Kara İskender

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kara İskender
Kara İskender'in adını taşıyan sikke
Karakoyunlular
Hüküm süresi1420—1436
Önce gelenKara Yusuf
Sonra gelenCihan Şah
Doğum?
Ölüm1438
Alıncak Kalesi, Nahçıvan
HanedanKarakoyunlu
BabasıKara Yusuf
Annesi??
Diniİslam

Kara İskender, 1420-1437 yılları arasında Karakoyunlu hükümdarıdır.

Hayatının ilk yılları hakkında yeterli bilgi yoktur. 1416 yılında Kara Yülük Osman Bey tarafından kuşatılan Erzincan'a yardıma giderek kuşatmayı kaldırmıştır.[1] Babası Karakoyunlu hükümdarı Kara Yusuf döneminde Kerkük emiri idi.

Kendisi Kerkük'te bulunurken babasının 13 Kasım 1420'de ölmesinden sonra, Karakoyunlu beylerinin büyük bölümü kendisini hükümdar olarak tanıdı. 1421 yılında Mardin'i kuşatan Kara Yülük Osman Bey üzerine yürümüş ve Nisan ayında Nusaybin yakınlarında gerçekleşen savaşta Akkoyunlular'ı yenilgiye uğratmıştır. 1422 yılında Doğu Anadolu'daki yerel beyleri yeniden itaati altına alarak Tebriz'e döndü.

1429 yılında Tebriz'den harekete geçen Şahruh'la karşılaşmak için kardeşi İsfahan Beyle birlikte harekete geçmiş, ancak Temmuz sonu Ağadeve yakınlarında meydana gelen savaşta ağır bir yenilgi almıştır. Şahruh'un çekilmesinden sonra güçlerini toparlayan İskender, 1432 yılında yeniden Azerbaycan'da hakimiyet kurdu. Timurlular'a tabi Şirvanşahlar üzerine başarılı bir sefer düzenlemesi üzerine Timurlular ve Akkoyunlular'ın saldırısına uğradı. Akkoyunlular Erzurum'u ele geçirirken, Şahruh'ta Tebriz'den üzerine doğru gelmeye başladı. Bu sırada başta Cihan Şah olmak üzere kardeşleri Şahruh'a itaat etti. Şahruh karşısına çıkmaktan çekinen İskender, 1435'te Timurlu hükümdarı Şahruh Han'ın önünden kaçarken önünü kesmek isteyen Akkoyunlu Beyi Kara Yülük Osman Bey'i Erzurum önlerinde yapılan savaşta öldürdü ve Osmanlı Devleti'ne sığındı. Şahruh'ta Ucan’a gelerek Azerbaycan hükümdarlığını Cihan Şah’a verdi. Bundan sonra kardeşiyle mücadeleye başlayan İskender, Tebriz taraflarında yapılan savaşta kardeşine yenilmiş ve Alıncak Kalesi'ne sığınmıştır. Burada kendisini savunurken, bilinmeyen bir sebeple Mayıs 1438'de oğlu Şah Kubâd tarafından öldürüldü.

Torunu Pir Kuli Bey'in oğlu Veys Kuli Bey'den, Güney Hindistan'da hüküm süren Müslüman hanedan Kutbşahlar ortaya çıkmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Erdem, İ., "Ak-Koyunlu Devletinin Kurucusu Kara-Yülük Osman Bey'in Hayatı ve Faaliyetleri (?-1435)", Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, Cilt: 34 Sayı: 1.2 Sayfa: 099-108, Yıl:1990. URL:http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/26/1249/14285.pdf 1 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Erişim: 2017-03-23