Doraemon (karakter)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Doraemon (Japonca: ドラえもん) Fujiko F. Fujio (藤子·F·不二雄) tarafından tarafından yaratılan Japon manga ve anime serisindeki kurgusal bir karakterdir . O, 22. yüzyıldan Nobita adlı bir çocuğa yardım etmek için zamanda geriye yolculuk eden bir robot kedidir. Karakter için bir "resmi" doğum belgesi, ona 3 Eylül 2112 doğum tarihini verir ve ikamet ettiği şehri, manganın yaratıldığı şehir olan Kawasaki, Kanagawa olarak listeler.2008 yılında, Japonya Dışişleri Bakanlığı Doraemon'u ülkenin "anime elçisi" olarak atadı.

Yaratılış ve anlayış[değiştir | kaynağı değiştir]

Doraemon aslen Fujiko F. Fujio tarafından bir dizi üç olaydan sonra tasarlandı. Yeni bir manga için fikir ararken, kendisi için fikirler üretecek bir makinenin olmasını diledi, kızının oyuncağına takıldı ve mahallesinde kedilerin kavga ettiğini duydu.

Doraemon adı kabaca "başıboş" olarak çevrilebilir. Alışılmadık bir şekilde, "Doraemon" (ドラえもん) adı iki Japonca alfabenin karışımıyla yazılmıştır: Katakana (ドラ) ve Hiragana (えもん). "Dora", "dora neko"dan (どら猫, başıboş kedi) türemiştir ve nora'nın (başıboş kedi) bozulmasıdır, "-emon" (kanji衛門'de) ise erkek isimleri için eski moda bir son ektir. örneğin, Ishikawa Goemon'da olduğu gibi ).

Özellikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Manga ilerledikçe Doraemon'un fiziksel görünümü değişti. İlk başta, mavi bir kuyruğu, beyaz bir midesi ve ten rengi elleri ve ayakları olan, ağırlıklı olarak kral balığı rengindeydi. Ayrıca eğildi ve kafasından çok daha büyük bir vücudu vardı. Daha sonraki sayılarda, daha küçük bir vücut, beyaz eller ve ayaklar ve kırmızı bir kuyrukla spor yaptı - bugün onu en çok tanımlayan görünüm. "Doraemonlar" hikâyesinde (ve 2112: Doraemon'un Doğuşu)kısa film), Doraemon'un orijinal boya renginin sarı olduğu ortaya çıktı. 22. yüzyılda Nobi'nin evinde bir robot fare tarafından kulaklarını kemirdikten sonra, bir kulenin tepesinde depresyona girdi ve yanlışlıkla "üzüntü" etiketli bir iksir içti. Ağladıkça sarı renk silindi ve iksir nedeniyle sesi değişti. Sonuç olarak, robotik bir kedi olmasına rağmen farelere karşı hastalıklı bir korku geliştirdi. Doraemon, dizideki bir tıkaç olan eksik kulakları nedeniyle bir rakun köpeğiyle karıştırıldığında genellikle öfkelenir .

Doraemon, robotik özelliklerinin çoğu (örneğin radar bıyıkları ve kedi çağırma zili) yapım aşamasındayken fabrikada meydana gelen bir kaza nedeniyle üretimden sonra arızalandığından standart altı bir ürün olarak kabul edilir. Bu arıza nedeniyle, Doraemon robotun okulunda başarılı olamadı ve son sunum şovu sırasında kötü bir performans sergiledi ve bebek Sewashi düğmeye basana kadar kimse onu işe almak istemedi. Ailesi biraz isteksizdi, ancak Sewashi onu sevdiği için Doraemon'u tuttular ve Sewashi onu Nobita'ya bakması için geçmişe gönderene kadar onunla ilgilendi. Buna rağmen, Doraemon çok fazla zeka ve sağduyu gösterir. Ne zaman arkadaşı Mii-Chan (sevimli bir sokak kedisi) ile takılsa, Nobita'nın annesinin yapmasını istediği işleri yapmadığı için bunu 'önemli bir iş' olarak nitelendiriyor. Robot olarak, Doraemon, burnunun üzerindeki bir düğmeye basarak bir görevi tamamlamak üzere programlanabiliyor ve hatta kuyruğu çekildiğinde bile kapanabiliyor. Birkaç bölümde, Doraemon'un fabrikada dinlenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu gösterildi veya kırılmanın eşiğinde olmak.

Doraemon'un en sevdiği yemek dorayaki'dir (どら焼き) (İngiliz mangasının ilk revizyonunda "fudgy pudgy turta" olarak bilinir, ancak o zamandan beri "dorayaki", İngilizce dublajda "nefis çörekler" ve "dora"ya geri döndürülmüştür. -kekler/fasulye reçeli çörekler" diğer versiyonlarda), kırmızı fasulye ezmesi ile doldurulmuş bir Japon ikramı. Adının kökenini açıklayabilir olsa da, manga bölümlerinden birinde adının Japonca "başıboş kedi" anlamına gelen nora neko (のら猫) kelimesinden ve -emon (衛門) biten -emon'dan (衛門) geldiği ortaya çıktı. örneğin Ishikawa Goemon'da da görüldüğü gibi geleneksel Japon adlarının bir