınız?By erdo can • msj 17:10, 15 Kasım 2016 (UTC)
Trollüyor bence. --Neolegen (mesaj) 17:11, 15 Kasım 2016 (UTC)
Ama Türkçesi küfürlü kardeşim. Yumuşatsak sanki anlamayacaklar öyle höt diye yazınca daha iyi mi anlıyorlar? Biz çoluk çocuk öğrenmesin diye daha düzgün bir üslup kullanımı öneriyoruz. Bizim derdimiz soytarılık yapmak değildir! --II. Niveles (mesaj) 17:13, 15 Kasım 2016 (UTC)
Sayın Niveles, çoluk çocuk bu maddeyi neden okusun hadi diyelim okudu e ne güzel işte yeni kelimeler öğrendi kelime haznesi genişledi eğer sizin dediklerinizi yaparsak aslında topluma at gözlüğü takmış çocuklar yetişir ki bunuda biz istemeyiz --By erdo can • msj 17:17, 15 Kasım 2016 (UTC)
Yahu Erdoğan kardeşim ismi güzel kardeşim sen gelecekteki evladının küfürbaz, ağzı bozuk olmasını talep edebilir misin bu durumdan hoşnut olabilir misin. Daha münasip dille yazmanın kime ne zararı vardır söyleyiniz. --II. Niveles (mesaj) 17:19, 15 Kasım 2016 (UTC)
Tartışarak pek bir ilerleme kaydedemiyoruz artık tartışmanın gereği yok --By erdo can • msj 17:23, 15 Kasım 2016 (UTC)
gelecekte evladı olacağına nereden karar verdiniz, herkesin çocuğu olmak zorunda ve herkes çocuk sahibi olmayı istemek zorunda mıdır? uf yani. -seyit. 17:24, 15 Kasım 2016 (UTC)
Yahu Seyit kardeşim bir eşcinsel arkadaş evlatlık edinme girişiminde bulunduğunda ve evlatlık aldığında çocuk sahibi olma eylemini gerçekleştirmiş olmuyor mu? Kelimelere takılmayalım inşallah. Elhamdülillah benim 1 adet mevcut Allah cümlemize en hayırlısını nasip etsin inşallah.
eşcinsellik nereden geldi şimdi..... -seyit. 17:28, 15 Kasım 2016 (UTC)
Hani eşcinsel bireylerin doğal sebeplerden evladı olmaz ya o yüzden şeyettim. Elhamdülillah bizim derdimiz o bu değil derdimiz çoluk çocuk küfür öğrenmesindir. Koskoca Vikipedi'de bunu tartışarak düzeltebileceğimizi düşünüyorum. --II. Niveles (mesaj) 17:30, 15 Kasım 2016 (UTC)
Yani bâd-ı pürgû estirmeyelim diyorsunuz. İlginç. --Mskyrider ileti 17:32, 15 Kasım 2016 (UTC)
Mübahese edelim en müştailinden amirim. Bu haktır doğru yoldur. --II. Niveles (mesaj) 17:35, 15 Kasım 2016 (UTC)
  • at gözlüğü olur mu beygir camekânı diyelim biz ona. --Mskyrider ileti 17:21, 15 Kasım 2016 (UTC)
  • Elbette olmalı, bunları değiştirmek sansür oluyor. Daha önce çok kez konuşulduğu için daha fazla yorum yapmaya gerek duymuyorum. Çoluk çocuk ifadesi kendi ahlakınızı buraya uygulamaktır, bırakalım ahlak ailelere kalsın. Vikipedi kimsenin kişisel ahlak algısının bekçisi değildir. -seyit. 17:22, 15 Kasım 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Efendim, bu kelimeleri "çocuklar görür ahlakları bozulur" mantığıyla yumuşatmamız doğru değildir. Hem bu şekilde anlam ve bilgi kaybına yol açarız. Ayrıca kullanıcımızın bahsettiği "kelimeler yerlerine göre anlamlandırılmalıdır" cümlesi çok haklı. İnternet bir deniz derya. Eğer ebeveyn internetin kullanımını, sakıncalı yönlerini gizlemek için gerekli önlemleri almıyor ise çocuğunu çeşitli yöntemlerle takip etmiyorsa zaten burada iki kelime görmüş, üç kelime okumuş farketmez. Bu kapsamda eğer ebeveyn çocuğuna gerekli bakış açısını kazandırabilmiş, zararlı yönleri gizleyebildiyse de zaten orada yazan iki kelimeyle ahlakı bozulmaz bilakis oradaki kelimeleri yukarıda bir kullanıcımızın bahsettiği gibi öğrenir ki bence bu kötü birşey değildir. Çocukların ahlakının bozulması için Vikipedi'nin zurnanın son deliği olduğunu düşünüyorum. Ettafımıza bir bakalım Vikipedi'ye kadar neler neler çocuklar için zararlı siz karar verin... Bizler burada bilgiyi doğru ve güvenilir sunmak için çabalıyoruz, amacımız bu olmalıdır. chansey Mesaj 17:32, 15 Kasım 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum sansüre hayır ! --Dekolteli Kefen 06:18, 22 Kasım 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Koskoca devlet başkanına şu düzeltmeyi uygun gördüm itirazı olan geri alabilir. --II. Niveles 11:53, 7 Aralık 2016 (UTC)

şuraya düşünceleri alabilir miyiz.. --kibele 19:39, 15 Kasım 2016 (UTC)

Google Çeviri[kaynağı değiştir]

Çeviri algoritması güncellenmiş ve gözle görülür şekilde iyileştirilmiş. İlgili olanlar için paylaşayım dedim.

  • Linkte bir sorun var sanki şu bağlantı daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Saygılar. --By erdo can • msj 13:41, 16 Kasım 2016 (UTC)

Metro hattı maddeleri açma projesi[kaynağı değiştir]

Selamlar herkese. Bu haftanın İş Birliği Projesi, maddesi açılmamış metro hatlarının oluşturulması olarak belirlenmişti. Katılım görece az gözüktü, buradan bir duyuru yapmak istedim. Katılmak isteyenler ilgili sayfaya adını yazıp katkılarını sıralayabilir :) İyi çalışmalar herkese.--RapsarEfendim? 17:03, 16 Kasım 2016 (UTC)

Kişisel saldırı konusu[kaynağı değiştir]

Konunun değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması adına şuradaki konuya hakim olan ve/veya şahit olan kullanıcıların görüşlerini/eleştirilerini bekliyoruz. Kişisel saldırıya dair olan tartışma konu sonuçlandığında ya da belli bir prosedüre bağlandığında ilgili sayfaya atıf yapacağım/yapacağız. --Ahmet Turhan (mesaj) 15:39, 17 Kasım 2016 (UTC)

Wikiexperiments challenge[kaynağı değiştir]

Dear CEE friends. Sorry for writing you in English only. I would like to inform you that there is an ongoing challenge on increasing the use of 45 scientific experiments (25 in physics and 20 in chemistry) on Wikipedia in the languages spoken within the CEE region. The main goal of the challenge is to provide better illustrations of physical laws and chemical reactions in a unique way with high educational value.

All videos have appropriate descriptions in their specific pages on Wikimedia Commons and are ready to be translated, while there are lists of articles on the project page on Meta where the videos can be used. I can help you with adding the videos to the appropriate articles without descriptions and will be grateful if you help in translating the descriptions (videos about physics experiments have been already added). Please do not hesitate to contact me if any additional explanation is needed. Teşekkürler.--Kiril Simeonovski (diskuto) 14:05, 21 nov. 2016 (UTC)

Çevirisi : Wikideney daveti[kaynağı değiştir]

Sevgili CEE dostları. İngilizce yazdığım için özür dilerim. Size şunu haber vermek istiyorum: Vikipedi'de Orta ve Doğu Avrupa bölgesi dillerinde 45 bilimsel deneyin kullanımını (25'i fizik ve 20'si kimya deneyi) arttırmak için bir davet var. Ana amaç, yüksek eğitim değeri olan kendine özgü bir yolla fizik kuralları ve kimyasal tepkimeler için daha iyi açıklamalar sağlamak.

Tüm videoaların Wikimedia Commons'ta kendi sayfalarında uygun açıklamaları var ve tercümeye hazır durumdalar ve meta'daki proje sayfasında videoların nerede kullanılabileceğine dair madde listeleri mevcut. Size videoları açıklamasız olarak uygun maddelere yerleştirmekte yardımcı olabilirim ve eğer açıklamaları çeviride yardımcı olursanız (fizik deneyleri hakkında videolar zaten eklendi) müteşekkir olurum. Eğer ilave açıklama gerekirse bana başvurmakta çekinmeyin. Teşekkürler. (Çeviri:--Başak (mesaj) 17:34, 21 Kasım 2016 (UTC))

Yurtdışından gelen misafir[kaynağı değiştir]

Buluşma fotoğrafı

Merhaba Arkadaşlar, Wikimedia Vakfı İngiltere Organizasyonunda görevli bir kullanıcı hafta sonuna kadar İstanbul'da olacakmış. Bu süreçte Çarşamba akşamı bizlerle buluşmak istedi. Bu nedenle Çarşamba 19:00 ile 20:00 arasında başlayacak bir buluşma olacaktır. Yer ve mekan konusu daha belirlenmesede Avrupa Yakasında Beşiktaş, Mecidiyeköy, Taksim üçgeninde biryerde buluşma gerçekleşecek. Gelmek isteyen arkadaşlara en geç çarşamba günü buluşma yeri ile ilgili bilgiyi yine buradan vereceğiz. Katılacak arkadaşlar bu konuya mesaj bırakırlarsa bizde ona göre bir ayarlama yapabiliriz. Selamlarımla, iyi vikiler, SakhalinioBuyrun beniiiim? 18:02, 21 Kasım 2016 (UTC)

Aksilik olmazsa gelebileceğimi yazayım.--RapsarEfendim? 21:02, 21 Kasım 2016 (UTC)
Arkadaşlar, Jwslubbock ile yaptığımız konuşma sonrasında buluşma yerini Mambocino olarak belirledik. Çarşamba 18:30 19:00 araso orada olacağız. Katılım fazla olursa Beşiktaş'ta daha büyük bir mekanada geçebiliriz. Selamlarımla, SakhalinioBuyrun beniiiim? 21:33, 21 Kasım 2016 (UTC)
Merhaba! Benim adim John, Wikimedia UK'dan. Sadece biraz Turkce konusuyorum, ama ogreniyorum. I am trying to arrange to meet with some other people as well as Wikimedians tomorrow and they would prefer to meet near Taksim. So I am trying to find a place that is quiet and not too busy. There is a cafe in Cihangir I like called [Heirloom] which I suggest for us all to meet. .... --Jwslubbock (mesaj) 12:18, 22 Kasım 2016 (UTC)
Merhaba arkadaşlar, Yukarıda arkadaşımızın bir değişiklikle ilgili bilgisi var. Mekan Heirloom Cafe olarak güncellendi. Selamlar ve iyi vikiler, SakhalinioBuyrun beniiiim? 13:57, 22 Kasım 2016 (UTC)
Yahu çocuk İstanbul'u bizden iyi biliyor, bari bir de karşı yakaya geçirip Fenerbahçe İşkembecisinde veya Vedat İskembe'de tuzlama ya da mumbar dolması filan yedirin de hala bilmediği şeyler olduğunu görsün; fazla havaya girmesin.:) --E4024 (mesaj) 14:03, 22 Kasım 2016 (UTC)
Merhaba, kafede size bekliyorum! --Jwslubbock (mesaj) 15:53, 23 Kasım 2016 (UTC)
Güzel bir buluşma gerçekleşti. Verimli bilgi alışverişi oldu. Detayları sizlerle paylaşacağım. Teşekkürler @Jwslubbock SakhalinioBuyrun beniiiim? 20:43, 23 Kasım 2016 (UTC)
Merhaba, keyifli ve verimli bir sohbet oldu. Teşekkürler.Ibra~28 (mesaj) 09:11, 24 Kasım 2016 (UTC)
Sakhalinio, yediğiniz içtiğiniz sizin olsun, ne konuştunuz, anlatsanıza... Hem bu fotoğrafta sanki biraz yoğun bir Sakhalinio durumu var; hangisi gerçek Sakhalinio? --E4024 (mesaj) 11:30, 24 Kasım 2016 (UTC)
Bilgilendirme için teşekkürler. --İnceleme Elemanı (mesaj) 10:19, 30 Kasım 2016 (UTC)

Görüşme özeti[kaynağı değiştir]

Merhabalar arkadaşlar, dünkü görüşmemizde konuştuklarımızı sizlere aktarmak isterim. Jwslubbock bize vakfın Türkçe Vikipedi'nin gelişimi için nasıl yardımcı olabileceklerini sordu. Bizim aklımıza ilk olarak geçtiğimiz aylarda gerçekleştiremediğimiz Wiki Anıtları Seviyor programında envanter bilgisi problemimizden bahsettim. Bu konuda bu yıl içerisinde yapacağımız çalışmalara destek verebileceklerini, ayrıca projeye her türlüde destek verebileceklerini belirttiler. Konuğumuzun 2 Türk arkadaşıda bizlere katıldı. Bu süreçte Jwslubbock bize İngiltere'de uyguladıkları Wikimedian in residence programından bahsetti. Bu program kapsamında Londra'daki Welcome Library'de bir görevli bulunmakta. Bu görevlinin yarı maaşı kütüphane tarafından diğer yarısı ise vakıf tarafından karşılanmakta. Bu bilgi ışığında orada bir fikir alışverişinde bulunduk ve bu programı Türkiye'deki devlet kütüphanelerinde bunu yapmamız biraz zor olacaktır ama bir üniversite kütüphanesi yada eski gazetelerde bu şekilde bir çalışma olabileceğine karar verdik. Bu konu ile alakalı Jwslubbock'un arkadaşlarından biri Boğaziçi Üniversitesi ile görüşme sağlayabileceğini belirtti. Bizde Cumhuriyet, Milliyet veya Hürriyet ile görüşür ve biriyle bile anlaşabilirsek çok verimli bir çalışma olacaktır. Programla ilgili videoyu burada izleyebilirsiniz. Jwslubbock Londra'da bir çok Türkçe bilen vikipedist arkadaşının olduğunu onlarında Türkçe Vikipedi'ye katkıda bulunması için konuşacağını belirtti. Şimdilik aktaracaklarım bunlar. Eğer benim unuttuklarım var ise @HakanIST beni tamamlasın. Selamlarımla, SakhalinioBuyrun beniiiim? 18:13, 24 Kasım 2016 (UTC)

Dış bağlantı temizliği[kaynağı değiştir]

Bağlantı Gerekçe
Özel:BağArama/friendfeed.com Kapandı *
Özel:BağArama/video.google.com Kapandı **
Özel:BağArama/sozluk.sourtimes.org VP:GÜVEN gereği kaynak-dış bağlantı olarak kullanılamaz
Özel:BağArama/http://*.uludagsozluk.com VP:GÜVEN gereği kaynak-dış bağlantı olarak kullanılamaz
Özel:BağArama/http://*.unyesil.com reklam amaçlı
Özel:BağArama/http://*.savsatli.com reklam amaçlı + ölü
Özel:BağArama/http://*.karakocannostalji.com reklam amaçlı + ölü
Özel:BağArama/http://*.alisarkoyu.com reklam amaçlı
Özel:BağArama/http://*.akcakocam.com reklam amaçlı + ölü
Özel:BağArama/http://*.sivricehaber.com reklam amaçlı
Özel:BağArama/http://*.karamanlive.com reklam amaçlı + ölü
* sosyal ağ, arşiv bağlantısını eklemek fayda sağlamaz
** bu arkadaşlar arşivlemiş sanırım: 1, 2, 3 yalnız arşivlere nasıl ulaşılır bilmiyorum. yanılmıyorsam oradaki videolar youtube'a aktarılmıştı. youtube bağlantısı mevcut ise silme yerine değiştirme yapılabilir.

→Yukarıdaki dış bağlantıları (sadece maddelerde bulunanlar) temizlemeyi düşünüyorum. Toplu bir işlem yapmadan önce topluluğa bildirmekte fayda var. Bu sebeple önce buraya yazayım dedim. İtiraz yoksa birkaç gün içinde gerekli işlemleri yaparım. --Selahattin ilhan (mesaj) 18:19, 24 Kasım 2016 (UTC)

  • Destek Destek --II. Niveles 18:21, 24 Kasım 2016 (UTC)
  • Bir uğraşın olduğu belli oluyor. Topluluğa danışma ve bilgilendirmenize ise bayıldım. Destekliyorum. Kolay gelsin. --İnceleme Elemanı (mesaj) 19:05, 24 Kasım 2016 (UTC)
  • Reklam amaçlı olanlar ve güvenilir olmayanlar hızlıca temizlenebilirdi bile :) Bir problem teşkil edeceğini zannetmiyorum.--RapsarEfendim? 20:07, 24 Kasım 2016 (UTC)
  • "archive.org" kayıtlarına göre şu site en son 2013 yılında aktifmiş: Özel:BağArama/http://*.sugababes.com. Link ölü durumda. Sadece ana sayfaya verilen bağlantıları kaldırıyorum. Diğerlerini arşiv bağlantıları ile değiştireceğim. Ek olarak sormak istediğim bir şey var. Bu site güvenilir mi mesela: Özel:BağArama/http://*.geocities.com. Bildiğim kadarıyla blog gibi bir şeydi bu zamanında. Neredeyse herkes bir site oluşturdu burada. Topluca kaldırsak olur mu? Kaynaklarıyla birlikte yazılmış makale gibi güvenilir yazılara rastlamamız mümkün mü? Onun dışında bu var: Özel:BağArama/http://*.turkcebilgi.com Vikipedi'den içerik alan sitelerden biri değil mi? Yanlış mı biliyorum? --Selahattin ilhan (mesaj) 20:54, 24 Kasım 2016 (UTC)
O sitenin şu anda yalnızca Japonya sürümü çalışıyor. Diğerleri 26 Ekim 2009 tarihinden bu yana uçmuş durumdalar (Bkz. en:Yahoo! Geocities). Silinebilir bence. Türkçe bilgi dediğiniz gibi geçmişte Vikipedi'den çokça içerik almıştır. Ayna sayılabilir. Kolay gelsin. --İnceleme Elemanı (mesaj) 21:39, 24 Kasım 2016 (UTC)
  • Şunu awb ile temizlemek için regex rica ediyorum: * [http://www.abc123.com/ değişken] .değişken + sabit site bağlantısı, hepsi silinecek. HakanIST bakabilir misiniz? --Selahattin ilhan (mesaj) 03:07, 26 Kasım 2016 (UTC)
  • Bu işe yarayabilir
     \* \[(http|https):\/\/(.*?)uludagsozluk.com(.*?)\] 
    -- Hakan·IST 04:39, 26 Kasım 2016 (UTC)
İşe yarıyor. HakanIST, Teşekkürler --Selahattin ilhan (mesaj) 13:27, 26 Kasım 2016 (UTC)
  • "geocities" ve "video.google" sitelerini topluca temizlemekten vazgeçtim. "blogspot", "blogcu", "tr.gg" uzantılı siteler de genel olarak güvenilir değil, büyük çoğunluğunun temizlenmesi gerekiyor ama bunları kontrol ederek elle temizlesek daha iyi olacak sanırım. "ingilizce vikipedi" güvenilir bir yer değil, birçok maddede kaynak diye gösterilmiş. temizlenmesi gerekiyor ama büyük bir iş yükü oluşturacağından o topa da girmek istemedim. --Selahattin ilhan (mesaj) 11:34, 2 Aralık 2016 (UTC)
  • Ben siliyorum, birileri yine ekliyor. Turkuaz1419 türkçebilgi "yayıncı" bir site değil. Ürettiği bir içerik yok. Bilgileri rehber ansiklopedisinden filan kopyalamış. Kaynak olarak kullanılması uygun değil. --Selahattin ilhan (mesaj) 08:08, 9 Aralık 2016 (UTC)

Topluluğa davet[kaynağı değiştir]

Toplu mesajlar[kaynağı değiştir]

  • Bunu nereye yazacağımı bilemedim. Toplu mesajlarla ilgili düzenleme yapabilir miyiz? Örneğin, kullanıcıların tartışma sayfalarını doldurmak yerine, sabit bir isim belirleyelim, eğer o isimde bir alt sayfa varsa, toplu mesajlar o sayfaya gitsin. Örneğin ben Kullanıcı mesaj:Bulgu/toplumesaj diye bir sayfa yaratmışsam, toplu mesajlar oraya gitsin. --Deniz (mesaj) 17:24, 29 Kasım 2016 (UTC)
    • Şöyle yapılabilir. --Superyetkinileti 17:32, 29 Kasım 2016 (UTC)
      • Teşekkürler. Ayrıca Özel:Diff kullanımından da haberdar olmuş oldum. --Deniz (mesaj) 18:12, 29 Kasım 2016 (UTC)
Merhaba, @Bulgu, Böyle bir durum bildiğim kadarıyla sizin inisiyatifinizde. Yani bahsettiğiniz sayfayı oluşturup toplu mesajın geldiği projenin sorumlusuna bunu bildirirseniz gerekli düzenlemeyi toplu mesajı atan kullanıcımız yapar. Veya bir alternatif olarak toplu mesaj listesinden çıkabilirsiniz. — Bu imzasız görüş Pragdon (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.