Yahudi savaşı komplo teorisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Nazi Almanyası'na karşı bir Yahudi savaşı olduğu iddiası, Nazi propagandası kapsamında desteklenen ve Yahudilerin tek bir tarihsel aktör olarak hareket ederek II. Dünya Savaşı'nı başlattığını ve Almanya'yı yok etmeye çalıştığını ileri süren antisemitik bir komplo teorisidir. Savaşın 1939'da Dünya Siyonist Örgütü başkanı Chaim Weizmann tarafından ilan edildiğini iddia eden Naziler, bu yanlış fikri Holokost'un haklı meşru müdafaa olduğu gerekçesiyle Alman kontrolü altındaki Yahudilere yapılan zulmü haklı göstermek için kullandı. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana, komplo teorisi neo-Naziler ve Holokost inkârcıları arasında popüler olmuştur.[1][2][3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Confino, Alon (2014). A World Without Jews: The Nazi Imagination from Persecution to Genocide (İngilizce). Yale University Press. ISBN 978-0-300-19046-5. 
  2. ^ Herf, Jeffrey (2006). The Jewish Enemy: Nazi Propaganda during the World War II and the Holocaust. Harvard University Press. ISBN 978-0-674038-59-2. 
  3. ^ Hobbs, Mark (2017). "Alexander Ratcliffe: British Holocaust denial in embryo". Holocaust and Genocide Denial: A Contextual Perspective (İngilizce). Taylor & Francis. s. 16. ISBN 978-1-317-20416-9. Savaşın Yahudi intikamı, çıkarları ya da bir 'Yahudi savaşı' olarak yapıldığı fikri, savaş sırasında, hemen sonrasında ve çağdaş inkârcılık ve revizyonizmde Holokost inkârı sözlüğünün temelini oluşturmuştur. Bu düşünce, savaşın Yahudiler tarafından, Almanya'daki Yahudilere yaptığı zulüm nedeniyle Hitler'i durdurmak için yaratıldığını ve iki ırk arasındaki destansı bir çatışma olarak ortaya çıktığını öne sürüyordu: Ari ırk ve Yahudi ırkı. Bu fikir, Holokost inkârcılarının ortak kinayesi haline gelmiştir.