Yakto Mozaiği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Yakto Moziği (Megalopsychia Mozaiği), Antakya'da, 1932'de yapılan bir kazıda ortaya çıkan bir villanın tabanındaki, Antik Romaya ait bir mozaik.

Yakto Mozaiğinin genel görünümü

Daphne’de (Harbiye) Yakto Kompleksi denilen küçük bir yerleşimdeki bir villada bulundu. MS 5. yüzyıla tarihlendi. Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.

Eser, iç içe geçmiş üç bölümden oluşur. Odak noktası, bir örgü madalyon içerisindeki kadın portresidir. Başının üzerinde Megalopsychia (Büyük Ruh) yazmaktadır.

Madalyonun etrafında büyük bir av sahnesi betimlenir. Mozaiğin büyük kısmını bu av sahnesi oluşturur. Avcılar, mitolojik kahramanların isimleriyle adlandırılmış ve bu isimler başlarının üstüne yazılmıştır: Aslan avlayan Narkisos (NAPKICOC), panter avlayan Tiresias (THPHCIAC), ayı avlayan Akteon (AKTEWN), avladığı hayvan tamamen kaybolmuş İppolitas, dişi bir kaplan avlayan Meleagros ve yaban domuzu avlayan Adonis.[1] Mozaiğin köşelerinde birer ağaç ve diğer boşluklarda çeşitli ağaçlar ve bitkiler görülür.

Ayrıca mozaikte, Daphne kent binalarının ve kent yaşamının betimlendiği bir bordür vardır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Aydıncık Mozaiği

Madaba Mozaiği

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bozoğlu, Begüm (8 Aralık 2023). "Hatay'da Bulunan Yakto Mozaiği". Arkeofili. 11 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2023.